FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023: Tarihin en büyük kadın turnuvası

Bilet satışlarında 1 milyon 400 bine yaklaşılan FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023, en fazla katılım sağlanan kadın turnuvası olarak tarihe geçti. VOA Türkçe’ye konuşan Amerikalı futbolcular ise kadın futbol liglerinde büyük başarılar yakalanmış olsa da hala eşitsizlikler olduğuna dikkat çekiyor

FIFA Kadınlar Dünya Kupası 2023: Tarihin en büyük kadın turnuvası
20 Temmuz 2023 - FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda ilk maçlardan biri Avustralya ile İrlanda arasında yapıldı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Kadınlar Dünya Kupası 2023 maçları başladı. Bilet satışlarında 1 milyon 400 bine yaklaşılan turnuva, spor dünyasında bugüne kadar tek başına en fazla katılım sağlanan kadın turnuvası olarak tarihe geçti.

Bu, birçok sporcu ve hak savunucusu tarafından sadece spor dünyasında bir başarı olarak değil, kadın hakları mücadelesi açısından da tarihi bir kazanım olarak nitelendiriliyor. Sadece yarım asır öncesine kadar birçok ülkede kadınların profesyonel olarak futbol oynaması bile yasaktı.

VOA Türkçe’ye konuşan Amerikalı kadın ve erkek futbolcular da her ne kadar kadınların futboldaki yerinde büyük başarılar yakalanmış olsa da hala atılması gereken adımlar olduğuna dikkat çekti.

Yıllar içinde kaydedilen başarıların ardından bu yıl 32 ülkenin kadın futbol milli takımları karşı karşıya geliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya’da yapılacak turnuvanın dünya çapında da 2 milyardan fazla izleyiciye ulaşması bekleniyor.

Turnuvanın iki ülkede düzenleniyor olması da bu yılki FIFA Kadınlar Dünya Kupası’yla ilgili öne çıkan ayrıntılar arasında.

1991 yılında ilk olarak Çin’de 12 takımla düzenlenen turnuvaya katılım 50 bin civarında kayıtlara geçerken, turnuvanın tarihindeki bir önceki rekor katılım, 2015 yılında Kanada’da yaklaşık 1 milyon 350 bin bilet satışıyla sağlanmıştı.

Bu yılki turnuvada henüz ilk maç yapılmadan satılan bilet sayısının 1 milyon 400 bine ulaşmış olması ise, son anda yapılacak satışlarla beraber bu rekor rakamın daha da artacağı anlamına geliyor.

Yıldız oyunculardan mesaj: “Kadın sporcularla erkek sporcular arasında eşitlik sağlanmalı”

Futbol, hem ulusal düzeyde hem de küresel çapta dünyadaki en popüler spor dalı. 3,5 milyardan fazla taraftarın ve yaklaşık 250 milyon oyuncunun dahil olduğu belirtilen futbol dünyasında kadınların yeri ise özellikle son yıllarda dikkat çekiyor.

Diğer taraftan, kadınların hayatın birçok alanında olduğu gibi spor dünyasında da hak mücadeleleri hala devam ediyor. 20’nci yüzyılın başlarında, futbolun dünya çapında yaygınlaştığı dönemlerde, İskoçya başta olmak üzere İngiltere, Almanya, İspanya ve Fransa gibi Batılı ülkeler dahil birçok ülkede kadınların profesyonel olarak futbol oynamasına, “bedenlerine zarar verdiği ve doğurganlıklarını olumsuz etkilediği” iddiasıyla yasak getirilmişti.

1970’lerde bu yasakların kalkmasından bu yana kadınların futbol dünyasındaki yeri her geçen yıl daha da önem kazanmaya başladı. Ancak birçok yetkili, oyuncu ve hak savunucusu, eşitlik ve adalet adına hala atılması gereken adımlar olduğuna vurgu yapıyor.

Amerikalı emekli yıldız kadın futbolcu Joanna Lohman da bu görüşü savunanlar arasında. VOA Türkçe’ye konuşan Washington Spirit ve ABD Futbol Kadınlar Milli Takımı eski oyuncularından Lohman, “Kadın oyunculara nihayet bu oyunda hak ettiklerini veriyorlar ve en yüksek performans seviyesine ulaşmalarını ve gerçek anlamda profesyonel olmalarını sağlıyorlar. Ancak kadın futbolunda hala yolunda gitmeyen birşey ise, kadın sporunun kar getirmeyeceği yönünde dünya çapında hala yaygın olan söylemler. Bu söylemler nesillerdir var. Ama bakın, kadınlar sporda da rekorlar kırıyor” diyor.

Floridalı kadın yıldız oyunculardan Maya Steven da, kadın ve erkek oyuncular arasında eşitliğin sağlanması hususuna daha da önem verilmesi çağrısı yapıyor: “Oyuncularımıza yaşanabilecek maaşlar verilmesi gerekiyor. Bugün, geçmişte olduğundan çok daha iyi durumdayız ama bence hala daha fazla ‘oyuncu odaklı’ olmamız gerekiyor. Oyuncu bir anneyse örneğin, onun çocuk bakım ihtiyaçlarının ya da diğer ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmamız gerekiyor. Yani erkekleri nasıl maddi olarak destekliyorsak kadın oyuncuların da aynı şekilde her türlü ihtiyacını gözetmemiz gerekiyor” diyor.

Başkent Washington bölgesinde yaşayan usta futbolcu Sean Hinkle de, bir erkek sporcu olarak kadın sporcuların hak mücadelesine destek veriyor. Hinkle’a göre, bugün yerel düzeyde, özellikle Amerika’da erkek çocukların, kadın futbolculara hayranlık duyarak onların formasını giyerek futbol oynaması bile sosyal anlamda oldukça önemli bir kazanım. Ancak Hinkle da kadın sporcuların ücretleri dahil birçok hususta hala eksiklikler olduğuna vurgu yaparak, “Kutlamalardan daha çok hala yapılacak çok şey var” diyor.

Burcu Gündoğan