Alman sosyal demokratlar krizden çıkabilecek mi?

Dünyanın en eski sosyal demokrat partisi olan Alman SPD, kuruluşunun 160’ıncı yıl dönümünde büyük bir kriz yaşıyor. İki yıldır Başbakan Olaf Scholz’un yönettiği hükümette yer alan SPD’nin oy oranı yapılan anketlere göre yüzde 14’e düşmüş durumda

Alman sosyal demokratlar krizden çıkabilecek mi?
Scholz'un partisine destek anketlerde yüzde 14'e gerilemiş durumda

Dünyanın en eski sosyal demokrat partisi olan Alman SPD, kuruluşunun 160’ıncı yıl dönümünde büyük bir kriz yaşıyor. İki yıldır Başbakan Olaf Scholz’un yönettiği hükümette yer alan SPD’nin oy oranı yapılan anketlere göre yüzde 14’e düşmüş durumda. Bir dönemlerin halk partisi, son dönemlerde büyük ölçüde kan kaybederek, adeta can çekişmeye başladı.

Son olarak Anaysa Mahkemesi’nin, hükümetin pandemi döneminde harcanmayan 60 milyar Euro’yu 2024 yılı bütçesine iklim koruma ve teknoloji yardımı olarak aktarmasını anayasaya aykırı bulması sonrasında oluşan kriz, iktidardaki SPD, Yeşiller ve FDP’yi büyük sorunlarla karşı karşıya bıraktı; siyasi gündemi erken seçim çağrıları belirliyor.

SPD, bu olumsuz koşullar altında, "Almanya. Daha iyi. Daha adil.” sloganıyla bu hafta sonunda Berlin’de olağan kurultayda bir araya geldi. Kurultayın ilk gününde yapılan seçimlerde, SPD eş başkanları Saskia Esken ile Lars Klingbeil koltuklarını korudu. Esken, delegelerin yüzde 82.6’sının, Lars Klingbeil da yüzde 85.6’sının desteğini alırken, iki siyasetçinin partinin içinde bulunduğu durumu analiz etmek yerine, muhalefetteki Birlik Partileri CDU/CSU ve sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisine yüklenmeleri dikkat çekti.

İslam ve mülteci karşıtı politikalar ve söylemlerle Almanya’da kendisine her geçen daha da fazla destek bulan AfD’ye yönelen seçmenlerin büyük bölümünün daha önce SPD’yi seçtiklerini söylemeleri sosyal demokratları rahatsız eden bir gelişme.

Başbakan Scholz da, kurultayda yaptığı konuşmada AfD’ye atıfta bulunurak, "Bizler, 19. yüzyılda yoksul insanlar olarak toplumsal birliktelik için bir parti kuran kadın ve erkeklerin mirasının çocukları olarak, kimsenin kötü durumda oldukları için aşırı sağcı fikirlere sahip olmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerden SPD’yi ‘en güçlü parti’ olarak çıkaran, Yeşiller ve FDP ile ortaklık ederek 8 Aralık 2021’de, yani tam iki yıl önce başbakanlık koltuğuna oturan Scholz, ayrıca hükümetinin İsrail'in yanında yer aldığını ve barışçıl bir çözüm için kampanya yürütmeye devam ettiğini vurguladı ve Almanya'da ne antisemitik nefretin ne de Müslümanlara yönelik nefretin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Rusya-Savaşı, enerji krizi ve enflasyon gibi birçok zorluğun yaşanmasına rağmen hükümetin istikrarlı olduğunu söyleyen Scholz, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili olarak ise, "Avrupa'da sınırlar artık zorla çizilmiyor. Putin de tam olarak bunu denedi. Bunun için Ukrayna'yı bağımsızlık mücadelesinde mali kaynaklar ve silahlarla destekliyoruz" şeklinde konuştu.

Özgür Özel de SPD Kurultayı’nda

Kurultaya davetli siyasetçiler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de yer aldı. Geçen Kasım ayında düzenlenen CHP Kurultayı‘nda liderlik koltuğuna oturan Özgür Özel, kurultay kapsamında Olaf Scholz’la kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

https://twitter.com/eczozgurozel/status/1733446288522318076/photo/4

Özel, Scholz‘un yanısıra, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Pedro Sanchez’le de bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Martin Schulz ile de ayak üstü görüşen CHP lideri Özel, kurultayda yeniden seçilen SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ile de bir araya geldi. Özel, X üzerinden verdiği mesajda, "Berlin'de SPD Kongresi'nde yeniden Eş Genel Başkan seçilen Lars Klingbeil'a seçilmesinden dakikalar sonra ilk ziyareti gerçekleştirdik. Ziyaretimizde kurumsal olarak ilişkileri geliştirme ve bu süreçte birlikte çalışma kararı aldık" dedi.

https://twitter.com/eczozgurozel/status/1733216581302223082

CHP lideri Özel’e, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel eşlik etti.

Cem Dalaman