Almanya ve Avrupa'da Kayak Merkezleri Kapanıyor

Başta Almanya olmak üzere Avrupa'da normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle dağlarda dahi kar yağışı görülmüyor. Alp dağlarında bile birçok kayak merkezi Ocak ayının ilk haftasında kapanmak zorunda kaldı

Almanya ve Avrupa'da Kayak Merkezleri Kapanıyor

Gün boyunca güneş ve 15 dereceye varan sıcaklıklar. Almanya’da yılın ilk haftası kıştan çok bahar günlerini anımsatıyor. Metereologlar, hemen her gün yeni bir sıcaklık rekoru bildirirken insan kaynaklı iklim değişikliğinin, bu sonucu beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

Almanya’nın birçok eyaletinde, Noel ve yılbaşı tatilinden yararlanıp, kayak yapmaya gidenler tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Sadece Almanya’da değil, komşu ülkeler Avusturya, İsviçre ve Çekya‘daki kayak merkezlerinin büyük bölümü, karsız kaldıkları için hizmetlerini durdurmuş durumda.

Nitekim Bavyera eyaletinin başkenti Münih’de yaşayanların sıklıkla kayağa gittiği, kentin güneyindeki Brauneck Dağı’nda bulunan kayak alanı, kayak yapılabilen son pistini Perşembe akşamı kapattı.

Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikteki konumu nedeniyle kar açısından güvenli sayılan Miesbach bölgesindeki Spitzingsee'de de Cuma günü on pistten sadece ikisi açıktı. Ancak o pistlerde de buzlaşmış yapay kar üzerinde ve çok zor koşullar altında kayak yapılabildiği bildirildi.

Kayak merkezleriyle ünlü Avusturya'nın Salzburg şehri
Kayak merkezleriyle ünlü Avusturya'nın Salzburg şehri

Almanya’nın yanısıra, Avusturya ve İsviçre Alpleri‘nde, özellikle 2000 metrenin altındaki kayak merkezlerinde erime nedeniyle doğal kar bulunan pist kalmadığı belirtiliyor. Çok sayıda kayak merkezinde, kayak yapılan yamaçlar yapay karla kullanılabilir duruma getirilmeye çalışılıyor. Ancak sıcaklıkların mevsim normallerden çok yüksek olması, yapay kar cihazlarını bile işe yaramaz hale getiriyor.

Sonuç olarak kayak merkezleri de maliyetler aşırı yükseldiği ve yapay karla doldurulmuş pistlere gelen kısıtlı kayakçı sayısı nedeniyle kârlı olmadığı için faaliyetlerini tamamen durdurmak zorunda kalıyor.

Alp dağlarında kayak merkezleri kapanıyor

Almanya’nın güneyinde, Avusturya sınırında bulunan Alp Dağları’nın uzantılarında, kayak merkezlerinin Ocak ayında faaliyetlerini neredeyse tamamen durdurmak zorunda kalması alışılmadık bir durum.

Alpler'de onbinlerce işletmenin geçim kaynağı doğrudan veya dolaylı olarak kış turizmine bağlı. Uzmanlar, yaşanan iklimsel değişkenlikte Alpler Dağları’nda bundan sonra da karlı ve soğuk dönemlerin olabileceğini, ancak genel eğilimin özellikle düşük ve orta rakımlı kayak merkezlerinde gelecekte kayak turizmininin ekonomik olarak işletmelere zor günler getireceğini gösterdiğini belirtiyorlar.

Arşiv foto
Arşiv foto

Avrupa'da La Nina Etkisi

Sadece Almanya’da değil, Avrupa'nın çok sayıda ülkesinde yılın ilk günleri en sıcak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Sıcaklıklar Fransa'dan Batı Rusya'ya kadar normalin 10 ila 20 santigrat derece üzerine çıkarken Polonya’nın başkenti Varşova’da sıcaklık, 18,9, İspanya’nın Bilbao kentinde ise 25,1 olarak ölçüldü.

Hollanda, Letonya, Macaristan, Romanya, Danimarka ve Belarus’da da aylık ve günlük sıcaklık rekoru kırıldı. Metereologlar, Kuzeydoğudan gelen kutup havası nedeniyle Avrupa'da sıcaklığın azalabileceğini, ancak kıtanın büyük bölümünde en az 10 Ocak'a kadar normalin üzerinde sıcaklıklar ve çok az yağış beklendiğini bildiriyor.

Avrupa iklimini olumsuz etkileyen olay ise, Pasifik’te etkili olan hava fenomeni La Nina’nın sona ermesi. La Nina geçen yıllarda kıyılardaki sıcak suyu açıklara doğru iterken, dipteki soğuk su daha çok ortaya çıkmıştı. Ancak şimdi Ekvator bölgesinde deniz suyu yüzey sıcaklığının ortalamanın altına düşmesi, Avrupa’yı kapsayan kuzey bölgelerde yağışların azalmasına ve sıcaklığın yükselmesine neden oluyor.

Cem Dalaman