Venezuela ve ABD arasında yaptırım krizi büyüyor

ABD, Venezuela seçimlerinde muhalefetin adayını engelleyen yasak nedeniyle, Caracas’a yeniden yaptırım uygulamaya başladı. Dışişleri Bakanlığı, petrol yaptırımı sinyali de verdi. Bu olasılığa hazır olduğunu açıklayan Venezuela’dan karşı hamle geldi

Venezuela ve ABD arasında yaptırım krizi büyüyor
ABD, Venezuela seçimlerinde muhalefetin adayını engelleyen yasak nedeniyle, Caracas’a yeniden yaptırım uygulamaya başladı.

ABD, Venezuela’nın en üst mahkemesinin bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde muhalefetin önde gelen isminin adaylığını engelleyen yasağı onaylaması sonrası bu hafta Caracas'a yeniden yaptırım uygulamaya başladı.

Maliye Bakanlığı Pazartesi günü ABD kuruluşlarına, Venezuela devletine ait maden şirketi Minerven ile işlemlerini sonlandırmaları için 13 Şubat'a kadar süre verdi.

Venezuela'ya ilk kez 2019 yılında petrol yaptırımları uygulayan ABD, Ekim ayında OPEC üyesi ülkeye, siyasi tutukluların serbest bırakılması, uluslararası gözlemcilere izin verilmesi ve adil bir başkanlık seçimi için koşulların belirlenmesini içeren Barbados anlaşması sayesinde yaptırımların hafifletilmesini sağlamıştı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı ayrı bir açıklamada, Washington'un Venezuela petrolünün seçtiği noktalara serbestçe ulaşmasını sağlayan daha kapsamlı bir lisansı, 18 Nisan'da sona erdiğinde yenilemeyi planlamadığını bildirdi.

Maduro hükümeti ile muhalefet arasında geçen yıl imzalanan seçim koşullarına ilişkin anlaşmaya atıfta bulunan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada "Nicolas Maduro ve Venezuela'daki temsilcilerinin, demokratik muhalefet üyelerinin tutuklanması ve adayların bu yılki başkanlık seçimlerinde yarışmasının engellenmesi dahil bu eylemleri Barbados'ta imzalanan anlaşmalarla uyumlu değil" ifadelerini kullandı.

Venezuela'nın petrol ve gaz sektörüne yardım sağlayan 44 numaralı genel lisansa atıfta bulunan açıklamada, "Maduro ve temsilcileri ile muhalefetteki Üniter Platform arasında ilerleme kaydedilmediği takdirde ABD, 18 Nisan'da sona erecek olan lisansı yenilemeyecek" denildi.

Petrol Bakanı Pedro Tellechea ise Caracas'ta düzenlenen bir hükümet etkinliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Venezuela her türlü duruma hazırlıklı. Karşılarında her türlü durumla yüzleşmeye hazır güçlü bir endüstri bulacaklar" dedi.

Venezuela'nın petrol ihracatı Ekim ayından bu yana, yaptırımlardan önce tercih ettiği pazarlar olan ABD ve Avrupa'ya giden daha fazla sevkiyatla birlikte biraz arttı.

ABD'nin de Venezuela'ya enerji yaptırımlarının yeniden uygulanmasının etkilerini hissedeceğini söyleyen Tellechea, “birileri hangi ülkelerle iş yapabileceğini dayatmaya çalışıyor diye ülkenin diz çökmeyeceğini" vurguladı.

Venezuela'ya uygulanan uluslararası petrol yaptırımlarının hafifletilmesinin ardından yabancı petrol şirketlerinin ülkeye geri dönmesiyle günlük petrol üretimi 200 bin varil, günlük petrol geliriyse 13 milyon dolar arttı.
İLGİLİ HABERLER

“Venezuela'nın petrol geliri yaptırımların hafifletilmesiyle ayda 390 milyon dolar arttı”

“Göçmen uçuşları” uyarısı

Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez ise Venezuela'nın 13 Şubat'tan itibaren ABD'den gelen ve geri gönderilen göçmenleri taşıyan uçakları reddedeceğini açıkladı.

Rodriguez sosyal medyadaki açıklamasında, Venezuela’ya yönelik "ekonomik saldırganlığın" yoğunlaşması halinde diğer işbirliklerini gözden geçireceklerini de söyledi.

Rodriguez, "Ülkedeki aşırılık yanlısı destekçilerinin talebi üzerine Venezuela'ya karşı ekonomik saldırganlığı yoğunlaştırma gibi yanlış bir adım atarlarsa, 13 Şubat'tan itibaren Venezuelalı göçmenleri geri yollayan uçuşlar derhal durdurulacak " dedi.

ABD'den Venezuela'ya bu uçuşlar, iki ülke arasında yapılan bir anlaşma uyarınca Ekim ayında yeniden başlamıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı en son Aralık ayı sonunda Venezuelalılar’ı da içeren bir geri gönderme uçuşu gerçekleştirmişti. Bakanlık, Mayıs ortası ile Aralık 2023 sonu arasında 460 binden fazla kişiyi sınırdışı ettiğini ya da geri gönderdiğini açıkladı.