İsrail’e 50 yıl sonra ikinci şok: Hamas'ın saldırısında neler yaşandı?

1973’te Mısır’ın sürpriz saldırısının yıldönümünde İsrail bu sefer Hamas’ın beklenmedik saldırısıyla karşılaştı. Hamas’ın saldırısı ve onun ardından gelen İsrail operasyonlarında toplamda yüzlerce can kaybı var. Bazı gözlemciler olayı İsrail’e ilk işgal girişimi olarak niteliyor

İsrail’e 50 yıl sonra ikinci şok: Hamas'ın saldırısında neler yaşandı?
Tel Aviv'de genç bir kadın Filistinli militanların roket saldırısının ardından İsrail kurtarma görevlileriyle konuşurken, 7 Ekim 2023.

1973’te Mısır’ın sürpriz saldırısının yıldönümünde İsrail bu sefer Hamas’ın beklenmedik saldırısıyla karşılaştı. Hamas’ın saldırısı ve ardından başlayan İsrail operasyonlarında toplamda yüzlerce can kaybı var. Bazı gözlemciler olayı İsrail’e ilk işgal girişimi olarak niteliyor.

Hamas'ın "Aksa Tufanı" adını verdiği saldırılar Cumartesi günü sabah saatlerinde havadan, karadan ve denizden başladı. Hamas'ın yönetimindeki Gazze’den yüzlerce füze fırlatıldı. Hamas militanları İsrail’e sızdı, diğer yandan denizden de İsrail’e sızma girişimi oldu.

Militanlar hedef gözetmeksizin İsrail’in güneyinde etrafa ateş açtı, 200’den fazla İsrailli hayatını kaybetti. Hamas ayrıca aralarında askerlerin de olduğu bazı İsraillileri rehin aldığını gösteren görüntüleri yayınladı.

Tel Aviv’de patlama sesleri duyuldu. Hamas akşam saatlerinde kente 150’den fazla roket fırlattığını belirtti.

İsrail buna karşılık olarak havadan Gazze’yi vurdu, çok sayıda bina yerle bir oldu. Filistinli kaynaklara göre 200’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail binlerce yedek askeri göreve çağırdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın saldırısının ardından intikam alacaklarını belirtti, "Savaştayız" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın büyük bir hata yaptığını söyleyerek "Gazze'de sahadaki realiteyi değiştireceklerini" söyledi.

Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından şimdi Gazze’ye büyük çaplı bir kara harekatı bekleniyor. Hamas da bunu beklediğini ve hazırlıklı olduğunu açıkça belirtiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas'ın saldırısının ardından konuştu. "İsrail'de daha önce böyle bir şey görülmedi. Bu kara günün intikamını güçlü şekilde alacağız" dedi.
İLGİLİ HABERLER

İsrail Başbakanı Netanyahu: "Hamas'ın saklandığı her noktaya ulaşacağız"

İsrail nasıl hazırlıksız yakalandı?

Gazze, Hamas ve İsrail arasında 2007’den bu yana 4 büyük çatışmaya sahne oldu. Ancak İsrail’de çok sayıda sivil cansız bedenlerin kameralara yansıması pek alışık bir durum değil.

Hamas’ın beklenmedik kapsamlı saldırısı, İsrail’in bu kadar hazırlıksız nasıl yakalandığı sorularını da gündeme getirdi. Özellikle tartışmalar İsrail istihbaratı üzerinde yoğunlaşıyor.

2,3 milyon Filistinli’nin yaşadığı Gazze’de halk olası İsrail kara harekatı karşısında gıda depolamak için marketlere akın etti. Bazıları da evlerini terk edip barınaklara yerleşti.

Han Yunus’tan Amal Abu Dagga adlı Filistinli bir kadın evini terk ederken Reuters’a korktuklarını belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER

Hamas'ın İsrail saldırısına hangi ülke nasıl tepki gösterdi?

Çatışmaların yayılması endişesi

Hamas’ın saldırısı Batı Şeria’da İsrail ve Filistinli militanlar arasında çatışmaların arttığı bir döneme de denk geldi.

Hamas’ın liderlerinden İsmail Haniye de çatışmaların Batı Şeria ve Kudüs’e yayılacağını söylüyor.

İsrail’den gelen sert açıklamalar ve beklenen çok sert karşılık çatışmaların yayılma endişesini de beraberinde getiriyor.

İsrail’in kuzeyinde İran'ın desteklediği Lübnan'daki Hizbullah’ın nasıl adım atacağı belirsiz. İran da Hamas’ın saldırısı “meşru müdaafa” olarak nitelendi.

Hamas’ın saldırısı tam da Suudi Arabistan dahil bazı Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki ilişkilerin normal bir düzeye çekilmesi için çaba harcandığı bir döneme denk geliyor.

Hamas lideri İsmail Haniye 2017 yılında eski Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterirken, 7 Aralık 2017.
İLGİLİ HABERLER

Hamas lideri Haniye'den İsrail'le normalleşme adımı atan Arap ülkelerine: "İsrail size koruma sağlayamaz"