Almanya’da peçeli çarşafla arabaya kullanmaya onay yok

Almanya’da peçeli çarşaf giyerek otomobil kullanmak isteyen bir kadının, trafik yönetmeliğindeki örtünme yasağından muaf tutulmak için açtığı dava mahkeme tarafından kabul görmedi

Almanya’da peçeli çarşafla arabaya kullanmaya onay yok
Almanya'nın Frankfurt şehri yakınlarındaki Offenbach'ta vaiz Pierre Vogel'in yaptığı bir konuşmaya katılan kadınlar

Almanya’da peçeli çarşaf giyerek otomobil kullanmak isteyen bir kadının, trafik yönetmeliğindeki örtünme yasağından muaf tutulmak için açtığı dava mahkeme tarafından kabul görmedi.

Almanya’nın güneyindeki Rheinland-Pfalz eyaleti Neustadt İdare Mahkemesi’nde görülen davada alınan kararda, "peçeli çarşafın yüzün gözler dışında kalan bölümlerini kapattığı ve dini nedenlerle takılan başörtüsünden farklı olduğu" belirtildi.

Mahkeme kararı gerekçelendirken, Almanya Trafik Yönetmeliği’ndeki ilgili maddenin trafikte yüzü örtme yasağının sınırlarını belirlediğini, bu kapsamda peçeli çarşaf takılmasına değil, genel anlamda yüzün gizlenmesine yönelik olduğunu ve din özgürlüğü açısından doğrudan bir kısıtlama teşkil etmediğini vurguladı.

Trafikte yüzün örtülmesi yasağının trafik güvenliği, can ve mal güvenliği ve bedenin dokunulmazlığı açısından önemli olduğunu belirten mahkeme, davacı kadının anayasal haklarının ihlal edilmediğine karar verdi.

Peçeli araba kullanmanın cezası 60 Euro

Almanya 2017 yılında, trafikte sürücülerin yüzlerini tanınmayacak şekilde kapatan maske, burka ve nikabı yasaklamıştı.

Halen geçerli olan yönetmeliğe göre trafikte sürücüler tanınmalarını engelleyecek, yüzün tamamını ya da göz, burun ya da ağız gibi büyük bölümünü kapatan maske takamıyor, burka ya da nikap, yani peçeli çarşaf giyemiyor.

Yasağa uymayanlara 60 Euro para cezası verilmesi öngörülüyor.

Kask takma zorunluluğu bulunan motorsiklet sürücüleri ise yasak kapsamına girmiyor. Başörtüsü, yüzün boyanması, dövme ya da piercing de yönetmeliğe göre yasak değil.

Söz konusu yasağın gündeme geldiği dönemde, Almanya’daki Müslümanların temsilcileri, kararı eleştirerek, trafikte bu tür bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını savunmuş ve burka ya da nikaplı bir kadının kıyafeti nedeniyle kazaya sebebiyet verdiğine dair bir vakaya rastlanmadığını öne sürmüştü.

Başörtüsü kullanımı tartışmalara neden oluyor

Almanya'da tüm kamu alanlarını kapsayan genel bir burka ya da başörtüsü yasağı bulunmuyor. Ancak kamusal alanların bir kısmını kapsayan kısmi yasaklar mevcut. Nitekim kamu çalışanlarının görevlerini icra sırasında yüzlerini tamamen ya da kısmen örten kıyafetler giymeleri yasak.

2021’den bu yana geçerli olan "devlet memurlarının dış görünümüne" ilişkin yasaya göre, "dini veya ideolojik bir çağrışım içeren dış görünüm özellikleri, memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği" takdirde yasaklanabiliyor.

Son olarak geçen Ocak ayında Almanya Anayasa Mahkemesi, Berlin eyaletinde derslere giren kadın öğretmenlerin başörtüsü takmasının genel olarak yasaklanamayacağına hükmetmişti.

Başörtüsü nedeniyle devlet okulunda işe alınmayan bir kadının Almanya’da açtığı dava, Federal İş Mahkemesi’nde görülmüş ve mahkeme başörtüsü yasağının sadece "okuldaki huzur ortamına ya da devletin tarafsızlığına yönelik somut bir tehdit oluşturması" durumunda söz konusu olabileceğine hükmetmişti.

Bu karar üzerine Berlin Eyalet Hükümeti AYM’ye itiraz başvurusu yapmış ve öğretmenlerin başörtüsü ile çalışmasının yasaklanmasını istemişti.

Cem Dalaman