2026 Dünya Kupası final karşılaşması New Jersey'de oynanacak

FIFA 2026 Dünya Kupası finalinin ABD’nin New Jersey eyaletinde oynanacağını açıkladı. FIFA ayrıca 2026 Dünya Kupası'nın tüm programını da duyurdu

2026 Dünya Kupası final karşılaşması New Jersey'de oynanacak
FIFA 2026 Dünya Kupası finalinin ABD’nin New Jersey eyaletinde oynanacağını açıkladı.

Dünya futbolunun yönetim organı FIFA Pazar günü yaptığı açıklamada 2026 Dünya Kupası finalinin ABD’nin New Jersey eyaletinde, Ulusal Amerikan Futbolu Ligi'nin (NFL) New York Giants ve New York Jets takımlarına ev sahipliği yapan MetLife Stadyumu'nda oynanacağını açıkladı. FIFA ayrıca 2026 Dünya Kupası'nın tüm programını da duyurdu.

19 Temmuz'da New Jersey eyaletindeki East Rutherford'da bulunan MetLife Stadyumu'nda sona erecek olan 48 takımlı Dünya Kupası'na ABD, Kanada ve Meksika birlikte ev sahipliği yapacak.

Kanada, 10'u grup aşamasında olmak üzere Toronto ve Vancouver kentleri arasında toplam 13 maça ev sahipliği yapacak. Meksika da 10'u grup aşamasında olmak üzere Mexico City, Guadalajara ve Monterrey kentlerinde 13 maç yapacak. Turnuvanın geri kalanı ABD genelinde 11 kentte düzenlenecek.

Toronto, Mexico City ve Los Angeles kendi milli takımlarının açılış maçlarına ev sahipliği yapacak.

2010 yılında açılan 82 bin 500 koltuk kapasiteli açık hava stadyumu MetLife, 2016 yılında Şili'nin Lionel Messi'li Arjantin'i penaltı atışlarında ikinci kez mağlup ettiği Copa America Centenario finaline de ev sahipliği yapmıştı.

FIFA maçların başlama saatlerini açıklamadı.

Meksika üçüncü kez Dünya Kupası düzenlenen ilk ülke olacak

Mexico City'deki Estadio Azteca stadyumu, 11 Haziran'da turnuvanın açılış maçına ev sahipliği yapacak ve Meksika üçüncü kez Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk ülke olacak. Açılış günü ayrıca Guadalajara'da da bir maç oynanacak.

Meksika milli takımı teknik direktörü Jaime Lozano, takımının ev sahibi taraftarların önünde oynamasının baskı yaratacağını ancak açılış maçında yer almaktan da mutluluk duyduklarını söyledi ve bunu kendi hayatı ve milli takım için özel bir gün olarak nitelendirdi.

Meksika 1970 ve 1986 yıllarında da Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmış, her iki turnuvanın finali de Estadio Azteca'da oynanmıştı. 1970'te Pele'nin Brezilya'sı İtalya'yı 4-1, 1986'daysa Diego Maradona'nın Arjantin'i Batı Almanya'yı 3-2 yenerek Dünya Kupası'nın sahibi olmuştu.

Maradona ayrıca 1986 çeyrek finalinde İngiltere'yi 2-1 yenerek ünlü "Tanrı'nın Eli" golünü ve "Yüzyılın Golü "nü de aynı stadyumda atmıştı.

Daha önce hiçbir Dünya Kupası maçına ev sahipliği yapmamış olan Kanada'daki ilk maç 12 Haziran'da Toronto'da, kenti Fulbol Ligi'nde (Major League Soccer) temsil eden takımın sahasında oynanırken, ABD'deki açılış maçı ise Los Angeles'ta, NFL takımlarından Rams'in sahasında oynanacak.

Turnuvaya ev sahipliği yapan ülkelerin her biri grup aşamasını kendi ülkelerinde geçirecek. ABD ise Batı Kıyısı'nda kalarak iki kez Los Angeles'ta ve bir kez de Seattle'da oynayacak.

“Kendi evimizde oynarken beklenti daha yüksek olacak”

ABD erkek milli takımı teknik direktörü Gregg Berhalter, "Halkın arkamızda olacağına gerçekten güveniyoruz. Halkın bazı oyuncularımızı tanıması ve onlarla gerçekten kişisel bir bağ kurması için heyecanlıyım çünkü harika bir grup" dedi.

Kanada grup aşamasında bir maçını Toronto'da, iki maçını Vancouver'da oynarken, Meksika iki maçını Estadio Azteca'da, bir maçını da Guadalajara'da oynayacak.

Kanada iki Dünya Kupası'nda oynadığı altı maçta galibiyet alamadı ve ilk golünü 2022'de attı ancak teknik direktör Mauro Biello kendi evlerinde oynarken beklentilerin çok daha yüksek olacağını kabul etti.

Biello, "Katar'da ilk golümüzü attığımız maçı düşünüyorum ve eminim ki o ilk galibiyeti aldığımızda bu ülke için harika bir an olacak. Hedefimiz de bu, ilk maçı kazanmak ve ardından bir sonraki tura geçmek" dedi.

Turnuva; Los Angeles, Kansas City, Miami ve Boston'da düzenlenecek çeyrek final turundan itibaren tamamen ABD'ye kayacak.

Dallas ve Atlanta iki yarı finale, Miami üçüncülük rövanşına, Philadelphia ise Bağımsızlık Bildirgesi'nin 250. yıldönümüne denk gelen 4 Temmuz'da son 16 takımın yer alacağı 16'lık Tur'un bir maçına ev sahipliği yapacak.

2026 Dünya Kupası'nda 64 maç yerine 104 maç oynanacak. Geleneksel olarak 32 takımla oynanan turnuvaya 48 takım dahil edilme kararı nedeniyle ek bir eleme turu da oynanacak.

Ev sahibi 16 şehrin hem birbirinden uzaklığını hem de farklı iklimleri göz önünde bulunduran FIFA, kullanılan stadyumları doğu, orta ve batı olmak üzere üç bölgeye ayırmaya ve takımların maçlarıyla aynı bölgede bir ana kampta faaliyet göstermesine karar verdi.