Rusya 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle benzin ihracatını yasaklıyor

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi karşısında fiyatları sabit tutmak ve dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkedeki rafinerilerin bakımına olanak sağlamak gibi gerekçelerle 1 Mart'tan itibaren benzin ihracatına altı ay süreyle yasak getirdi

Rusya 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle benzin ihracatını yasaklıyor
Rusya 1 Mart'la birlikte benzin ihracatına yasak getiriyor

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi karşısında fiyatları sabit tutmak ve dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkedeki rafinerilerin bakımına olanak sağlamak gibi gerekçelerle 1 Mart'tan itibaren benzin ihracatına altı ay süreyle yasak getirdi.

İlk olarak Rus medya kuruluşu RBC tarafından bildirilen yasak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın geniş enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın bir sözcüsü tarafından doğrulandı.

RBC, kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayanarak, Başbakan Mikhail Mishustin'in, Novak'ın 21 Şubat’ta teklif ettiği yasağı onayladığını söyledi.

RBC'nin aktardığına göre Novak teklifinde “Petrol ürünlerine yönelik aşırı talebi dengelemek için, iç piyasada fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınması gerekmektedir” diyordu.

Rusya’da benzin fiyatları, 15-17 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan ülkede, sürücüler ve çiftçiler için hassas bir konu olurken, bazı Rus rafinerileri son aylarda Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırılarına maruz kaldı.

Rusya ve Ukrayna, üçüncü yılına giren ve sona ereceğine dair hiçbir işaret bulunmayan savaşta üstünlük sağlamaya çalışırken, tedarik hatlarını ve lojistiği aksatmak, rakiplerinin moralini bozmak amacıyla birbirlerinin enerji altyapısını da hedef alıyor.

Petrol, petrol ürünleri ve gaz ihracatı Rusya'nın açık ara en büyük ihracatı. Bu kalemler 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki ülke ekonomisi için önemli bir döviz kaynağı ve Moskova'nın küresel enerji politikalarının en üst masasında yer almasını sağlıyor.

Kremlin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin yanı sıra, kilit müttefiklerini de içeren OPEC+ grubunun bir parçası olarak fiyatları yüksek tutmak için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyor.

Rusya, OPEC+'nın fiyatları destekleme çabalarının bir parçası olarak ilk çeyrekte petrol ve yakıt ihracatını gönüllü olarak günlük 500 bin varil azalttı.