Putin’den Hipersonik Gözdağı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve “Sovyetler Birliği Filosu Amirali Gorshkov” isimli fırkateynin komutanı Igor Krokhmal ile bir video konferans görüşmesi yapan Rusya lideri Vladimir Putin, söz konusu fırkateyne Zircon isimli hipersonik füzelerin yerleştirildiğini söyledi

Putin’den Hipersonik Gözdağı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve “Sovyetler Birliği Filosu Amirali Gorshkov” isimli fırkateynin komutanı Igor Krokhmal ile bir video konferans görüşmesi yapan Rusya lideri Vladimir Putin, söz konusu fırkateyne Zircon isimli hipersonik füzelerin yerleştirildiğini söyledi.

Putin, “Gemi son sisteme sahip hipersonik hızlı füzelerle donatıldı. Böylece Rusya’nın dış tehditlere karşı korumasının çok daha güçlü olacağına eminim” ifadelerini kullandı. Putin ayrıca bu silahların bir benzerinin dünyada başka hiçbir ülkede olmadığını da iddia etti.

Yaklaşık 10 ay kadar önce Ukrayna’ya yönelik saldırılar başlatan Rusya, bu ülkeye karşı da Kinzhal isimli hipersonik füzelerini kullandı

Askeri Teknoloji Savaşın Seyrini Nasıl Etkiler?

Rusya’da 2019 yılında envantere giren Avangard füzeleriyle birlikte Zircon’lar, Rus ordusunun hipersonik füze yığınağının ana parçasını oluşturuyor.

Rusya, hipersonik füzeleri, ABD’nin geliştirdiği füze savunma sistemlerini alt etmenin bir yolu olarak görüyor.

Atlantik rotası

Rusya Savunma Bakanı Şoygu da, Gorshkov fırkateynin Atlantik ve Hint okyanuslarıyla Akdeniz’e gideceğini söyledi.

Şoygu, “Zircon füzeleriyle donatılmış bu gemi, düşmana karşı karada ve denizde nokta atışları yapma ve güçlü saldırılar gerçekleştirme kabiliyetine sahip” dedi. Şoygu ayrıca hipersonik füzelerin herhangi bir hava savunma sistemine üstün gelebileceğini de ifade etti. Rusya Savunma Bakanı bu füzelerin bin kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olduğunu ve sesten 9 kat daha hızlı hareket ettiklerini hatırlattı.

Şoygu, Zircon hipersonik füzeleriyle donatılmış geminin Atlantik ve Hint okyanuslarıyla Akdeniz’de yapacağı seferlerin amacının, Rusya’ya karşı tehditlere yanıt vermek ve bölgesel istikrar ve barış açısından güvence oluşturmak olduğunu söyledi.

ABD Kongresi Araştırma Dairesi raporlarına göre, Rusya ve Çin’in hipersonik füzeleri nükleer başlık da taşıyabiliyorlar.

Hipersonik füzelerin hedeflerinin belirlenebilmesi yüksek hızlı manevra kabiliyetleri nedeniyle kıtalararası balistik füzelere göre çok daha zor.

Rusya, ABD ve Çin dışında, aralarında Avustralya, Fransa, Almanya, Güney Kore, Kuzey Kore ve Japonya’nın da olduğu bazı ülkelerin de hipersonik füze geliştirmekte oldukları biliniyor.