Fidan: "Yerleşik uygulamaları bırakıp tek taraflı adım atma zamanı"

Fidan: "Yerleşik uygulamaları bırakıp tek taraflı adım atma zamanı"
Dışişleri Bakanı Fidan Antalya'da konuştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3. Antalya Diplomasi Forumu, son gün oturumlarının ardından yaptığı basın toplantısında üç gün süren forumun öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

Gazze konusunun forumda öncelikli başlık olduğunu belirten Fidan, “Diplomasinin kullanılabilecek bütün imkanlarını kullandık. Ateşkes görüşmeleri arabulucular vasıtasıyla devam ediyor. Ramazan’dan önce ateşkese ulaşılması konusunda arzu ve çaba var” dedi.

“Açlığın ve hastalığın kol gezdiği Gazze’de yardımların ulaştırılması konusunda neler yapılabilir bunlar gündemimizdeydi. Foruma katılan Bakan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde artık uluslararası toplum olarak, yerleşik uygulamaları bir tarafa bırakıp tek taraflı adım atılması gerektiğini ifade eden görüşler var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyoruz. Birilerinin iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak, 2 milyon insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak manasına geliyor” diyen Dışişleri Bakanı, “Uluslararası toplum artık daha farklı adımların atılması gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

Fidan, "Bazı uluslararası aktörlerin farklı meselelerdeki çifte standardı ve uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımları forum esnasında panelistlerce ifşa edildi" şeklinde konuştu.

Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın daveti üzerine stratejik mekanizma toplantısı yapmak üzere önümüzdeki hafta ABD'ye bir seyahat planlandığını da bildirdi.

"Türkiye ve Rusya, Suriye konusunu geniş bir zaman diliminde ele almakta mutabık kaldı"

Rus mevkidaşı Lavrov ile gündemdeki ikili ve bölgesel gelişmeleri, Kafkaslardaki barış sürecini ele aldıklarını belirten Hakan Fidan “Karadeniz’e seyrüsefer güvenliği konusunda Türkiye’nin de içinde olduğu görüşmeler var” dedi.

Rusya ile yapılan üst düzey görüşmelerde Suriye başlığına ihtiyaç duyulan zamanı ayıramadıklarını belirten Fidan “Suriye hakkında daha yakından ve geniş bir zamanda, tartışmaya ihtiyacımız var. Forum kapsamında bu konuyu yeterince ele alacak vakit olmadı” dedi. “Suriye konusunu ayrıca tartışma hakkında Lavrov ile mutabık kaldık” diyen Fidan, “Mültecilerin geri dönüşü, yeni anayasanın yazılması, terörizmle mücadele konuları çok önemli” dedi ve bu başlıklar için “Türkiye milli güvenliğini yakından ilgilendiriyor” vurgusu yaptı.

Geçtiğimiz ay Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’de yapacağı görüşme Moskova’nın talebiyle iptal edilmişti.

Ukrayna konusunda “İki taraf da savaşla ulaşabileceklerinin limitine geldi” diyen Fidan, “Ateşkese dönük bir diyalog başlatılmalı. Bu işgalin tanınması manasına gelmiyor. İşgalin tanınması ve egemenlik konularıyla ateşkes konularının birbirinden ayrılmasının zamanı geldi. 21. yüzyılda Avrupa’nın ortasında 500 bine yakın insanın hayatını kaybetmesi, koca bir ülkenin alt ve üst yapısının tamamıyla imha olması, bizim artık dayanabileceğimiz bir gerçeklik değil. Bunun durması gerekiyor” dedi.

Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'na 19 devlet ve hükümet başkanı ile 52 dışişleri bakanının katıldığını da belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu'na bu yıl toplam 148 ülkeden 4 bin 700 kişi katıldı.

Fidan ABD’ye gidiyor


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken daveti üzerine gelecek hafta bu ülkeye gideceğini açıkladı