Amnesty’den Netanyahu ve ABD’ye sert eleştiri
Amnesty International, BM Genel Kurulu’nda konuşacak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında yürürlükte olan UCM tutuklama emrinin uygulanmasını istedi. Örgüt, ABD’nin tutumunu da eleştirerek uluslararası hukukun ayrım gözetmeksizin uygulanması çağrısı yaptı.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tutuklama emrine rağmen New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmasını eleştirdi. Örgüt, ABD’nin Filistin heyetine yönelik vize politikasına da tepki göstererek uluslararası hukukun tüm devletler tarafından uygulanması çağrısında bulundu.
Amnesty International, Gazze ve Batı Şeria’daki gelişmelere ilişkin açıklamasında İsrail hükümetine ve ABD yönetimine ağır eleştiriler yöneltti.
Örgüt, İsrail’in Gazze’de Filistinlilere karşı “soykırım” gerçekleştirdiği görüşünü tekrarlarken, Batı Şeria’daki uygulamaları da “etnik temizlik” ve Filistinlilere yönelik sistemi “apartheid” olarak nitelendirdi. Bunlar Amnesty International’ın hukuki ve siyasi değerlendirmeleri olarak açıklamada yer aldı.
Netanyahu hakkında UCM tutuklama emri
Amnesty’nin açıklamasının merkezinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun New York’taki BM Genel Kurulu’na katılımı bulunuyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 21 Kasım 2024’te Netanyahu ve dönemin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında tutuklama emirleri çıkarmıştı. UCM kayıtlarında Netanyahu hakkındaki emrin geçerliliğini koruduğu belirtiliyor. (Birleşmiş Milletler)
Amnesty, Netanyahu’nun Lahey’de yargı süreciyle karşı karşıya kalması gerekirken BM Genel Kurulu kürsüsüne çıkmasını eleştirerek bunun uluslararası ceza adaleti açısından ciddi bir çelişki oluşturduğunu savundu.
ABD’nin Filistin heyetine vize kararı
Açıklamada Washington yönetimine de tepki gösterildi. ABD, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığındaki üst düzey Filistin heyetine BM Genel Kurulu için gerekli vizeleri vermedi.
BM Genel Kurulu bunun üzerine 17 Eylül 2026’da Filistin’in üst düzey toplantılara uzaktan katılabilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi 152 lehte, 3 aleyhte ve 4 çekimser oyla kabul etti. (Birleşmiş Milletler)
Amnesty, Netanyahu hakkındaki UCM kararının ABD tarafından uygulanmamasına karşılık Filistinli temsilcilerin New York’a girişinin engellenmesini eleştirdi.
“Uluslararası adalet mekanizmaları güçlendirilmeli”
Örgüt açıklamasında, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin uygulanmamasının uluslararası ceza adaletinin etkinliğini zayıflattığını savundu.
Amnesty, ABD dahil tüm devletlere UCM’nin kararlarına uyma çağrısı yaparak Netanyahu’nun mahkemeye teslim edilmesini istedi.
Açıklamada ayrıca uluslararası hukuk kurallarının uygulanması ve uluslararası adalet mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
BM Genel Sekreteri de 22 Eylül’de Genel Kurul’a yaptığı konuşmada Gazze’deki yıkım ve can kaybının boyutuna dikkat çekerken, işgal altındaki Batı Şeria’da şiddet, yerinden edilme ve yerleşimlerin genişlemesinin “etnik temizlik ihtimalini” artırdığı uyarısında bulundu. (Birleşmiş Milletler)