Erdoğan’dan Lahey’de çok cepheli mesajlar
Erdoğan’dan Lahey’de çok cepheli mesajlar: “Gazze’de barbarlık sürüyor, Türkiye barış için sahada”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’nın Lahey kentinde uluslararası basınla buluştu. İsrail televizyonundan Rudaw’a, Politico Europe’tan Kosova basınına kadar çok sayıda gazeteci sorular yöneltti. Erdoğan, Türkiye’nin Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa güvenliği konularındaki stratejik pozisyonunu net cümlelerle ortaya koydu.
Gazze ve İsrail sorusuna net yanıt: “Bu şartlarda barış mümkün değil”
İsrail Halk Televizyonu muhabiri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şu çarpıcı soruları yöneltti:
“Amerika’nın İran’daki nükleer tesislere saldırısı istikrarı artırır mı? Hamas’ın teslim olması çözüm değil mi? Trump’ın Gazze sahilini askeri üs ve turizm-kumarhane bölgesine çevirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?”
Erdoğan yanıtında doğrudan İsrail’i hedef aldı:
“Şu anda barıştan bahsediyorsunuz ama atılan adımlar barışı tehdit ediyor. Yüz bini aşkın insan ölü ya da yaralı, hâlâ saldırılar sürüyor. Kızılhaç ve Kızılay dâhil hiçbir insani yardım Gazze’ye sokulamıyor. Bu engellemeleri kim yapıyor? İsrail. Böyle bir ortamda huzur ve barış mümkün değil. Kumarhane planı ise gündemimize hiç gelmedi. Gelseydi cevabımız çok açık olurdu: Bu barbarlık olur.”
Rudaw’a PKK ve Kürt vatandaşlar mesajı: “Bu ülkenin her unsuru birdir, PKK ise terör örgütüdür”
Kürt Rudaw Network’tan gelen soru, PKK’nın tamamen silahsızlandırılması ve örgütün lağvedilmesine yönelik süreci gündeme taşıdı. Erdoğan, Türkiye’de etnik ayrım gözetilmediğini vurguladı:
“Kürt vatandaşlarımla bir sorunumuz yok. Parlamentoda güçlü şekilde temsil ediliyorlar. Daha önce rahmetli Sırrı Süreyya ve Ervin Hanım’la görüştük. Şimdi de yeni bir randevu talepleri var, kabul edeceğiz. Ama PKK bir terör örgütüdür. Bu ülkenin Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle birliğini korumak görevimizdir. Mücadelemiz sürecektir.”
Kosova sorusu: “KFOR’da Türk askeri barış için var”
Kosova merkezli Mitropol Medya adına sorulan soru, Türkiye’nin Balkanlar’daki askeri ve diplomatik pozisyonuna odaklandı:
“Türkiye’nin KFOR’daki varlığı barışı temin etmeye yöneliktir. Biz orada olduğumuz sürece, Allah’ın izniyle bölgede bir sıkıntı yaşanmaz. Türk komutanlığının yeniden devreye girmesi, Türkiye’nin güvenlikteki sorumluluğunu göstermektedir.”
Rusya-Ukrayna diplomasi trafiği: “Türkiye arabuluculukta kararlı”
Politico Europe muhabiri, Rusya’nın Türkiye dahil bazı ülkelere barış delegasyonları gönderdiğini ve bu sürecin ciddiyetini sorguladı. Erdoğan, süreci şöyle özetledi:
“Rusya, temsil yetkisine sahip isimleri gönderdi. Bu kişilerle görüşmeleri Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürüttü. Gayet başarılı geçti. Türkiye olarak barışı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Taraflarla açık, şeffaf ve sonuç odaklı görüşmeler yürütüyoruz.”
NATO hedefi ve Avrupa güvenliği: “10 yıl içinde katkılar artmalı”
İspanyol televizyon muhabiri, NATO’nun 10 yıl içinde güç artırım hedeflerini sordu. Erdoğan, Türkiye’nin bu konuda olumlu ve yapıcı bir tutum içinde olduğunu belirtti:
“NATO’nun bu hedeflerini biz de destekliyoruz. 10 yıl içinde belirlenen katkı oranlarının hayata geçirilmesinde fayda var. Türkiye, NATO’nun gücünün korunması için sorumluluk almaktan çekinmez. Üye ülkelerin de aynı kararlılığı göstermesi gerekir.”
F-35 ve Eurofighter açıklaması: “Alternatifsiz değiliz”
Bir başka gazetecinin F-35 programı ve Türkiye’nin savunma sanayi stratejisiyle ilgili sorusuna da yanıt veren Erdoğan, alternatif arayışlarının sürdüğünü söyledi:
“Sayın Trump’la yaptığımız görüşmede S-400 konusu gündeme gelmedi. O mesele kapanmış bir dosyadır. F-35 için 1.3-1.4 milyar dolar ödeme yaptık. Sayın Trump’ın yaklaşımı yapıcıydı. F-16’ların bakımı ve yeni alımlar konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca Eurofighter konusunda İngiltere ve Almanya ile görüşmelerimiz var. Bu konuda da olumlu dönüşler alıyoruz.”
Erdoğan’ın Lahey zirvesinden çıkan tablo:l
Gazze’de İsrail’in saldırılarını “barışa engel barbarlık” olarak tanımladı
PKK ile mücadelede kararlılık mesajı verirken, Kürt vatandaşlarla birlik vurgusu yaptı
Türkiye’nin Kosova’daki barış rolü teyit edildi
Rusya-Ukrayna diplomasisinde Türkiye’nin aktif arabuluculuğu öne çıktı
NATO ve savunma stratejisinde Türkiye’nin yönü netleştirildi