Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 bütçesi yetersiz kaldı, ilave geldi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı bütçesi, 2022 yılında olduğu üzere gelir-gider kalemlerindeki uçurum büyüdüğü için bugün TBMM'ye ek bütçe kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifiyle ek bütçe, 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL büyüklüğünde öngörüldü

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 bütçesi yetersiz kaldı, ilave geldi
Türkiye Büyük Millet Meclisi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 yılı bütçesi, 2022 yılında olduğu üzere gelir-gider kalemlerindeki uçurum büyüdüğü için bugün TBMM'ye ek bütçe kanun teklifi sunuldu.

Kanun teklifiyle ek bütçe, 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL büyüklüğünde öngörüldü ve bunun içerisinde Cumhurbaşkanlığı'na 640 milyon 236 bin TL ek bütçe ayrıldı.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin sunduğu Türkiye'nin 2023 yılı bütçesi, 4 trilyon 470 milyar lira olarak kabul edilmişti. Bugün de Erdoğan’ın imzasıyla 2024 yılı bütçesine ek bütçe kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ek bütçe teklifinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi ve artçıları gerekçe gösterildi.

Ek bütçe, 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL olarak sunuldu. Böylece 2023 yılı bütçesi yaklaşık yüzde 25 oranında arttırılıyor. Eş zamanlı olarak bugünkü Resmi Gazete'de bütçe gelirlerini yükseltmek amacıyla pek çok alandaki vergilerde artış yapılması da dikkat çekti.

Ek bütçede hangi kuruluşlara ödenekler ayrıldı?

Deprem süreci gerekçeli ek bütçede en büyük kalem olarak 482 milyar 829 milyon TL ödenek, AFAD’a ayrıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 279 milyar 750 milyon TL ödenekle ikinci sırada yer alırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 48 milyar 151 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı.

TBMM Başkanlığı'na 80 milyon TL ödenek ayrılırken, Cumhurbaşkanlığı bütçesi 640 milyon 236 bin TL olarak belirlendi.

Göç idaresinin ek bütçeden alacağı pay 940 milyon TL. Bunun 660 milyon TL’si ise “Düzensiz göçmenlerin sınır dışı işlemlerine ilişkin giderler” olarak bütçe kaleminde yer aldı.

Ek bütçenin önümüzdeki hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi ve ardından da ivedilikle genel kurulda ele alınması bekleniyor. Meclis’in ek bütçe kanun teklifini görüşmesinin ardından da 1 Ekim’e kadar tatile girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ek bütçe gerekçesinde mali disiplin” de var

Deprem süreci vurgulanan ek bütçe gerekçesinde, “Mali disiplin anlayışının ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkının, gereği olarak ilave ödenek ihtiyacı olan tertiplere yeteri kadar ödenek eklenerek kamu hizmetleri yürütülmesinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla bu Kanun Teklifi hazırlanmıştır" denildi.

Gerekçede, deprem süreci kaynaklı ihtiyaç şöyle açıklandı:

“06/02/2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ili Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremler nedeniyle yapılan harcamalar başta olmak üzere kamu idarelerinin ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla 1.119.514.513.000 Türk Lirası ödeneğin ilgili kamu idare bütçelerine eklenmesi teklif edilmektedir. Ek ödenek ihtiyacı; başta Kahramanmaraş ili Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremler kaynaklı olarak depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, hasar gören konutların yeniden inşası, gerekli altyapı hasarlarının onarılması veya yeni altyapının tesis edilmesi, kamu idarelerinin yapı stokunda oluşan zararlarının giderilmesi gibi amaçlarla yapılan harcamalar, kamu idarelerinin akaryakıt, yakacak alımları, memur aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak aile hekimliği hizmetlerine ilişkin giderler, engelli evde bakım destekleri, 65 yaş üstü bakıma muhtaç yaşlıların ve engelli vatandaşlarımızın aylıkları ile özel kuruluşta bakım teşvik ödemelerindeki artışlar, asgari ücret artışına bağlı bireysel emeklilik devlet katkısındaki artış, esnaf, sanatkâr ve çiftçilere sağlanan Hazine faiz destekli krediler nedeniyle Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın görevlendirme giderlerindeki artışlar, sermaye giderlerindeki artışlar, TMO ve TÜRKŞEKER’in ödenmemiş sermayesinin tamamlanması ve TCDD’nin yatırım nitelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan giderler ile faiz giderleri ve diğer giderlerdeki artışlardan kaynaklanmaktadır.”

Yıldız Yazıcıoğlu