Afrikalı liderler Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret ediyor

Afrikalı liderler bugün ve yarın Ukrayna ve Rusya'yı ziyaret ediyor. Zelenski ve Putin'la görüşecek liderlerin ziyaretlerinde taraflara, güven arttırıcı bir plan önermeleri ve barışın önemini vurgulayarak, tarafları bir müzakere sürecini kabul etmeye teşvik etmeleri bekleniyor

Afrikalı liderler Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret ediyor

Yedi Afrika ülkesinin temsilcisi, Ukrayna ve Rusya'ya gidiyor. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa başkanlığındaki heyette Mısır, Senegal, Komor Adaları, Uganda, Zambiya ve Kongo Cumhuriyeti'nden üst düzey temsilciler yer alıyor.

Heyette ayrıca Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema ve Komorlar Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Azali Assoumani de bulunuyor.

Afrikalı liderler bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve yarın ise Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşecek.


Afrika ülkelerinin devam eden Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili farklı görüşleri bulunuyor. Güney Afrika ve Uganda Rusya'ya yakın görülürken, Zambiya ve Komorlar ise Batı'ya daha yakın bir duruş sergiliyor. Mısır, Senegal ve Kongo-Brazzaville ise büyük ölçüde tarafsız görünüyor.

Çatışmaların yoğun yaşandığı Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut kenti
İLGİLİ HABERLER

Rusya Ukrayna’da ilhak ettiği 4 bölgede seçim yapmayı planlıyor

Afrikalı liderler "güven arttırıcı önlemler" önerecek

Reuters haber ajansı, Afrikalı liderlerin ziyaretleri sırasında iki ülke arasında arabuluculuk yapmak için bir dizi "güven arttırıcı önlem" önerebileceğini bildirdi. Reuters, önlemleri içerecek çerçeve belgenin amacının, "barışın önemini vurgulamak ve tarafları diplomasi öncülüğünde bir müzakere sürecini kabul etmeye teşvik etmek" olacağını aktardı.

Belgede, bir dizi tedbir de sıralanıyor. Bu tedbirler arasında Rus askerlerinin Ukrayna’dan geri çekilmesi, Belarus'tan taktik nükleer silahların kaldırılması, Putin'i hedef alan Uluslararası Ceza Mahkemesi tutuklama emrinin uygulanmasının askıya alınması ve yaptırımların hafifletilmesi yer alıyor.

Belgede, "Yukarıda belirtilen tedbirler, ateşkes için elverişli bir ortamın yaratılmasını kolaylaştırmayı amaçlamalı ve tarafların güven inşa etmelerine ve barışı yeniden tesis etme stratejilerini formüle etmeyi düşünmelerine olanak sağlamalıdır" deniliyor.

Tahıl ve gıda krizinden en çok Afrika ülkeleri etkilendi

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) adlı düşünce kuruluşunun Afrika direktörü Murithi Mutiga BBC’ye yaptığı açıklamada, Afrika'nın BM ve diğer uluslararası örgütlerde daha fazla söz sahibi olma talebinin arttığı dikkate alındığında, ziyaretlerin "memnuniyet verici bir gelişme" olduğunu söyledi.

Afrika ülkeleri, tahıl ve diğer gıda maddelerinin tedariğini sekteye uğratan, gıda fiyat enflasyonunu arttıran ve kıtadaki mevcut açlık krizlerini daha da kötüleştiren savaştan ağır bir şekilde etkilendi.

Geçen yıl Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği Karadeniz tahıl girişimi bu baskının bir kısmını hafifletmeye yardımcı oldu, ancak Putin bu hafta Rusya'nın anlaşmadan çekilebileceğinin sinyalini verdi.

Putin, Moskova'nın dünyanın en yoksul ülkelerine ücretsiz tahıl tedarik etmeye hazır olduğunu sıklıkla dile getiriyor.