Almanya’nın Türkiye’den Schengen vizesi başvurularını reddetme oranı neden arttı?

Özellikle son iki yıldır Türkiye’den Schengen vizesiyle Almanya’ya turist amaçlı ya da işleri nedeniyle gelmek isteyenlerin başvurularının reddedilmesinde artış yaşanıyor. Konuyla ilgili Almanya’dan gelen “sorun yok” açıklamaları, vize alamamaktan şikayet eden vatandaşlarca inandırıcı bulunmuyor

Almanya’nın Türkiye’den Schengen vizesi başvurularını reddetme oranı neden arttı?

Son aylarda pek çok Türk vatandaşı başta Almanya olmak üzere Schengen ülkelerine yaptıkları vize başvurularına verilen retlerden şikayetçi. Özellikle son iki yıldır Türkiye’den Schengen vizesiyle Almanya’ya turist olarak gelmek ya da işleri nedeniyle burada olmak isteyenlerin başvurularının reddedilmesinde önemli bir artış sözkonusu.
Konu kısa bir süre önce Alman parlamentosunda Türkiye’den yapılan başvuruların önemli bir kısmının neden reddedildiği şeklinde bir soru önergesi olarak ele alındı. Soru önergesine cevap veren Alman Dışişleri Bakanlığı 2014‘de Türkiye’den Schengen vizesi başvurusunda bulunan 197 bin 79 kişinin yüzde 5,9’nun başvurusunun reddedildiğini, sonraki yıllarda ret oranının hızla arttığını, 2022’nin ilk yarsında başvuruda bulunan 121 bin 944 kişinin yüzde 20,7’sinin başvurusu kabul edilmediğini açıkladı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ise bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Almanya şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'dekinden daha fazla vize vermiyor " dedi. Açıklamada, "Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Alman dış temsilcilikleri Ocak-Mayıs 2023 döneminde yaklaşık 100 bin Schengen vizesi vermiş olmaktan gurur duymaktadır. Bu sayı 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 50 oranında artmış ve yeniden pandemi öncesi 2019 yılındaki seviyeye ulaşmıştır" denildi.

İLGİLİ HABERLER

Almanya’dan Depremzedelere Vize Kolaylığı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da bir açıklama yaparak, yetkililerin Türkiye vatandaşlarına Schengen vizesi verilmesini engellemeye yönelik herhangi bir politika uygulamadığını söyledi ve vize işlemlerindeki gecikmeler sorununu çözmek için çalıştıklarını belirterek, bunun esasen yüksek talep nedeniyle gerçekleştiğini savundu.

Bu paylaşımlara vize almakta sorun yaşayan vatandaşların sosyal medya üzerinden tepki göstermesi dikkat çekti. Birçok vatandaş yapılan açıklamayı inandırıcı bulmadığını yazarken, bütün evrakları tam olmasına rağmen vize başvurularının reddedildiğini ifade edenler oldu.

Sanatçı ve işadamları da etkileniyor

Son haftalarda Almanya’nın vize vermeme uygulamasına tanınmış sanatçılar Onur Akın ve Volkan Konak da takıldı. Daha önce duyurusu yapılan konserler için vize verilmemesi üzerine konserleri iptal edildi. Son olarak daha geçen hafta “Kelepçe Kullanma Kılavuzu” isimli oyunun ekibi, Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'ne davet edildi ancak başrol oyuncusu Başak Daşman'a Almanya vize vermeyince gösteri zorunlu olarak iptal edildi.

Türk işadamlarının da, hem ziyaretçi hem katılımcı olarak Almanya’daki fuarlara katılmakta zorluk çektikleri biliniyor. Ekonomi çevreleri, hem önceden yapılan ödemeler ve seyahat iptalleri hem de kaçan iş fırsatları nedeniyle Türk ihracatçıların kaybını sadece bu yıl sonuna kadar 200 milyon Euro olarak gösteriyorlar. Türkiye'deki tur operatörleri de, Schengen vizesi prosedürüne maruz kalmak yerine vizesiz destinasyonların tercih edildiğini, vizesiz ülkelerde artışın yüzde 60’ı geçtiğini duyurmuştu.

Vizelerde yaşanan sorunun nedenleri

Peki Almanya vize konusunda neden sorun çıkarıyor? Almanya’daki yorumlarda, Türkiye’den yapılan başvuruların oranının son üç yıl içinde önemli oranda artmasının temel nedeninin ülkedeki ekonomik ve siyasi sorunlardan kaynaklandığı belirtiliyor ve bu artışın ret cevaplarının fırlamasına neden olduğu öne sürülüyor.

Almanya’nın vizeyi zorlaştırarak, Türkiye’den çok sayıda kişinin Almanya'ya gelmesini bu yolla engellemek amacında olduğu belirtiliyor. Bütün belgelerinin tam olduğunu söyleyenlere bile seyahat gerekçesi inandırıcı olmadığı veya Türkiye'ye geri döneceğinden şüphelenildiği gerekçesiyle ret verildiği bildiriliyor. Sadece turizm amaçlı gelmek isteyenlere yönelik "keyfî" uygulamaların da seyahat özgürlüğünün ihlali anlamına gelmesi eleştiriliyor.

Cem Dalaman