"BM Heyeti: Karabağ'da sivillere yönelik şiddet yok".

Azerbaycan Büyükelçiliği basın açıklaması yayımlayarak kamuoyunu bilgilendirdi.

"BM Heyeti: Karabağ'da sivillere yönelik şiddet yok".
Berlin Azerbeycan Büyükelçisi Nasimi Aghayev

Berlin-  Azerbaycan Büyükelçiliği basın açıklaması yayımlayarak kamuoyunu bilgilendirdi.  

Azerbaycan'ın daveti üzerine bir Birleşmiş Milletler heyeti 1 Ekim'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini ziyaret etti. Hankendi şehrine giden heyet burada yerel halk ve muhataplarıyla bir araya gelerek sahadaki durum hakkında ilk elden bilgi edindi.
 
Heyetin yaptığı açıklamada, ekibinin ziyaret ettiği Hankendi kasabasının bazı bölgelerinde hastaneler, okullar ve evler de dahil olmak üzere sivil altyapıya ya da kültürel ve dini kurumlara zarar verildiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Misyon, 20 Eylül'de kabul edilen ateşkesin ardından sivillere yönelik herhangi bir şiddet olayını ne görüşülen (Ermeni asıllı) yerel halktan ne de başka birinden duymadıklarını da sözlerine ekledi

İlgili Haber 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den
Karabağ Ermenileri ve Ermenistan'a işbirliği ve barış mesajı


 
BM heyeti tarafından yapılan bu açıklama,Ermenistan ve destekçilerinin Azerbaycan'a karşı yürüttükleri propagandanın tamamını ortaya koymaktadır. Azerbaycan hiçbir Ermeni'yi Karabağ'ı terk etmeye zorlamamıştır. Aksine, ateşkesin hemen ardından Azerbaycan, Ermenilerden Karabağ'da kalmalarını ve orada eşit haklara ve güvenlik garantilerine sahip tam Azerbaycan vatandaşları olarak yaşamalarını istemiştir. Ayrıca Azerbaycan son haftalarda Karabağ'daki Ermenilere yüzlerce ton insani yardım, ilaç, yakıt, su vs. göndermiştir. Hankendi Azerbaycan'ın elektrik şebekesine bağlanmış ve elektrik verilmiştir.
 
Azerbaycan, silahlarını bırakan tüm Ermeni askeri personeline af teklif etti. Silah bırakmayı kabul eden binlerce Ermeni asker ve yasadışı silahlı oluşum üyesi Ermenistan'a serbestçe seyahat etti.
 
Azerbaycanlı doktorlar ve kurtarma ekipleri Ermenilere yardım etmek için sahadalar. Laçin yolu aynı zamanda Kızıl Haç ve Rus barış güçleri tarafından Karabağ'a yardım ulaştırmak için ve Ermeni sakinleri tarafından da kullanılıyordu.
 
Ne yazık ki, yukarıdaki güvencelere rağmen, birçok Ermeni sakin Karabağ'ı terk etmiştir. Bunda silahlı ayrılıkçıların bölgeyi terk etme çağrıları ve hem bu ayrılıkçıların hem de Erivan'daki Ermeni hükümetinin yaydığı korku önemli rol oynamıştır. Bu arada Karabağ'da kalan Ermeniler de Azerbaycan vatandaşlığı almak istediklerini ifade etmişlerdir.
 
Azerbaycan Cumhuriyeti, Karabağ'da yaşayan Ermenilerin yeniden entegrasyonu için pratik önlemler almaya başladı bile. Hükümet yakın zamanda bir portal (reintegration.gov.az) kurdu ve Karabağ'daki tüm etnik Ermenileri tüm devlet hizmetlerine erişmek ve gerekli desteği almak için gönüllü olarak kayıt olmaya davet etti.
 
Ermenilerin dil, din gibi ekonomik, sosyal ve kültürel haklarının yanı sıra yerel seçimlere katılma, çalışma hakları ve tüm ekonomik kalkınma programlarından yararlanma dahil tüm hakları Azerbaycan tarafından garanti altına alınmıştır.
 
Azerbaycan, Bakü, Gence ve diğer büyük şehirlerdeki binlerce Ermeni de dahil olmak üzere tüm mezheplerden yüz binlerce Hıristiyan'a, 30.000 Yahudi'ye, Bahai ve diğer dinlere mensup kişilere ve barış içinde bir arada yaşayan çeşitli etnik gruplara ev sahipliği yapmaktadır.  Azerbaycan'ın barış içinde bir arada yaşama ve pozitif çok kültürlülük modeli uluslararası saygı görmektedir.  Dolayısıyla aynı uyumlu birlikteliğin Karabağ'da da tesis edilebileceğine ve halklarımız arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı ve güvene dayalı bir sayfa açılabileceğine inanıyoruz.

İlgili Haber
Avrupa Parlamentosu’ndan Azerbaycan’a
Dağlık Karabağ'da “etnik temizlik” suçlaması

Files