Scholz ve Macron’dan İsrail’e dayanışma mesajı

Fransız ve Alman hükümetlerinin ortak bakanlar kurulu, Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Başbakan Scholz başkanlığında Hamburg kentinde toplandı. AB’nin ekonomik ve siyasi olarak entegrasyonunu hızlandırmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılan toplantı iki gün sürecek

Scholz ve Macron’dan İsrail’e dayanışma mesajı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz Hamburg kentinde görüştü.

Fransız ve Alman hükümetlerinin ortak bakanlar kurulu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Olaf Scholz başkanlığında Hamburg kentinde toplandı. AB’nin ekonomik ve siyasi olarak entegrasyonunu hızlandırmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla her iki ülke arasında 2003’den bu yana geleneksel bir şekilde yılda bir kez yapılan ortak bakanlar kurulu toplantısı ilk kez iki gün sürecek.

Cumhurbaşkanı Macron yaklaşık 20, Scholz ise 16 bakanı ile buluşmaya katılırken, delegasyonların ilk durağı Hamburg’un yakınlarındaki Finkenwerder Havalimanı‘nda Airbus uçaklarının inşa edildiği tesisler oldu. Airbus, Almanya ve Fransa arasındaki işbirliğinin önemli ayaklarından birini oluşturuyor ve Hamburg-Finkenwerder’in yanısıra, Fransa‘da Toulouse kentinde üretiliyor.

Finkenwerder tesislerinde Airbus A 320 uçaklarının montaj edildiği tesisi gezen delegasyonların diğer resmi programında ve gündeminde, nükleer enerjinin Avrupa elektrik piyasasında gelecekteki rolü, Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde güvenlik politikaları, iki ülkenin silahlanma projelerindeki farklılıklar ve Avrupa Birliği‘nin borç kurallarının reformu gibi hassas konular var.

Ayrıca Hamas‘ın İsrail'e saldırısı ile başlayan silahlı çatışmaların ve iki ülkenin vereceği tepkinin detaylı olarak ele alınması bekleniyor.

Bakanların akşam buluşmaları öncesinde basın toplantısı düzenleyen Scholz ve Macron, İsrail'e tam destek sözü verdi. "Hamas'ın İsrail'e yönelik bu saldırısı korkunç ve barbarca" diyen Scholz, "Terör kazanamayacak, nefret galip gelemeyecek" şeklinde konuşurken, Almanya ve Fransa‘nın, İsrail'in yanında yer aldığını da ekledi.

Scholz ülkesinin İsrail'in yanında olduğunu belirtti
İLGİLİ HABERLER

Scholz: "İsrail’in güvenliği Almanya için devlet meselesidir"

Macron da, çatışmaların daha da büyümemesi için uluslararası istişarelerde bulunacaklarını açıkladı ve bu kapsamda ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşeceklerini duyurdu. Macron, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de telefonlaştığını açıkladı.

Bu arada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Scholz ve Macron’la telefonda görüştüğü ve çatışmaların daha da büyümemesi konusunda arabuluculuk rolünü üstlenebileceğini bildirdiği de haber alındı.

Berlin ve Paris arasındaki ilişkiler eskisi gibi güçlü değil

Hamburg’daki buluşma Fransa ve Almanya arasındaki güçlü ittifakın eski gücünü yitirdiği ve iki başkent arasında gerilimlerin arttığı bir döneme rastlaması açısından dikkatle izleniyor. Berlin ve Paris arasında tartışmaya neden olan bir konu enerji politikalarındaki farklılıklar, Almanya’nın nükleer enerjiyi tasfiye etme kararı Fransa tarafından eleştirilirken, Almanya ise Fransa’nın nükleer enerjide ısrar etmesi ve nükleer enerjiye yatırım yapmasını eleştiren bir tavır izliyor.

Paris’in rahatsızlık duyduğu ve bunu açıkça ifade ettiği bir diğer konu, Almanya’nın Çin ile olan sıkı ekonomik ilişkileri. Almanya için Pekin önemli bir ortak. İhracatı için ikinci en büyük müşteri olan Çin, Almanya’daki yatırımlarıyla 1 milyon kişiye iş sağlıyor. Fransa ise Almanya’nın bu konuda AB ve özellikle de kendisiyle ortak hareket etmemesini eleştiriyor. Scholz hükümetininin Hamburg limanının hisselerinin yüzde 25’inin Çin merkezli nakliye şirketi Cosco’ya satışını onaylaması da Macron’un tepki verdiği bir karar oldu.

Son zamanların gerilimi arttıran en önemli konusu ise Avrupa'nın ABD'ye bağımlılığını azaltmak için Almanya ve Fransa'nın ortak projesi kapsamında üretilmesi planlanan yeni nesil savaş uçağı ve muharebe tankı projelerinin, anlaşmazlıklar ve gecikmeler nedeniyle iptal edilme noktasına gelmesi. Almanya’nın ortak uçak projesi yerine, Amerikan yapımı F-35 alacağını duyurması Fransa’da hayal kırıklığına yol açtı.

Olaf Scholz’un başbakan olmadan önce uzun yıllar Eyalet Başbakanlığı yaptığı Hamburg’da gerçekleşen Fransız ve Alman hükümetlerinin ortak bakanlar kurulu, bu ve benzer konularda yaşanan anlaşmazlıkların aşılması için önemli bir olanak olarak tanımlanıyor.

Cem Dalaman