Münih Güvenlik Konferansı Başladı

"Münih Güvenlik Konferansı", 40'tan fazla ülke liderinin katılımıyla bugün başladı. Konferansta ana gündem Rusya'nun Ukrayna'ya açtığı savaş. İran ve Suriye'deki gelişmeler de masada olacak. ABD'den konferansa Başkan Yardımcısı Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken katılıyor. Rusya ise davetli değil

Münih Güvenlik Konferansı Başladı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Münih Güvenlik Konferansı'nda video bağlantısı üzerinden konuşma yaptı

BERLİN - Dünyanın dört bir yanından siyasetin ve güvenlik politikalarının kilit isimlerini bir araya getiren "Münih Güvenlik Konferansı", kısa adıyla MSC bugün başladı.

Buluşmanın açış konuşmasını yapan Konferans Başkanı Christoph Heusgen, "Geçen yıl bir ülke, bir Avrupa ülkesinin var olma hakkını reddetti. Bir yıl sonra milyonlarca insan kaçtı ve binlerce insan öldü. Ukrayna’nın verdiği ve bizim desteklediğimiz mücadele, Batı ile Doğu ya da NATO ile Rusya arasında değil, özgürlük ve esaret arasında verilen bir mücadeledir" dedi.

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen
Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen

Heusgen’in konuşmasından sonra gösterilen ve geçen bir yıl boyunca yaşanan önemli olayları derleyen kısa filmde, Türkiye’de büyük kayba yol açan depreme de yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konferansın hemen başında yaptığı açıklamada Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'nın zaferinin hala mümkün olduğunu söyledi.

"Ukrayna’yı desteklememizin nedeni de bu" diyen Stoltenberg, "Savaş muhtemelen müzakere masasında sona erecek, ancak müzakere masasından hangi neticenin çıkacağı savaş alanında verilen mücedeleye bağlı. Bunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

Konferansa video bağlantısı ile katılarak bir konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesine silah yardımı yapan Batılı ülkelere teşekkür ettikten sonra, "Zaferimizin alternatifi yok ve kararlılığımızın da alternatifi olmamalı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişini Davut ve Calut arasındaki mücadeleye benzeten Zelenski, "Calut kaybetmeye başladı. Calut bu yıl savaşı kaybedecek" derken, Batılı müttefiklerin silah yardımını arttırarak sürdürmesini istedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise ellerinde muharebe tankları olan müttefiklerin bunları "hemen" Ukrayna'ya göndermesi gerektiğini ifade etti. Scholz, “Bu tür muharebe tanklarını gönderebilecek olanlar bunu gerçekten şimdi yapmalı” diyerek ülkelerin bu konuda harekete geçmesi için yoğun bir çalışma yürüteceğini vurguladı.

Akşam saatlerinde ise konferansa katılan siyasetçiler, gayriresmi görüşmelerde biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüştü ve Almanya'nın Ukrayna savaşı çerçevesinde askeri, finansal ve insani destek alanındaki yakın işbirliğine teşekkür etti.

Blinken ABD'nin NATO'ya olan kararlı bağlılığını teyit etti ve İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka mümkün olan en kısa sürede katılmasını memnunlukla karşılayacağını belirtti. İki bakanın iklim değişikliği, Moldova'nın enerji ihtiyaçları ve Çin'in neden olduğu küresel zorluklarla mücadele konularını da ele aldıkları belirtildi.

Bu kapsamda ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşebileceği de konuşuluyor.

Bu görüşme gerçekleşirse, yaşanan son casus balon krizinden bu yana Amerika ile Çin arasında ilk kez üst düzeyde bir görüşme gerçekleşmiş olacak.

Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birlikte çoğunluğu Kongre üyelerinden oluşan bir ABD heyeti Münih’teki en kalabalık heyet olarak yer alıyor.

MSC, 40’tan fazla devlet ve hükümet başkanının yanısıra, 90’dan fazla ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarını, 500’e yakın bürokrat, güvenlik uzmanı, uluslararası örgüt temsilcisi ve araştırmacıyı biraraya getiriyor.

Olaf Scholz ve Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda konferansa katılan diğer siyasetçilerden bazıları.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Münih Güvenlik Konferansı'nda biraraya geldi
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Münih Güvenlik Konferansı'nda biraraya geldi

Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen konferansa Rusya’dan yetkililerin davet edilmediğini açıklamıştı.

Heusgen, "Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e ve hükümetinin propagandasına konferansta yer verilmeyeceğini" söylerken, Rusya’dan çok sayıda tanınmış muhalif ismin davet edildiğini bildirmişti.

19 Şubat Pazar gününe kadar sürecek ve bu yıl 59'uncu kez yapılan konferans, küresel dış ve güvenlik politikası sorunlarının tartışılması için "Davos Zirvesi" adlı buluşmanın yanında uluslararası alanda en önemli platform olarak biliniyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı ve 24 Şubat'ta birinci yılını dolduracak savaşın yanısıra küresel iklim sorunu ve İran ile Suriye’deki gelişmelerin odakta yer alacağı konferansta küresel ekonomide yaşanan sorunların da masaya yatırılması bekleniyor.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Münih Güvenlik Konferansı sonrası Almanya’dan Türkiye'ye geçecek.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli gruplar tarafından Cumartesi günü konferans karşıtı protesto gösterileri düzenlenecek. 4 binin üzerinde polis, katılımcıların güvenliği için toplantıların yapıldığı otelin içinde ve etrafında görev yapacak.

Cem Dalaman