BM acil ‘insani ateşkes’ çağrısını yineledi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmaların sonlanması için ateşkes çağrısını yineledi

BM acil ‘insani ateşkes’ çağrısını yineledi
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken BM acil ateşkes çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmaların sonlanması için ateşkes çağrısını yineledi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında Gazze’deki son durumla ilgili bilgi verdi.

Sözcü Dujarric, Genel Sekreter Guterres’in, Gazze'de ortaya çıkan felaketin yarattığı acil ihtiyaçların karşılanması için derhal insani ateşkes ve engelsiz insani erişimin istikrarlı ve güvenli bir şekilde sağlanması yönündeki çağrısını yinelediğini kaydetti.

Sözcü Dujarric, çatışmaların Gazze dışına da taşınmasının riskleri konusunda derin endişelerini sürdürdüğünü, tüm liderleri daha geniş bir felaketi yaşamamak adına azami itidal göstermeye çağırdığını kaydetti.
BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, bugün bulunduğu Doğu Kudüs'ten Gazze'deki ailelerle telefonla konuştu. Griffits, daha fazla insani yardımın Gazze’ye ulaşması için taraflarla temaslarını sürdürüyor. Griffiths, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Sekiz yaşındaki bir çocuk size ölmek istemediğini söylediğinde çaresiz hissetmemek elde değil" diye yazdı. Griffiths, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan 230'dan fazla rehinenin bazılarının aile üyeleriyle Kudüs'te bir araya geldiği, bu ailelerin sevdiklerinin ölü mü, hayatta mı olduğunu bilmeden acı içinde yaşadıklarına da dikkat çekti.

“En az 3 bin 450 Filistinli çocuk öldü’’

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü James Elder, Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de 3 bin 450'den fazla çocuğun öldüğünün bildirildiğini söyledi. Elder, "Tehditler bomba ve havan toplarının ötesine geçti. Çatışmalar sona erdiğinde, hayatta kalanların karşılaştığı korkunç travma nedeniyle çocukların bu yaşadıklarının bedeli önümüzdeki on yıllar boyunca sürecek” ifadelerini kullandı. Elder, "Gazze'de bu kabusu yaşayan 1,1 milyon çocuk adına acil insani ateşkes ve insani yardımın sürekli girişi için tüm erişim noktalarının açılması çağrısı” yaptı.

Saldırılarda binlerce çocuk hayatını kaybetti ya da yaralandı.
Saldırılarda binlerce çocuk hayatını kaybetti ya da yaralandı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’de bin çocuğun daha kayıp olarak bildirildiğini ve enkaz altında kalan veya kurtarılmayı bekleyen en az bin çocuğun da sıkışıp kalmış veya ölmüş olabileceğini söyledi. OCHA sözcüsü Jens Laerke, "Enkaz altında kalan çocukları sağ çıkarma ihtimalinin çok az olduğunu düşünmek dayanılmaz bir şey’’ dedi. Laerke, bugün daha fazla kamyonun Gazze’ye insani yardım taşıyacağını ümit ettiğini belirterek dün insani yardım taşıyan toplam, 26 kamyonun Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiğini, 21-30 Ekim tarihleri arasında geçişe izin verilen toplam kamyon sayısının 143'e çıktığını kaydetti.

‘’Gazze’de 82 sağlık tesisi saldırıya uğradı’’

OCHA, son iki günde Gazze'ye giren yardım miktarında artış olmasının memnuniyet verici olduğunu, ancak insani durumun daha da kötüleşmesini önlemek için gereken miktarın çok küçük bir kısmının karşılanabildiğini ifade etti. Örgüt, çatışmaların tırmanmasından önce, her iş gününde hem ticari hem de insani yardım amaçlı 500'e yakın kamyonun bölgeye giriş yaptığını bu kamyonlardan 50 kadarının da akaryakıt taşıyan kamyonlar olduğuna dikkat çekti.

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’de halk sağlığı adına bir felaket yaşandığını, sağlık hizmeti veren tesislere yönelik saldırıların daha da artığını, şu ana kadar Gazze'de 82 sağlık tesisine yönelik saldırıyı belgelediklerini açıkladı.

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) sözcüsü Liz Throssell, bugün yaptığı açıklamada, hastanelerin uluslararası insani hukuk kapsamında korunan binalar olduğunu yineledi. Throssel, eğer kanıtlanırsa, hastanelerde canlı kalkan kullanımının savaş suçu anlamına geleceğini de söyledi.

Güvenlik Konseyi acil toplandı

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in hafta sonu başlattığı kara operasyonlarını arttırmasının ardından acil toplantı çağrısında bulundu. Dün öğleden sonra toplanan Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmeler akşam geç saatlere kadar sürdü.

BM Filistin Mülteci Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, 15 üyeli konseye bölgedeki insani durum hakkında bilgi verdi. Şimdiye kadar 64 BM çalışanın Gazze’de yaşamını yitirdiğini belirten Lazzarini, bölgede neredeyse herkesin yas tuttuğunu, Gazze'deki yıkımın seviyesinin eşi benzeri görülmemiş olduğunu, ortaya çıkan insanlık trajedisinin dayanılmaz olduğunu söyledi.

BM Filistin Mülteci Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, 15 üyeli konseye bölgedeki insani durum hakkında bilgi verdi.
BM Filistin Mülteci Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, 15 üyeli konseye bölgedeki insani durum hakkında bilgi verdi.

Lazzarini, “İsrail yetkililerinin Gazze’yi boşaltmaları söylenmesine rağmen, sığınacak yer arayan önemli sayıda Gazzeli öldürüldü. Birçok kez söyledim ve yine söyleyeceğim. Gazze'de artık hiçbir yer güvenli değil" dedi.

UNICEF başkanı Catherine Russell, sonuçları ömür boyu sürebilecek korkunç bir travma yaşayan her iki taraftaki çocuklar üzerindeki etkisini konsey üyelerine aktardı. Russel, “Gazze'de artan çocuk ölümlerinden endişe duyuyoruz. Gazze, çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor’’ dedi.

OCHA'dan üst düzey BM insani yetkilisi Lisa Doughten, hayal edilemeyecek kadar travmatik koşullar altında yaşayan çaresiz sivillere nefes aldırmak için çatışmalara ara verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Kurulu, krizle ilgili acil özel oturumu bugün de devam edecek. Genel Kurul’un New York saatiyle 15:00'te yeniden toplanması bekleniyor.