Nijer'de askeri konsey Taini'yi başkan ilan etti

Nijer'de askeri darbe liderleri, General Abdurrahman Tiani'yi yeni devlet başkanı ilan etti. Devlet başkanı Muhammed Bazoum'un devrildiği darbe, batı ve orta Afrika'da üç yıldan kısa sürede görülen yedince askeri darbe oldu

Nijer'de askeri konsey Taini'yi başkan ilan etti
General Abdurrahman Tiani bugün Nijer devlet televizyonuna çıktı. Burada Ulusal İç Güvenlik Konseyi'nin başkanı olduğu ilan edildi.

Nijer'de askeri darbe liderleri, General Abdurrahman Tiani'yi yeni devlet başkanı ilan etti. Devlet başkanı Muhammed Bazoum'un devrildiği darbe, batı ve orta Afrika'da üç yıldan kısa sürede görülen yedince askeri darbe oldu.

Ülkedeki kaos ortamı bölgedeki güvenlik kaygıları nedeniyle endişeye yol açıyor. Nijer, bölgede El Kaide ve IŞİD gibi gruplarla mücadele eden Batılı ülkelerin en önemli müttefiklerindendi.

Liderliğini Tiani'nin yaptığı başkanlık muhafızları Çarşamba günü Bazoum'u başkanlık sarayına kilitlemişti.

General Tiani bugün devlet televizyonuna çıktı. Burada Ulusal İç Güvenlik Konseyi'nin başkanı olduğu ilan edildi.

BM'ye göre Nijer'de yaklaşık 4,3 milyon kişi insani yardıma muhtaç.
BM'ye göre Nijer'de yaklaşık 4,3 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

Açıklamayı okuyan bir yetkili konseyin başkanının ülkenin de başkanı olduğunu söyledi.

Açıklamada anayasanın askıya alındığı, tüm devlet dairelerinin feshedildiği ve Ulusal İç Güvenlik Konseyi'nin tüm yasama ve yürütme yetkilerini anayasal düzen geri dönene kadar kendisinde toplayacağı belirtildi.

Afrika ülkeleri, Batılı ülkeler ve uluslararası örgütler Bazoum'un serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden sağlanması çağrısında bulundu.

Fransa, eski sömürgesi Nijer'deki gelişmeler konusunda açıklama yaptı. Açıklamada Bazoum'un hala meşru lider olarak tanındığı belirtildi.

Nijer'deki darbeyi destekleyen yüzlerce kişi, başkent Niamey'deki Ulusal Meclis önünde toplandı.
İLGİLİ HABERLER

Nijer'de ordu komutasından cumhurbaşkanlığı sarayı muhafızlarının başlattığı darbeye destek

ABD: "Nijer'le işbirliğimiz tehlikede"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Nijer'deki gelişmelerden derin endişe duyduğunu, iktidarı zorla ele geçirme yönündeki her türlü çabayı kınadıklarını kaydetti.

Kirby, basın toplantısında ABD hükümetinin Afrika ülkesiyle işbirliğinin tehlikeye düştüğünü kaydetti.

Kirby, "Askeri darbe ABD'nin Nijer hükümetiyle güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliğini sonlandırmasına neden olabilir, mevcut güvenlik ortaklığı ve diğer işbirliklerini baltalayabilir" ifadelerini kullandı.

Nijer'de ABD'nin askeri faaliyetlerini yürüttüğü iki üssü ve 1.100 askeri var.

​Wagner lideri Prigojin’den Nijer’deki darbeye destek

Ukrayna'da Rusya adına savaşan paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigozhin ise darbeyi öven tek isim oldu. Kendisi de Moskova'ya karşı geçen ay başarısız bir darbe girişiminde bulunmasının ardından halen aktif görevde olan Prigozhin, darbe için "sömürgecilere karşı bir başkaldırı" değerlendirmesini yaptı ve asker göndermeyi teklif etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise anayasal düzenin yeniden sağlanması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler darbeden bu yana Nijer ordusundan haber almamış olsa da ülkeye yardım göndermeye devam edeceğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler darbeden bu yana Nijer ordusundan haber almamış olsa da ülkeye yardım göndermeye devam edeceğini bildirdi.

Ayaklanmadan önce Nijer bulunduğu istikrarsız bölgede Batı’nın en istikrarlı müttefiki olarak görülüyordu. Bölgede geçtiğimiz iki yılda darbe yaşanan ülkeler arasında Mali, Burkina Faso ve Çad yer alıyor.

Fransa, Almanya, İtalya ve ABD, Nijer'de askeri eğitim ve ayaklanmalarla mücadele görevleri için bulunuyor.

Nijer aynı zamanda dünyanın en büyük yedinci uranyum üreticisi. Uranyum, nükleer enerji üretimi ve nükleer silahların yanı sıra kanser tedavisinde de kullanılan radyoaktif bir metal.

Mali ve Burkina Faso'daki darbelerde olduğu gibi Tiani de darbenin gerekçesini hükümetin İslamcı ayaklanmaları bastırmakta başarısız olması olarak gösterdi.

El Kaide ve IŞİD'le bağlantılı militanlar Batı Afrika'nın Sahil bölgesinde yıllardır yayılıyor. Nijer; Mali ve Burkina Faso'ya göre İslamcı militanların eylemlerini daha iyi bastırdı. Darbelerin olduğu ülkelerde şiddet olaylarının da arttığı görüldü.

Avrupa Birliği Nijer'e mali yardımı kesme tehdidinde bulunurken ABD, Nijer hükümetiyle işbirliğinin demokratik standartlara bağlı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler darbeden bu yana Nijer ordusundan haber almamış olsa da ülkeye yardım göndermeye devam edeceğini bildirdi.

BM'ye göre Nijer'de yaklaşık 4,3 milyon kişi insani yardıma muhtaç. Ülke içinde 370 binden fazla kişi yerlerinden olmuş durumda. Nijer, başta Nijerya, Mali ve Burkina Faso'dan olmak üzere 250 binden fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.