Almanya Kamu Görevlilerini Daha Güçlü Koruyacak

Almanya, Kamu Görevlilerine ve Gönüllülere Yönelik Saldırılara Karşı Yeni Yasa Hazırlığında

Almanya Kamu Görevlilerini Daha Güçlü Koruyacak
Foto:Mustafa Ekşi

Almanya Hükümeti, polis memurları, acil yardım çalışanları, itfaiyeciler, gönüllüler ve yerel siyasetçileri daha iyi koruma altına almayı planlıyor. Federal Konsey (Bundesrat), 27 Eylül 2024'te bu yönde hazırlanan yasa tasarısı hakkında görüş bildirdi.

Korumanın genişletilmesi talep ediliyor  
Federal Konsey, yasa tasarısında öngörülen korumanın genişletilmesini talep ediyor. Önerilen değişiklikle yalnızca belediye siyasetçileri değil, Berlin gibi ilçeleri belediye statüsünde olmayan bölgelerdeki temsilcilerin de bu korumadan yararlanması isteniyor.

Görevden çekilme baskısına karşı önlem  
Eyaletler ayrıca, Cumhurbaşkanı veya anayasal organların üyelerine yönelik zorlamanın cezai yaptırımını genişletmek istiyor. Mevcut yasaya göre, bu suç, yetkililerin görevlerini belirli bir şekilde yapmaları veya yapmamaları için baskı uygulanmasını kapsıyor. Ancak eyaletler, bu suçun aynı zamanda anayasal organların üyelerini tamamen veya kısmen görevlerinden çekilmeye zorlamayı da kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor.

Yeni bir suç: Siyasi takip (stalking) 
Federal Konsey, "siyasi takip" adı verilen yeni bir suç tanımı önerdi. Bu suç ile özellikle yerel düzeydeki yetkililerin, özel hayatlarına yönelik tehditkar müdahalelerden korunması amaçlanıyor. Örneğin, belediye başkanlarına karşı yapılan ve onları istifaya zorlayan saldırılar bu kapsamda cezai takibe alınabilecek.

Hükümetin yasa tasarısında neler var?  
Hükümet, gönüllü çalışanlar ve kamu görevlilerini daha iyi korumak için Ceza Kanunu'nda değişiklikler planlıyor. Bu değişiklikle, toplum yararına yapılan faaliyetlere yönelik ciddi engellemelerin ceza artırıcı bir faktör olarak dikkate alınması sağlanacak. Ayrıca, "anayasal organlara zorlama" suçu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Adalet Divanı üyelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Belediye meclis üyeleri, belediye başkanları ve kaymakamlar da bu kapsama dahil edilecek. Kamu görevlilerine karşı yapılan saldırılarda, özellikle sinsice düzenlenen saldırılar ağırlaştırılmış ceza kapsamına alınacak.

Artan saldırılar 
Hükümet, toplum yararına çalışan kişilerin sürekli olarak saldırılara maruz kaldığını ve bunun sadece bireysel mağdurları değil, aynı zamanda toplumsal işleyişi de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu durum, gönüllüler ve yerel siyasetçilerin görevlerinden çekilmesine neden olabilir ve diğer kişilerin bu tür sorumluluklardan kaçınmasına yol açabilir.

Sırada Bundestag var 
Şimdi yasa tasarısı Federal Konsey'in görüşü ve hükümetin yanıtlarıyla birlikte Bundestag'a sunulacak. Bundestag, yasayı kabul ettiği takdirde, Federal Konsey son onayını verecek.