Berlin’de Kiralara Dijital Denetim: İncelenen Her İki İlandan Birinde İhlal Şüphesi

Berlin Senatosu, 2026 Kira Aynası’nı (Mietspiegel) esas alarak başlattığı otomatik kira taramasında incelenen ilanların yaklaşık yüzde 46’sında kira sınırlama kurallarının ihlal edilmiş olabileceğini tespit etti. Şüpheli ilan sahiplerine kira bedellerini gözden geçirmeleri için resmi uyarı gönderilecek.

Berlin’de Kiralara Dijital Denetim: İncelenen Her İki İlandan Birinde İhlal Şüphesi
Berlin Senatosu, kamuya açık konut ilanlarını her ay otomatik olarak tarayarak kira freni ve fahiş kira şüphesi bulunan ilanları tespit etmeye başladı.

Berlin’de konut piyasasındaki yüksek kira artışlarına karşı yeni bir denetim mekanizması devreye alındı. Berlin Eyaleti, kamuya açık emlak ilanlarını otomatik olarak analiz eden “Mietenscan” (Kira Taraması) uygulamasıyla kira freni (Mietpreisbremse) ve aşırı kira uygulamalarını denetlemeye başladı.

Berlin’de yeni inşa edilen konutlar gibi istisnalar dışında kiraların, bölgesel emsal kira bedelinin (Ortsübliche Vergleichsmiete - OVM) en fazla yüzde 10 üzerinde olması gerekiyor. Kiranın emsal değerin yüzde 20’sinden fazla olması durumunda idari para cezasına konu olabilecek “aşırı kira” (Mietpreisüberhöhung), yüzde 50’nin üzerine çıkması halinde ise Alman Ceza Kanunu kapsamında “fahiş kira” (Mietwucher) şüphesi doğabiliyor.

İlk taramada dikkat çeken sonuçlar

Haziran ayında gerçekleştirilen ilk analizde toplam 7.757 konut ilanı tarandı. Mükerrer ilanlar ve kira aynasının uygulanamadığı durumlar çıkarıldıktan sonra 4.539 ilan değerlendirildi.

Bunların:

  • 2.812’si mobilyasız,
  • 1.727’si mobilyalı dairelerden oluştu.

İncelenen 4.539 ilanın 2.102’sinde, yani yaklaşık yüzde 46’sında, kira sınırlama kurallarının ihlal edilmiş olabileceğine ilişkin şüphe tespit edildi.

Şüpheli ilanların:

  • Yüzde 90’ı kira freni (Mietpreisbremse),
  • Yüzde 38’i ayrıca Ekonomik Suçlar Yasası’nın 5. maddesi kapsamında aşırı kira,
  • Yüzde 48’i ise Alman Ceza Kanunu’nun 291. maddesi kapsamında fahiş kira şüphesi taşıyor.

Vakaların yaklaşık yüzde 10’unda ise yeni bina gibi kira freninden muafiyet bulunmasına rağmen aşırı kira veya fahiş kira şüphesi değerlendiriliyor.

Ev sahiplerine resmi uyarı gönderilecek

Berlin Eyaleti adına faaliyet gösteren Sicheres Wohnen AöR, tespit edilen ilanların sahiplerine yazılı bildirim gönderecek. Yazıda kira talebinin yasal sınırlar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi ve gerekiyorsa düzeltilmesi istenecek.

Ayrıca ev sahiplerine Berlin Kira Aynası ve yürürlükteki kira hukuku hakkında bilgilendirici dokümanlar da iletilecek.

Amaç: Önleyici denetim

Berlin Senatosu, kira taramasının başlangıçta her ay düzenli olarak yapılacağını açıkladı. Uygulamanın amacı, konut arayanları yüksek kira taleplerine karşı korumak, konut sıkıntısından kaynaklanan fırsatçılığı önlemek ve yasalara uygun hareket eden ev sahipleri açısından da adil bir piyasa ortamı oluşturmak.

Senatör Gaebler: “Kiracıları korumakta kararlıyız”

Berlin İmar, Yapı ve Konut Senatörü Christian Gaebler, uygulamaya ilişkin açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı:

Berlin, kiracıların korunması için elindeki tüm imkânları kullanıyor. Kira taramasıyla ev sahiplerini mercek altına alıyor ve fahiş kira uygulamalarına karşı kararlı şekilde mücadele ediyoruz. Bu uygulama önleyici bir adımdır. Amacımız hem kiracılar hem de yasalara uygun hareket eden ev sahipleri açısından adil bir konut piyasası sağlamaktır.”