Berlin SPD’de yeni dönem: Derya Çağlar ve Steffen Krach eş başkanlığa aday

Berlin seçimlerinde yüzde 12,1 oyla beşinci sıraya gerileyen SPD’de yönetim değişiyor. Raed Saleh’in yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından, Steffen Krach ile Türkiye kökenli milletvekili Derya Çağlar’ın Meclis Grubu eş başkanlığına getirilmesi bekleniyor.

Berlin SPD’de yeni dönem: Derya Çağlar ve Steffen Krach eş başkanlığa aday
SPD Berlin Eyalet Meclisi Grubu, Steffen Krach ile Derya Çağlar’ı yeni grup eş başkanlığı için oybirliğiyle aday gösterdi. İkilinin gelecek çarşamba yapılacak seçimde göreve gelmesi bekleniyor. Arşiv Foto : Ekşi
Berlin SPD’de yeni dönem: Derya Çağlar ve Steffen Krach eş başkanlığa aday
Berlin SPD’de yeni dönem: Derya Çağlar ve Steffen Krach eş başkanlığa aday

BERLİN – Berlin seçimlerinde tarihinin en ağır sonuçlarından birini alan Sosyal Demokrat Parti’de (SPD) yönetim değişikliği hız kazandı. SPD’nin Berlin Eyalet Meclisi Grubu, Derya Çağlar ile partinin Berlin Eyalet Başkanı ve seçimlerdeki başbakan adayı Steffen Krach’ı yeni grup eş başkanlığı için oybirliğiyle aday gösterdi. İkilinin gelecek çarşamba yapılacak seçimde göreve gelmesi halinde SPD Meclis Grubu tarihinde ilk kez çift başkanlı yönetim modeline geçecek. 

Yüzde 12,1’in ardından yönetim değişiyor

20 Eylül’de yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD, ikinci oyların yüzde 12,1’ini alabildi. Parti böylece Die Linke, CDU, AFD ve Yeşillerin ardından beşinci sıraya geriledi. SPD’nin oy oranı bir önceki seçime göre 6,3 puan düştü. Yeni dönemde SPD grubunun 22 milletvekilinden oluşması bekleniyor. 

Seçim yenilgisi SPD’de siyasi sorumluluk ve yeniden yapılanma tartışmasını da beraberinde getirdi. Yaklaşık 15 yıldır SPD Berlin Eyalet Meclisi Grubu’nun başında bulunan Raed Saleh, 22 Eylül’de yaptığı açıklamada grup başkanlığına yeniden aday olmayacağını duyurdu. Saleh, sonucu “tarihi bir seçim yenilgisi” olarak nitelendirerek SPD’nin temel politika alanlarında seçmenin güvenini kaybettiğini ifade etti. 

Çağlar ve Krach oybirliğiyle aday gösterildi

SPD’nin yeni seçilen milletvekilleri 24 Eylül Perşembe günü bir araya gelerek yeni dönemin yönetim yapısını ele aldı. Toplantının ardından Derya Çağlar ile Steffen Krach’ın grup eş başkanlığına oybirliğiyle aday gösterildiği açıklandı. Resmî seçim gelecek çarşamba günü yapılacak. 

Krach, 2026 seçimlerinde SPD’nin Berlin başbakan adayıydı ve ilk kez Berlin Eyalet Meclisi’ne girdi. Çağlar ise on yıldır parlamentoda görev yapıyor ve son dönemde SPD Meclis Grubu Başkan Vekilliğini yürütüyordu. Böylece oluşturulması planlanan yönetimde Krach’ın parti liderliği ile Çağlar’ın parlamento deneyimi aynı eş başkanlık yapısında buluşacak.

Derya Çağlar kimdir?

1982 Berlin doğumlu Derya Çağlar, Berlin Teknik Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Siyasi çalışmalarına Neukölln’de başlayan Çağlar, 2016 yılından bu yana Berlin Eyalet Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yapıyor.

Çağlar, son yasama döneminde SPD Meclis Grubu Başkan Vekilliğinin yanı sıra bütçe denetimi alanındaki sözcülük görevini de üstlendi. Ana Bütçe Komisyonu ile bütçe denetimine ilişkin alt komisyonda da görev aldı. 

20 Eylül seçimlerinde Neukölln 3 seçim çevresinden doğrudan aday olan Çağlar yüzde 14,4 oy aldı. Seçim çevresini yüzde 41,2 ile Die Linke adayı Rouzbeh Taheri kazandı. Çağlar ise SPD’nin Neukölln listesinden yeni parlamentoya girdi. 

Berlin Meclisi’nde Türkiye kökenli milletvekilleri

Yeni yasama döneminde Türkiye kökenli siyasetçiler de farklı seçim bölgeleri ve parti listeleri üzerinden Berlin Eyalet Parlamentosu’nda temsil edilecek.

SPD’nin yeni 22 kişilik grubunda Derya Çağlar, Sevim Aydın, Sebahat Atlı ve Orkan Özdemir yer alıyor. SPD’nin açıkladığı yeni grup listesinde ayrıca Steffen Krach ve görevini bırakacak olan eski grup başkanı Raed Saleh de bulunuyor. 

Yeni parlamentonun kurucu oturumunun 29 Ekim 2026 tarihinde yapılması planlanıyor. 

SPD’de asıl sınav hükümet görüşmeleri

Yeni grup yönetiminin önündeki ilk siyasi dosyalardan biri Berlin’de hükümetin nasıl kurulacağı olacak. Seçimi yüzde 25,7 ile birinci tamamlayan Die Linke’nin ardından SPD’nin olası koalisyon görüşmelerindeki tutumu önem taşıyor. 

Çağlar, Die Linke ile olası işbirliğinin önümüzdeki haftalarda yapılacak sondaj görüşmelerinde netleşeceğini belirtirken, Krach da görüşmelerin sonucunun şimdiden belli olmadığını söyledi. SPD açısından CDU ve Yeşillerle oluşturulabilecek üçlü bir hükümet seçeneği de matematiksel olarak gündemde bulunuyor. 

Berlin SPD’sinde Saleh döneminin sona ermesi ve Krach-Çağlar ikilisinin eş başkanlığa aday gösterilmesi, seçim yenilgisinin ardından başlayan yeniden yapılanmanın ilk somut adımlarından biri oldu.