Berlin’de gurbetin nağmeleriyle 65. yıl buluşması
Almanya ile Türkiye arasında 1961 yılında imzalanan İşgücü Anlaşması’nın 65. yılı, Berlin’de düzenlenecek özel bir konserle anılacak. Kuruluşunun 10. yılını kutlayan Berlin Başkent Müzik Topluluğu, 14 Kasım 2026 Cumartesi günü Atze Theater’da müzikseverleri “Gurbetten Esen Nağmelerle 65. Yıl” konserinde buluşturacak.
Almanya’ya işçi olarak gelen ilk kuşağın hikâyesi, aradan geçen 65 yılın ardından Berlin’de müziğin diliyle yeniden hayat bulacak. Berlin Başkent Müzik Topluluğu, Türkiye ile Almanya arasındaki göç tarihinin önemli dönüm noktalarından birini özel bir kültür ve sanat etkinliğiyle anmaya hazırlanıyor.
30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Federal Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşması, iki ülke arasındaki toplumsal ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Başlangıçta geçici iş gücü hareketi olarak görülen göç, zamanla kalıcı bir yaşamın, yeni kuşakların ve iki kültür arasında kurulan güçlü bağların temelini oluşturdu.
Bugün Almanya’da milyonlarca insanın aile geçmişinde yer alan bu göç hikâyesi, yalnızca ekonomik ve toplumsal yönleriyle değil, beraberinde getirdiği müzik, edebiyat ve kültürel mirasla da varlığını sürdürüyor.
Berlin Başkent Müzik Topluluğu 10. yılını kutluyor
Berlin’de Türk müziğini yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan Berlin Başkent Müzik Topluluğu, kuruluşunun 10. yılını da aynı konserle kutlayacak.
Dernek Başkanı Safia Yazanoğlu öncülüğünde düzenlenen gecenin müzik yönetimini keman virtüözü ve müzik şefi Abdurrahman Özyay üstlenecek.
Konserin sunuculuğunu ise Kerem Tekin gerçekleştirecek.
“Gurbetten Esen Nağmelerle 65. Yıl” başlığı altında düzenlenecek etkinlik, göçün beraberinde getirdiği hasreti, memleket özlemini ve kuşaklar boyunca yaşatılan kültürel değerleri müzik aracılığıyla hatırlatmayı amaçlıyor.
Bir bavulla başlayan 65 yıllık hikâye
1960’lı yıllarda Türkiye’den Almanya’ya doğru başlayan iş gücü göçünün simgelerinden biri de gurbet yolculuğuna çıkan insanların yanlarında taşıdığı bavullardı.
O bavullarda yalnızca kişisel eşyalar değil, geride bırakılan ailelerin hatıraları, memleket özlemi, türküler ve yeni bir hayat kurma umudu da vardı.
Aradan geçen 65 yılda ilk kuşağın çocukları ve torunları Almanya’nın toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşamının ayrılmaz bir parçası hâline geldi.
Berlin’de düzenlenecek konser, bu ortak geçmişin kültürel boyutunu hatırlatırken Türk müziğinin Almanya’daki varlığına da dikkat çekecek.
Konser 14 Kasım’da Atze Theater’da
Tarih: 14 Kasım 2026 Cumartesi
Kapı açılışı: 18.00 – Konser: 18.30
Yer: Atze Theater, Luxemburger Straße 20, 13353 Berlin
Bilet ücreti: 25 Euro
Ulaşım: U9 Amrumer Straße, çıkıştan yaklaşık bir dakikalık yürüme mesafesi
Berlin Başkent Müzik Topluluğu’nun 10. kuruluş yılıyla Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 65. yılını bir araya getiren konserin, Berlin’in Türkçe konuşan kültür ve sanat çevreleri için anlamlı bir buluşma olması bekleniyor.
