Macaristan Başbakanı Orban: ''İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için acele etmiyoruz''

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin İsveç'in NATO'ya katılım teklifini onaylamak için acele etmediğini söyledi ve İskandinav ülkesinin askeri ittifaka üye olma konusunda daha fazla gecikmeyle karşılaşabileceğini belirtti

Macaristan Başbakanı Orban: ''İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için acele etmiyoruz''
Macaristan Başbakanı Orban, "İsveç'in güvenliğini tehdit eden hiçbir şey olmadığını" ve bu nedenle NATO üyeliğini onaylamak için "acele etmediklerini" söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin İsveç'in NATO'ya katılım teklifini onaylamak için acele etmediğini söyledi ve İskandinav ülkesinin askeri ittifaka üye olma konusunda daha fazla gecikmeyle karşılaşabileceğini belirtti.

Macaristan parlamentosunun yeni yasama dönemi açılışında konuşan Orban, "İsveç'in güvenliğini tehdit eden hiçbir şey olmadığını" ve bu nedenle NATO üyeliğini onaylamak için "acele etmediklerini" söyledi.

Orban'ın açıklaması, diğer üst düzey Macar yetkililerin kısa bir süre önce, İsveç'in onayının sonbahar oturumlarında parlamento gündemine hiç alınmayabileceğini dile getirmelerinin ardından geldi. Orban'ın partisi Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) grup lideri Mate Kocsis, parlamentonun bu yıl konuyu oylamasını "çok az ihtimal" olarak gördüğünü, 21 Eylül’de söylemişti.

İsveç'in ittifaka katılma teklifini henüz onaylamayan iki NATO üyesi Türkiye ve Macaristan. İsveç, komşusu Finlandiya ile birlikte, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından askeri bağlantısızlık politikasını bıraktı ve hızla NATO'ya katılmak için harekete geçti.

Ancak Macaristan Temmuz 2022'den bu yana katılım onayını geciktiriyor ve Stockholm'den onay için muğlak taleplerde bulunuyor. Orban hükümeti, İsveçli siyasetçilerin Macaristan demokrasisinin durumu hakkında "bariz yalanlar" söylediğini ve bunun da bazı parlamento üyelerini, katılım başvurusunu destekleyip desteklememe konusunda kararsız bıraktığını iddia ediyor.

Fidesz daha önce de Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmasında birçok kez gecikmeye neden olmuş, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye’nin onay konusunda ilerleme kaydedeceğini belirtmesi üzerine Mart ayında tasarıyı hızla geçirmişti.

Ukrayna’ya eleştiri, AB’ye tahıl anlaşması tepkisi

Orban bugün, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski yönetimindeki Kiev hükümetini de eleştirerek, Ukrayna’nın batısındaki büyük Macar azınlığın dil hakları iade edilene kadar, Macaristan'ın Ukrayna'yı "hiçbir uluslararası konuda desteklemeyeceğini" söyledi.

Başbakan ayrıca Karadeniz üzerinden yapılan sevkiyatların Rusya ile savaş nedeniyle engellenmesinin ardından Ukrayna tahılının Macaristan üzerinden transit geçişine izin veren bir Avrupa Birliği planı tarafından "kandırıldıklarını" savundu. Orban, görünüşte Afrika'ya giden Ukrayna ürünlerinin sevkiyatlarının Macaristan'da daha düşük fiyatlara satılarak yerli üreticilere baskı yapıldığını öne sürdü.

Viktor Orban, "Brüksel, Ukrayna tahılı olmadan Afrika ülkelerinde ciddi kıtlık tehdidi bulunduğunu iddia etti. Karadeniz üzerinden transit geçişin savaş nedeniyle imkansız hale gelmesinin ardından Macaristan, Brüksel'in talebi üzerine bir dayanışma koridoru açtı ve böylece gıda Ukrayna'dan Macaristan üzerinden Afrika'ya ulaşabildi. Açıkça söyleyelim: Bizi kandırdılar" dedi.

Orban, daha ucuz Ukrayna tahılının Macar pazarlarını doldurduğunu ve tarım endüstrisine zarar veren bir arz bolluğu yarattığını söyledi.

Macaristan, Slovakya ve Polonya ile birlikte 15 Eylül'de 23 Ukrayna tarım ürününe ithalat yasağı getirdi ancak bu ürünlerin kendi topraklarından geçişine izin vermeye devam edecek.