“1939 Erzincan Depreminden Sonraki En Büyük Felaket”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık" diyerek, 10 ili etkileyen depremdeki son can kaybı sayısının 912 olduğunu açıkladı

“1939 Erzincan Depreminden Sonraki En Büyük Felaket”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin son can kaybı ve yaralı sayısını açıkladı.

AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklama yapan Erdoğan, "Bu gece saat 04.17'de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık" dedi.

Depremin geniş bir alanda hissedildiğini kaydeden Erdoğan, şu ana kadar 912 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 5 bin 385 kişinin ise yaralandığını söyledi.

Erdoğan, enkaz altından 2 bin 470 kişinin kurtulduğunu belirterek, “Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir" dedi ve ölü ile yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğinin bilinemediğini sözlerine ekledi.

AB, NATO ve 45 ülke yardım teklif etti

AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumların ekiplerini bölgeye gönderdiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağırılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor.”

Uluslararası yardımlar için de Türkiye ile temaslar kurulmaya başlandığını belirten Erdoğan, “NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır” dedi.