Rusya Hint Okyanusu'ndaki Varlığını Artırıyor

Rusya Hint Okyanusu'ndaki Varlığını Artırıyor
Rus ve Hint savaş gemileri, Rusya'nın Pasifik limanı Vladivostok'ta, Moskova'nın yaklaşık 6.400 km (4.000 mil) doğusunda ortak deniz tatbikatlarına katılıyor, 26 Nisan 2007.

Rusya, elli yıl aradan sonra ilk kez bu ayın başında Bangladeş'e savaş gemileri yanaştı ve Moskova'nın Hint Okyanusu bölgesinde daha büyük bir rol üstlenmesini ve Asya'daki küçük ülkelerle bağlarını güçlendirmeyi hedeflemesi nedeniyle Myanmar ile ilk ortak deniz tatbikatlarını gerçekleştirdi.

Analistler, Hindistan'ın eski müttefiki ve en büyük savunma ekipmanı tedarikçisi olan Rusya'nın, Yeni Delhi'nin Çin'in stratejik sularda genişleyen ayak izine karşı ABD, Japonya ve Avustralya ile derinleşen ortaklığına rağmen deniz kıyısındaki varlığını artırmasına karşı olmadığını söylüyor.

Batılı ortaklarından gelen baskıyı görmezden gelen Yeni Delhi, Moskova ile onlarca yıldır süren ilişkisini sürdürdü ve Ukrayna'daki savaşa karşı tarafsız bir tavır aldı.

“Hindistan, Rusya'nın Hint-Pasifik'te daha aktif bir rol oynamasını istiyor çünkü bu, Yeni Delhi'nin çok kutuplu küresel düzen olarak adlandırdığı daha büyük stratejik hedefine uyuyor. Uluslararası Kriz Grubu Hindistan Kıdemli Analisti Praveen Donthi, VOA'ya yaptığı açıklamada, Yeni Delhi, çok kutuplu bir Asya'nın çok kutuplu bir dünya inşa etmenin anahtarı olduğuna inanıyor. "Şu ana kadar bu tür stratejik ikilemlerin üstesinden gelme becerisini gösterdi, örneğin Ukrayna savaşı gibi."

Rusya Savunma Bakanlığı, 7-9 Kasım tarihleri ​​arasında Andaman Denizi'nde Myanmar ile birlikte gerçekleştirilen deniz tatbikatını "modern tarihteki ilk Rus-Myanmar deniz tatbikatı" olarak nitelendirdi. Tatbikatlara Myanmar donanmasından bir firkateyn ve bir korvetle Rus Pasifik Filosuna bağlı iki denizaltı karşıtı gemi, Amiral Tributs ve Amiral Panteleyev katıldı.

Myanmar tatbikatlarından günler sonra aynı Rus savaş gemileri, 50 yıl aradan sonra ilk kez Bangladeş'in Bengal Körfezi'ndeki Chittagong Limanı'na yanaştı. Dakka'daki Rusya büyükelçiliği bunu "Rusya-Bangladeş ilişkileri için büyük bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre Rusya, geçen hafta Hindistan'la "deniz işbirliğini güçlendirmek" amacıyla Bengal Körfezi'nde iki günlük deniz tatbikatları da gerçekleştirdi.

The Wilson Güney Asya Enstitüsü Direktörü Michael Kugelman, "Hindistan'ın yakın sularda yabancı askeri birliklerin varlığını memnuniyetle karşılaması tuhaf görünse de, Hindistan Rus deniz gücüne Çin'inkiyle aynı endişeyle bakmayacak" dedi. Merkezi Washington'da. "Hindistan muhtemelen Rusya'nın varlığını bölgedeki Çin deniz gücünü dengeleyebilecek ve Çin'in Yeni Delhi için daha az tehdit oluşturabilecek bir şey olarak görüyor."

Analistler, Çin'in Hint Okyanusu'nda Sri Lanka ve Myanmar gibi ülkelerde son on yılda artan nüfuzunun, 2020'den bu yana Himalaya sınırı boyunca Pekin'le sert bir askeri çatışmaya giren Yeni Delhi için büyük bir stratejik baş ağrısı olarak ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Örneğin Pekin'in Hindistan'a yakın Hambantota limanını inşa ettiği Sri Lanka'da, Hindistan'ın “casus gemisi” olarak gördüğü iki Çin araştırma gemisi geçen yılın Ağustos ayından bu yana yanaştı.

Myanmar'daki askeri cuntanın 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Moskova'nın cuntayla işbirliği artıyor ve Rusya şu anda Myanmar'ın en büyük ikinci silah tedarikçisi konumunda. Ülke aynı zamanda Rusya'nın diğer ihracatları için de önemli bir pazar.

Rusya ve Dakka'nın geleneksel olarak yakın bağları vardı ve Bangladeş hükümeti insan hakları sicili nedeniyle ABD'nin baskısı altında kaldıkça Moskova'ya daha da yakınlaşabilir. Rusya, ülkenin ilk nükleer enerji santralini inşa ediyor.

“Rusya, bizi izole etmeye çalışsanız bile, Küresel Güney'de, Asya veya Afrika'da destekçilerimizin olduğunu, dışlanmış veya dışlanacak bir ülke olarak görülmediğimizi Batı'ya göstermeye çalışıyor. Manipal Yüksek Öğrenim Akademisi Jeopolitik ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yardımcı Doçent olan Sankalp Gurjar, "Verdikleri diplomatik mesaj budur" dedi.

Analistler, Rus savaş gemilerinin Hint Okyanusu'nda görünmesinin aynı zamanda dünyanın tüm "büyük sahnelerinde" yer alma hedefinin de motivasyonu olduğunu söylüyor.

“Hint Okyanusu, ABD ile Çin arasındaki büyük güç rekabetinin ana sahnesi haline geldi. Donthi'ye göre Moskova, Myanmar gibi bölge ülkeleriyle bağlarını derinleştirerek bölgedeki stratejik varlığını güçlendirmek ve önemli bir rol oynamak istiyor."

Diğer analistler de aynı fikirde. “Rusya'nın özellikle evinden uzakta güç üretme kapasitesini sürdürmesi önemli. Ortağı Çin'in de giderek daha fazla varlık gösterdiği Hint Okyanusu bölgesinde bunu yapmak Moskova için ek bir avantajdır" dedi Kugelman.

Bununla birlikte, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Hindistan'ın ezeli rakibi Çin'e yaklaşması nedeniyle, Rusya'nın Hint Okyanusu'na girişi Hindistan için stratejik bir ikilem de teşkil ediyor. Bu nedenle Yeni Delhi, Moskova'nın uzun süredir nüfuz alanı olarak gördüğü Hint Okyanusu'nda nasıl bir rol oynamak istediğini dikkatle izleyecek.

Gurjar'a göre "Şu ana kadar Moskova sadece Hint Okyanusu'nun doğu kısmındaki varlığını işaretlemek istiyor gibi görünüyor." “Ancak Çin ve Rusya'nın denizde işbirliğinin derinleşmesi endişe yaratıyor. Örneğin Batı Pasifik'te her iki ülke de ortak tatbikatlar yapıyor ve her ikisi de tutumlarında iddialı davranıyor. Eğer bu tür bir işbirliği Hint Okyanusu'na kadar genişletilirse, bu Hindistan için bir zorluk teşkil eder" dedi.