İran Mahkemesi, ABD'nin Süleymani Suikastı İçin 50 Milyar Dolar Ödemesine Karar Verdi

İran Mahkemesi, ABD'nin Süleymani Suikastı İçin 50 Milyar Dolar Ödemesine Karar Verdi
İran dini liderinin ofisinin resmi web sitesinden alınan bu fotoğraf, Devrim Muhafızları General Kasım Süleymani, merkezde, Tahran, İran'da bir toplantıya katılıyor, 18 Eylül 2016. Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınlarında bir ABD insansız hava aracı saldırısı öldürüldü Süleymani 3 Ocak 2020.

Yargının çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Tahran mahkemesi ABD hükümetine yaklaşık dört yıl önce üst düzey bir İranlı generale düzenlenen suikast nedeniyle yaklaşık 50 milyar dolar tazminat ödeme emri verdi.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ocak 2020'de Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınında 62 yaşındaki General Kasım Süleymani ve Iraklı teğmeni Ebu Mehdi el-Muhandis'in öldürüldüğü bir drone saldırısı emrini vermişti.

Günler sonra İran, Irak'ta Amerikan ve diğer koalisyon birliklerinin bulunduğu üslere füze ateşleyerek misilleme yaptı. Hiçbir ABD personeli ölmedi, ancak Washington düzinelerce kişinin travmatik beyin yaralanması yaşadığını söyledi.

İran yargısına bağlı Mizan Online haber ajansı, Tahran mahkemesinin 3 bin 300'den fazla İranlının açtığı davaya yanıt olarak ABD hükümetini 49,7 milyar dolar "maddi, manevi ve cezai tazminat" ödemeye mahkum ettiğini söyledi.

Mizan, mahkemenin aralarında Trump, ABD hükümeti, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eski Savunma Bakanı Mark Esper'in de bulunduğu 42 kişi ve tüzel kişiyi suçlu bulduğunu ekledi.

İran-Irak Savaşı Kahramanı

Süleymani, İslam Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'nün komutanıydı.

Ülkenin en popüler halk figürlerinden biri olan İran'ın Orta Doğu operasyonlarına öncülük etti ve 1980-88 İran-Irak Savaşı'nın bir kahramanı olarak görüldü.

İran mahkemeleri şu anda ABD aleyhine çok sayıda karar verdi.

Geçen ay bir İran mahkemesi, ABD hükümetine, ABD Büyükelçiliği'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için 1980 yılında yapılan başarısız operasyonun kurbanlarına 420 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermişti.

Ağustos ayında bir Tahran mahkemesi, Washington'un 1980'de yeni kurulan İslam Cumhuriyeti'ne karşı "darbe planlamak" suçundan 330 milyon dolar tazminat ödemesini talep etmişti.

Bu davalar, ABD mahkemelerinin Tahran'a karşı verdiği bir dizi milyar dolarlık tazminat kararının ardından geldi.

2016 yılında ABD Yüksek Mahkemesi, ABD'de dondurulan İran varlıklarının, 1983'te Beyrut'taki bir ABD Deniz Kuvvetleri kışlasının bombalanması ve 1996'da Suudi Arabistan'da meydana gelen patlama da dahil olmak üzere, Washington'un Tahran'ı suçladığı saldırıların kurbanlarına ödenmesi gerektiğine karar vermişti.

Tahran saldırıların tüm sorumluluğunu reddediyor.

Çok sayıda İranlı birey ve şirketin Washington tarafından dondurulan fonlarının serbest bırakılmasına yardım edilmesi için uluslararası adalete başvurdu.

Mart ayında Uluslararası Adalet Divanı, Washington'un fonlarını dondurmasının "açıkça mantıksız" olduğuna karar verdi. Ancak ABD tarafından dondurulan İran Merkez Bankası varlıklarındaki yaklaşık 2 milyar dolarlık blokeyi kaldırma yetkisinin bulunmadığına karar verdi.

İran ve Washington'un 1979 devriminden bu yana hiçbir diplomatik ilişkisi bulunmuyor.