Modernleşme tartışmaları Berlin’de masaya yatırıldı
Türk Eğitim Derneği’nin 14 yıldır geleneksel olarak düzenlediği seminerler dizisi bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programın konuğu olan Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan modernleşme sürecini tarihsel ve sosyolojik boyutlarıyla değerlendirdi.
Türk Eğitim Derneği tarafından geleneksel hale getirilen seminerler dizisi, 8-10 Mayıs 2026 tarihleri arasında akademik ve entelektüel çevrelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yılki programın konuğu, sosyolojik ve tarihsel araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Celalettin Vatandaş oldu.
Üç gün süren seminerlerde Türkiye’nin modernleşme süreci; toplumsal dönüşüm, kültürel değişim, zihniyet yapıları ve modernleşmenin ortaya çıkardığı sorunlar çerçevesinde kapsamlı şekilde ele alındı. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan tarihsel süreç üzerinden yapılan değerlendirmelerde, modernleşmenin toplum üzerindeki etkileri farklı yönleriyle tartışıldı.
Berlin’de düzenlenen seminer programına katkı sunan Yavuz Pederlioğlu, etkinlik kapsamında Prof. Dr. Celalettin Vatandaş’ın kitabını teslim alırken görüntülendi.
Toplumsal dönüşüm ve kültürel kırılmalar öne çıktı
Program boyunca özellikle modernleşme sürecinin toplumsal yapıya etkileri, kültürel kırılmalar, kimlik dönüşümleri ve günümüz Türkiye’sine yansımaları dikkat çeken başlıklar arasında yer aldı. Katılımcılar, seminerlerin ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümlerinde akademik değerlendirmelere yoğun ilgi gösterdi.
Seminerlerde tarihsel süreçlerin yalnızca siyasi değil, aynı zamanda sosyolojik boyutlarıyla da ele alınması, katılımcılar tarafından programın en dikkat çekici yönlerinden biri olarak değerlendirildi.
“Akademik tartışma ortamına katkı sunuyor”
Türk Eğitim Derneği yetkilileri, yaklaşık 14 yıldır sürdürülen seminer dizisinin akademik ve toplumsal meselelerin çok yönlü şekilde tartışılmasına katkı sunduğunu belirtti. Yetkililer ayrıca, farklı alanlardan akademisyen ve araştırmacıları bir araya getiren benzer etkinliklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini ifade etti.