Ekrem İmamoğlu: “Adil Bir Demokrasi, Herkes İçin Eşit Fırsatlar Demektir”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam Federal Almanya Şansölyesi Helmut Schmidt Vakfı (BKHS) tarafından düzenlenen Helmut Schmidt Lecture 2024 kapsamında bir konuşma yaptı.

Berlin–
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bundeskanzler-Helmut-Schmidt-Stiftung’in (BKHS) düzenlediği 2024 Helmut Schmidt Konferansı’nda yaptığı konuşmada, demokrasi, adalet ve halk odaklı siyaset konularındaki görüşlerini paylaştı. “Adil Bir Demokrasi İçin” başlıklı konuşmasıyla büyük beğeni toplayan İmamoğlu, özellikle kapsayıcı siyasetin önemine dikkat çekerek, bu yaklaşımın otoriter rejimlere karşı demokrasiyi savunmada kritik bir rol oynadığını vurguladı.
“Halkın İradesine Kulak Vermek Şart”
İmamoğlu, konuşmasında halkın taleplerine duyarlı bir yönetim anlayışını şu sözlerle ifade etti:
“Biz halkın mesajlarına kulak verdik. Dışlanma, memnuniyetsizlik ve ötekileştirme gibi sorunları doğrudan ele alan kapsayıcı bir politika anlayışıyla, otoriter popülistlerin demokrasiyi zayıflatmak için kullandığı en etkili taktikleri boşa çıkarabiliriz.”
İstanbul’da başlattığı halk katılımını artıran uygulamalardan örnekler veren İmamoğlu, vatandaşların yerel yönetime aktif katılımını sağlayan projelerle halkı yönetim süreçlerinin bir parçası haline getirdiklerini belirtti. Bu anlayışı “demokratik halkçılık” olarak tanımlayan İmamoğlu, popülizmle mücadelede adalet, eşitlik ve saygının merkeze alınması gerektiğini ifade etti.
“Adil Demokrasi, Her Sesin Duyulduğu Bir Sistemdir”
Adil bir demokrasinin temel ilkelerini açıklayan İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Adil bir demokrasi, her sesin duyulduğu, her perspektifin hoş karşılandığı bir sistemdir. Bu sistem, canlı bir çeşitliliği teşvik eder ve herkes için eşit fırsatlar sağlayan bir adalet temelinde yükselir.”
İmamoğlu, demokrasi ve adalet arasında güçlü bir bağ olduğunu belirterek, bu değerlerin sadece bir ülke içinde değil, küresel düzeyde de savunulması gerektiğine dikkat çekti.
“Türkiye, Avrupa’nın Ayrılmaz Bir Parçasıdır”
Konuşmasında Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerine de değinen İmamoğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı ve demokrasi mücadelesinde iş birliğinin önemine dikkat çekti:
“Türkiye ve Avrupa, demokrasiyi koruma ve güçlendirme hedefinde daha yakın bir iş birliği içinde olmalı. Türkiye, Avrupa Birliği’nin bir parçası olarak, demokrasiye yönelik küresel tehditlere karşı ortak bir duruş sergilemelidir.”
Almanya’da yaşayan 3,5 milyonluk Türk toplumunun önemine de değinen İmamoğlu, bu topluluğun hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin demokratik değerlerine büyük katkılar sağladığını ifade etti.
“Demokrasiyi Yeniden Düşünme Zamanı Şimdi”
Ekrem İmamoğlu, konuşmasını şu çağrıyla tamamladı:
“Demokratlar, küresel zorluklara karşı net bir yol haritasına sahip olmalı. Şimdi, demokrasiyi yeniden düşünme zamanıdır. Adil bir demokrasiyi hayata geçirme mücadelesi, sadece ülkelerimizin değil, dünyanın geleceği için hayati önem taşımaktadır. Barış, sadece bir ülkede değil, tüm dünyada sağlandığında gerçek anlamına kavuşur.”
İlgili Haber
Berlin ve İstanbul 35 Yıllık Ortaklığı Kutladı
Katılımcılar ve Konuşmalar
Konferansı açan BKHS Kurul Başkanı Peer Steinbrück, Ekrem İmamoğlu’nu şu sözlerle selamladı:
“Sayın İmamoğlu, demokratik temel değerlere sarsılmaz bağlılığı, şeffaflık ve hesap verebilirliği savunması, açık diyaloğu teşvik etmesi ve insan odaklı bir siyaset anlayışını benimsemesiyle Helmut Schmidt’in mirasına uygun bir liderdir.”
BKHS Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Dr. Nathalie Tocci, Türkiye’deki demokratik dönüşüm sürecini değerlendirerek şunları söyledi:
“İmamoğlu’nun kapsayıcı siyaset anlayışı, sadece Türkiye için değil, Avrupa ve dünya için de güçlü bir model sunuyor. Adalet ve halk katılımı temelindeki bu vizyon, demokrasiyi koruma mücadelesinde ilham verici.”
BKHS Program Direktörü Dr. Elisabeth Winter ise, demokrasiyi küresel zorluklara karşı dirençli hale getirmek için iş birliğinin önemine vurgu yaptı:
“Adil bir demokrasi, yalnızca bireysel özgürlüklerin korunması değil, aynı zamanda sosyal adaletin tesis edilmesiyle mümkün olur. İmamoğlu’nun bu konuda sunduğu çözüm önerileri, somut ve etkileyici.”
Öne Çıkan Tartışma Konuları
Konferans sonrası düzenlenen oturumda katılımcılar, Donald Trump’ın yeniden seçilmesinin küresel demokrasi üzerindeki etkilerini, Avrupa’da yükselen sağ popülist partilerin yarattığı tehditleri ve Almanya’da koalisyon hükümetinin çöküşü sonrası oluşan siyasi belirsizlikleri ele aldı.
Ekrem İmamoğlu, demokratik değerleri koruma mücadelesinde uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Barış ve demokrasi mücadelesi bir bütündür. Türkiye ve Avrupa arasındaki bağları güçlendirmek, bu mücadelenin bir parçasıdır.”
BKHS Dergisi Tanıtıldı
Konferans kapsamında tanıtılan “Adil Bir Demokrasi İçin” başlıklı BKHS dergisi, Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra, Arnavut filozof Lea Ypi, iletişim bilimci Andrea Römmele ve Hintli yönetmen Vinay Shukla gibi birçok önemli ismin makalelerine yer verdi.