MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan: “Küresel kriz ve savaşların etkisi turizm fuarına da yansıyor”

ITB Berlin 2026’yı değerlendiren MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan, bu yıl fuarda profesyonel ziyaretçi sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekti. Doğan, küresel kriz, savaşlar ve uçuş iptallerinin turizm sektörünü doğrudan etkilediğini söyledi.

MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan: “Küresel kriz ve savaşların etkisi turizm fuarına da yansıyor”
MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan, Berlin’de düzenlenen ITB Berlin 2026 Turizm Fuarı kapsamında Medya.Berlin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Ekşi ile fuar alanında bir araya gelerek turizm sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirdi.Foto:Amin Jmyi

Profesyonel ziyaretçi sayısında düşüş

Berlin’de düzenlenen ITB Berlin 2026 turizm fuarında Medya Berlin’e konuşan MÜSİAD Berlin Başkanı Fikret Doğan, bu yıl fuarın önceki yıllara göre daha sakin geçtiğini ifade etti.

Doğan, yaptıkları görüşmelerde fuara katılan profesyonel ziyaretçi sayısının azaldığı yönünde değerlendirmeler aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yaptığımız görüşmelerde profesyonellerin daha az geldiği söyleniyor. Türk stantlarında ise daha çok B2C yani bireysel ziyaretçilerin olduğunu gözlemledik. Geçmiş senelere kıyasla farklı bir tablo var.”



İlgili Arşiv Video

Savaşlar ve ekonomik kriz turizmi etkiliyor

Fikret Doğan’a göre fuardaki hareketliliğin azalmasının arkasında küresel gelişmeler bulunuyor. Özellikle savaşlar ve ekonomik belirsizliklerin turizm sektörünü doğrudan etkilediğini vurguladı.

“Şu anda dünyada savaşların etkisi var. Bunun yanında küresel ölçekte bir ekonomik kriz yaşanıyor. Ayrıca iki gün önce uçuş iptalleri olduğunu duyduk. Bu tür gelişmeler doğal olarak turizm sektörüne de yansıyor.”

Turizm pavyonlarında eski hareketlilik yok

Doğan, önceki yıllarda fuar alanlarında daha fazla etkinlik ve hareketlilik olduğunu, son yıllarda ise fuarın daha çok profesyonel görüşmelere odaklandığını söyledi.

“Daha önce stantların olduğu alanlarda oldukça fazla aksiyon olurdu. Bu son yıllarda daha az. Bunun sebebini sorduğumuzda organizatörler artık daha çok profesyonellere, yani acentelere yönelik bir yapı kurmak istediklerini söylüyorlar.”

Türk turizm sektörü yine güçlü şekilde temsil ediliyor

Her ne kadar bazı değişimler yaşansa da Türk turizm sektörünün fuarda geniş bir temsili olduğunu belirten Doğan, özellikle otel zincirlerinin ve turizm şirketlerinin fuarda yer aldığını söyledi.

“Türkiye’den birçok turizm temsilcisi burada. Örneğin otel grupları var, çeşitli turizm şirketleri var. Genel anlamda Türk turizm sektörü yine temsil ediliyor.”