"Almanya ile Türkiye Arasında İmam Atama Anlaşması"

"Almanya ile Türkiye Arasında İmam Atama Anlaşması"

Federal İçişleri Bakanlığı, Türk Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Enstitüsü Türk-İslam Birliği (DİTİB) arasında gerçekleşen uzun müzakereler sonucunda, Türkiye'den devlet tarafından atanan imamların Almanya'ya gönderilmesine kademeli olarak son verilmesini içeren bir anlaşma imzalandı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, anlaşmanın Türkiye'nin Almanya'daki cami cemaatleri üzerindeki etkisini azaltmayı amaçladığını belirterek, Türkiye'den gönderilen imamların yerine Almanya'da yılda 100 imam yetiştirilmesini öngören ortak bir eğitim girişimi başlatılacağını açıkladı.

Anlaşma, Almanya'daki Müslüman toplulukların entegrasyonunu güçlendirmeyi ve dilini konuşan, ülkede yetişmiş imamların toplumun değerlerini savunmasını teşvik etmeyi hedefliyor. DİTİB, Alman yasalarına göre kayıtlı bir dernek olarak, 2024 yılında devlet tarafından atanan dini temsilcilerin sorumluluğunu üstlenecek ve geçiş sürecini tamamlayacak. Bu adım, Almanya'daki en büyük İslami organizasyon olan DİTİB'in, Türkiye'den gelen imamların sayısını azaltarak yerel bağlamda daha fazla etkinlik göstermesine olanak sağlayacak.

Yaklaşık 900 cami cemaati ile DİTİB Almanya'daki en büyük İslami organizasyon. Bugüne kadar cemaatlerde görev yapan imamlar Türkiye'den görevlendirilmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı  devlet memur statüsünde çalışıyorlar.

Anlaşmada ayrıca, Almanya'da her yıl 100 imamın eğitimi, Dahlem'deki (Rhineland-Palatinate) mevcut DITIB eğitim programının bir parçası olarak ve ek bir program aracılığıyla gerçekleştirileceği içişleri bakanlığı resmi sayfasında yeraldı. Yayınlanan metinde, Almanya İslam Koleji (IKD) ile işbirliği yapılacağ ve geçiş süreci için Diyanet'in devlet tarafından atanan dini temsilcilerinin teknik denetimi 2024 yılında DİTİB'e devredilecektir. DİTİB, Alman yasalarına göre kayıtlı bir dernektir ve daha sonra personelin doğrudan sorumluluğunu üstlenecektir, dendi.

DİTİB Nedir ?

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği dini, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri gerçekleştirmek ve Almanya genelindeki kendisine bağlı derneklerin bu tür faaliyetlerini koordine etmek amacıyle, 05.07.1984 tarihinde 135 dernekle kuruluşu gerçekleşen ve bu gün 960 bağlı derneğe ulaşan, Alman dernekler yasalarına göre kuruluşunu tamamlamış, yapılan kamuoyu yoklamaları ve istatistiklerine göre, Almanya’daki müslümanların %70’nin teveccühünü kazanmış alanındaki en büyük sivil toplum örgütüdür. Bağlı dernekler, aynı zamanda hukuki ve mali bağımsızlığa haiz tescilli tüzel kişilerdir. Teşkilatımız, DİTİB’in tüzüğünü, ortak amaçlarını ve genel prensiplerini kabul eden bağlı dernekleri üst kuruluşudur.

İlgili Haber
Almanya'da İslami Kurumların Finansmanı Araştırmaları