İsrail'e uluslarası toplumdan ateşkes çağrıları artıyor

Gazze’de 10 haftadır süren savaşta izlediği yöntem giderek artan şekilde eleştirilen İsrail hükümeti, şimdi de en yakın Avrupalı müttefikleri ve ülkedeki protestocular dahil ateşkeş çağrılarıyla karşı karşıya kalıyor

İsrail'e uluslarası toplumdan ateşkes çağrıları artıyor
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır hastanesinde İsrail bombardımanı sonucu yaralanan Filistinli bir çocuk tedavi ediliyor

Gazze’de 10 haftadır süren savaşta izlediği yöntem giderek artan şekilde eleştirilen İsrail hükümeti, şimdi de en yakın Avrupalı müttefikleri ve ülkedeki protestocular dahil ateşkeş çağrılarıyla karşı karşıya kalıyor.

İsrail'de protestocular, hükümete, Gazze’deki Hamas yönetimiyle rehine müzakerelerini tekrar başlatması çağrısında bulundu.

İsrail’in ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bu hafta yapacağı ziyarette büyük çaplı muharip operasyonların boyutunu düşürme konusunda baskıya maruz kalabileceği tahmin ediliyor.

Austin ve Brown'ın temaslarının Netanyahu üzerinde ne kadar etkili olacağı merak konusu
İLGİLİ HABERLER

ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı İsrail’e gidiyor

Washington, bir yandan İsrail’e kritik önemde askeri ve diplomatik destek sağlarken, diğer yandan da yol açtığı sivil kayıplardan giderek artan rahatsızlığını dile getiriyor.

İsrail’in 7 Ekim’de Hamas’ın kanlı baskınından sonra başlattığı hava ve kara operasyonlarında Gazze’nin kuzeyinin büyük bir kesimi yerle bir olurken, binlerce sivil hayatını kaybetti, Gazze nüfusunun yüzde 85’ine tekabül eden yaklaşık 2 milyon Filistinli evlerini terketti.

Filistinliler dağıtımı yavaş ilerleyen insani yardımlarla hayatta kalmaya çalışırken, İsrail Pazar gününden itibaren BM yardım kamyonlarının ikinci bir nokta olarak Kerem Şalom sınır kapısından da Gazze’ye girebileceklerini açıkladı.

Bölgedeki çaresizliğin bir göstergesi olarak, Gazze Şeridi'nin sınır şehri Refah'tan geçen yardım kamyonları son duraklarına varmadan yağmalandı. Kamyonlar sınır kapısını geçerken insanların kamyonlara çıktıkları ve sonrasında yardım kolilerinin yollara düştüğü görüldü. Bunun üzerine "BAE Yardımı" yazan bazı kamyonların üzerinde eli sopalı kişilerin kolileri koruduğu gözlendi.

Dört gün boyunca iletişim kesintisi altında kalan Gazze’de yardım grupları, bombardıman sonrası arama kurtarma çabalarının zorlaştığını ve savaşın siviller üzerindeki etkisinin giderek daha da arttığını söylüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu TV'lerden canlı olarak yayınlanan bir basın toplantısı düzenledi.
İLGİLİ HABERLER

Netanyahu: "Askeri seçenekten başka şansımız yok"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ülkesinin, Hamas’ı yok etme hedefiyle “sonuna kadar savaşmaya devam edeceğini” söyledi; sayısı 129 olduğu tahmin edilen rehineleri geri getirme sözü verdi.

Hamas militanlarının 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği kanlı baskında, İsrailli yetkililere göre, çoğu sivil 1200 civarında kişi hayatını kaybetti.

İsrail’in Gazze’de üç rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıklamasına tepkiler büyürken, bunun Hamas’la Katar arabuluculuğunda kalan rehineler ve tutuklu takası müzakerelerini yenileme konusunda baskıları arttıracağı tahmin ediliyor.

Kasım ayındaki 7 günlük ateşkesin tekrar başlaması için girişimler sürüyor.
İLGİLİ HABERLER

MOSSAD Başkanı ve Katar Başbakanı ateşkes ve rehine takasını konuştu

İsrail medyası, İsrail gizli servisi MOSSAD’ın Başkanı David Barnea ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El Tani’nin Cuma günü Avrupa’da biraraya geldiklerini bildirdi.

Gazze’de de elektrik kesintisi dördüncü gününe girerken, bunun savaşın başlamasından bu yana en uzun süren kesinti olduğu, kurtarma çabalarını ve sivil kayıpların bilançosunu tutmayı zorlaştıracağı belirtiliyor.

Fransa, İngiltere ve Almanya'dan ateşkes çağrıları

İsrail’de temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, daha fazla rehinenin serbest bırakılması, Gazze’de daha büyük miktarda yardımın ulaştırılması ve “siyasi bir çözümün başlangıcı” yönünde hareket edilmesi için “derhal ateşkes” çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada da, çalışanlarından birinin, Refah’taki bir eve İsrail saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı. Çok sayıda sivilin öldüğünü belirttiği saldırıyı kınayan Bakanlık, İsrail yetkililerden izahat beklediğini kaydetti.

İngiltere ve Almanya’nın dışişleri bakanları da, “çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğine” dikkat çekerek, “sürdürülebilir” ateşkes için çağrıda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock İngiliz Sunday Times gazetesine yazdıkları makalede, “İsrail, operasyonları Filistinliler’le barışçı biçimde birlikte yaşama beklentisini yok ettiği takdirde bu savaşa kazanmış olmayacak” ifadesini kullandı.

Papa Francis'ten İsrail'e, Gazze'de 'terörizm' taktikleri uyguladığı eleştirisi

Papa Francis de, barış çağrısında bulundu. Papa, “silahsız sivillerin bombalandığını ve üzerlerine ateş açıldığını” belirtti.

İsrail'i Gazze'de "terörizm" taktikleri uygulamakla eleştiren Papa Francis, bir kiliseye sığınan iki Hıristiyan kadının İsrail ordusu tarafından öldürüldüğü haberini kınadı.

Kudüs'teki Latin Patrikliği, İsrail Savunma Güçleri'ne ait bir "keskin nişancının", kilisedeki iki kadını vurarak öldürdüğünü belirtti. Papa bu kişilerin kimliğini Nahida Halil Anton ve kızı Samar olarak açıkladı. Patriklik, olayda diğerlerini kurtarmaya çalışan 7 kişinin de vurularak yaralandığını kaydetti.

Papa Francis, "Gazze'den çok vahim ve acı verici haberler almaya devam ediyorum. Silahsız siviller bombalamalar ve ateş açmaların hedefleri oluyor. Bu, hiçbir teröristin olmadığı, ailelerin, çocukların, hasta ve engellilerin, rahibelerin bulunduğu bir kilisenin içinde bile oldu" diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü ise, konuyla ilgili halen inceleme yürütüldüğünü belirterek, Papa Francis'in sözleriyle ilgili bir yorumda bulunmadı.

ABD'den İsrail'e kritik ziyaret

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de bu hafta İsrail’i ziyaretinde, savaşın en yoğun aşamasını sona erdirmek için takvimi masaya yatırmayı planlıyor. İsrail ve Amerikalı yetkililerin, Hamas liderlerini öldürmek ve rehineleri kurtarmak için daha hedefe dönük operasyonlara geçişi konuştukları belirtiliyor ancak bunun ne zaman olacağı konusunda net bir bilgi yok.

Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı binasının dışında da çok sayıda protestocu çadırlar kurarak, hükümet Hamas’la rehine müzakerelerine yeniden başlayana kadar alandan ayrılmayacaklarını açıkladı.

Son takasta serbest bırakılan rehinelerden Raz Ben-Ami, “Rehineler cehennemi yaşıyor ve ölümcül bir tehlike altındalar. İsrail yeni bir rehine serbest bırakma anlaşması önermeli” dedi.

Hamas: "Savaş bitene kadar başka rehine bırakmayacağız"

Hamas ise savaş sona erene kadar artık başka rehinenin serbest bırakılmayacağını, bunun için karşılık olarak yüksek profilli militanlar dahil büyük miktarda Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını isteyeceğini belirtmişti.

Hamas, çatışmalara Kasım ayında uygulanan kısa insani arada, çok sayıda Filistinli tutuklunun salıverilmesi karşılığında 7 Ekim’de kaçırdığı 240’ın üzerinde rehineden 100’dan fazlasını serbest bırakmıştı. Her iki taraftan da serbest bırakılanların çoğu kadın ve çocuklardı.





İlgili Haber
Filistine Destek Mitingleri Almanya'da Devam Ediyor.