Almanya’da Filistin'e destek gösterileri yasaklanıyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistin yanlısı protesto gösterilerinin yasaklanması kararı alındı. Berlin polisi protestoların, "kamu güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yasaklandığını" açıkladı

Almanya’da Filistin'e destek gösterileri yasaklanıyor
Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Mayıs 2021'de Berlin'de düzenlenen Filistin yanlısı bir protesto - ARŞİV

Hamas'ın geçen haftasonu İsrail'e saldırmasının ardından Gazze'ye yönelik yoğun hava saldırıları dolayısıyla birçok ülkede Filistin'e destek gösterileri düzenleniyor.

Almanya’da da farklı tepkiler geldi ve özellikle başkent Berlin, Hamburg ve Duisburg gibi Arap nüfusunun fazla olduğu şehirlerde Hamas'a destek amacıyla toplananlar ve destek mitingleri düzenleyenler oldu.

Berlin’de geçen haftasonu Arap kökenlilerin yaşadığı Neukölln mahallesinde toplananlar sloganlar ve havai fişekler atarak, İsrail’e yönelik saldırıları kutladı.

İsrail karşıtı "Samidoun" adlı örgütün üyelerinin de "direnişin zaferini kutlamak için" Neukölln sokaklarında yoldan geçenlere tatlı mamuller dağıttığı öğrenildi.

Alman kamuoyu ve Yahudi örgütlerinden gelen sert tepkiler üzerine ise başkentteki tüm dayanışma gösterileri yasaklandı.

Berlin polisinden yapılan açıklamada, "Filistin'le dayanışma amacıyla Berlin'in farklı ilçelerinde düzenlenecek miting ve aynı konudaki yürüyüş ile bunların yerine geçecek tüm etkinlikler, kamu güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yasaklanmıştır" denildi. Polisin yasak kararının önümüzdeki günlerde de geçerli kalacağı açıklandı.

Güvenlik çevrelerinden, Almanya’da diğer kentlerde de benzer yasakların hazırlandığı öğrenildi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hamas’ın Almanya’da terör örgütü olarak tanımlandığını anımsatarak, örgüte destek verenlere cezai işlem yapılacağını belirtti ve "şiddetin yüceltilmesi Anayasa’nın ifade özgürlüğü kapsamında değil. Şiddet yanlısı olan veya terör örgütlerini destekleyenler, bu bağlamda hüküm giyen ve Alman vatandaşı olmayan her kim olursa olsun ülkeden sınır dışı edilebilir" dedi.

Hamas'ın İsrail saldırısının ardından Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu binalarının önünde İsrail bayrağı asıldı.
İLGİLİ HABERLER

AB'de Filistin'e yardım krizi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Hamas yanlısı gösterileri eleştirerek, "İsrail'e yönelik menfur saldırıların burada, sokaklarımızda kutlanmasını kabul edemeyiz" dedi ve "İsrail devletinin var olma hakkını ve vatandaşlarının haklarını kararlı bir biçimde savunmak, tüm Alman hükümetlerinin dış politikalarının değişmez bir parçasıdır" sözleriyle ülkesinin İsrail’in yanında yer alacağını bir kez daha vurguladı.

Yeşiller Partili Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir de X’deki sosyal hesabından "İsrail'e yönelik barbarca terör karşısında Almanya'da yaşanan sevinç gösterileri insanın midesini bulandırıyor. Terör, cinayet ve cesetlere saygısızlık karşısında sevinmek insani ve toplumsal olarak kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Almanya’da siyaset geçmişte Filistin ve İsrail’de yaşanan benzer olaylarda da benzer tepki göstererek, İsrail’den yana tavır koydu. Almanya’nın İsrail ile özel ilişkileri Arap-İsrail sorununa nesnel yaklaşmasını engelliyor. Berlin’in bu bağlamdaki ilişkin politikasını belirleyen Nazi döneminde yaşanan Yahudi soykırımı. 1949 yılında kurulan Almanya soykırımın sorumluluğunu üstlenerek 2013 yılı sonuna kadar İsrail‘e yaklaşık 71 milyar Euro tazminat ödedi. İsrail'in varolma hakkının korunması ve savunulması, Alman dış politikasının en temel unsurlarından birini oluşturuyor.

Baerbock: "Filistin’e sivil yardıma devam edeceğiz"

Öte yandan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ekonomik işbirliği ve kalkınma yardımı çerçevesinde Almanya’nın Filistin’e yapmakta olduğu mali yardımı sürdüreceği duyurdu.

Filistinlilerin yiyecek, içecek ve su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için Almanya’nın mali yardımını sürdüreceğini söyleyen Bakan, Almanya’nın da, Avrupa Birliği’nin de yapılan yardımların terör örgütlerine gitmediğini gözden geçirip kontrol ettiğini belirtti ve Filistin’de sivil halkın yardıma şu günlerde her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu da vurguladı.

Baerbock, başta Katar olmak üzere Hamas’a mali destek veren Arap ülkelerinin tutumunu da eleştirdi. Alman Bakan, Hamas’ın elinde bulundurduğu Alman rehinlerin serbest bırakılması çağrısını yinelerken, bu konuda Katar’dan yardım beklediklerini de söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz Hamburg kentinde görüştü.
İLGİLİ HABERLER

Scholz ve Macron’dan İsrail’e dayanışma mesajı

Almanya, İsrail’deki vatandaşlarını geri getiriyor

Almanya’nın İsrail'den ayrılmak isteyen Alman vatandaşları için Perşembe ve Cuma günlerinde özel uçuşlar planladığı haber verildi.

Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın tahliye amaçlı İsrail'e dört uçuş gerçekleştireceği ifade edildi.

Lufthansa, İsrail uçuşlarını cumartesi gününe kadar askıya aldığını duyurmuştu. Avusturya ve İspanya'nın vatandaşlarını İsrail'den askeri uçaklarla getireceklerini açıklamalarının ardından, Alman hükümetinin Alman vatandaşlarını İsrail’den almak için girişimde bulunamaması muhalefet tarafından sert sözlerle eleştirilmişti.

Cem Dalaman