AB'ye iltica dalgası: Türkler ilk 5'te

Avrupa Birliği’ne 2023 yılının ilk yarısında yapılan iltica başvuruları yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. Türkiye en çok iltica başvurusu yapan ülkeler sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Ancak Türkiye'den yapılan iltica başvurularının kabul oranında son yıllarda düşüş yaşanıyor

AB'ye iltica dalgası: Türkler ilk 5'te
AB'ye bu yılın ilk 6 ayında yapılan iltica başvuruları arttı. Türkiye en çok iltica başvurusu yapan ülkeler sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer alıyor

Avrupa Birliği’ne 2023 yılının ilk yarısında yapılan iltica başvuruları yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi.

AB ülkelerine, ilk 6 ayda 519 bin iltica başvurusu yapıldı. Bu rakam, 2015’teki büyük göç dalgasından bu yana AB’de kaydedilen en yüksek başvuru oranı.

AB’ye en çok, Suriye, Afganistan, Venezuela, Türkiye ve Kolombiya vatandaşlarından başvuru geldi.

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın açıkladığı rakamlara göre, Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç ve İsviçre'de 2023 yılının ilk yarısında kaydedilen sığınma başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 arttı.

Ocak ile Haziran ayı sonu arasında bu AB üyesi 27 ülkeye ek olarak, Norveç ve İsviçre ile birlikte, toplam 29 ülkeye yaklaşık 519 bin sığınma başvurusu yapıldı.

Avrupa Birliği İltica Ajansı, "Bu hızla giderse, başvuruların yıl sonuna kadar bir milyonu aşabileceğini" tahmin ettiklerini açıkladı.

AB Ajansının verilerine göre, başvuruların yüzde 44'ü 5 ülkeden geliyor. Avrupa’ya en çok Suriye, Afganistan, Venezuela, Türkiye ve Kolombiya yurttaşları sığınma için başvurdu.

Canada refugee center
İLGİLİ HABERLER

Kanada'ya göçmen akını artarken göç edenler arasında ilk beş içerisinde Türk vatandaşları yer alıyor

2015’ten bu yana en yüksek başvuru dalgası

AB rakamlarına göre, bu yılın ilk yarısındaki talep, büyük göç dalgasının yaşandığı 2015-2016'dan bu yana, tespit edilen en yüksek seviyede.

Özellikle Suriye'deki çatışmaların çıkmaza girmesi nedeniyle, 2015-2016 yıllarında, Avrupa'ya mülteci akını sırasında, sığınma talebi sayısı 2015'te 1,3 milyona, 2016'da ise 1,2 milyona ulaşmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl bu rakam 994 bin 945 kişiye gerilemişti.

Henüz iltica başvuruları 2015-2016 göç krizinden çok uzak ancak göç rakamlarının artması, özellikle yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şimdiden ana gündem maddesi olmaya aday. Bir yandan kalifiye elemana ihtiyaç duyarak kapılarını göçmenlere açmak isteyen AB ülkelerinde, yükselen göç dalgası yabancı karşıtı aşırı sağ partilerin elini güçlendirmeye devam ediyor.

En çok talep Almanya’ya

En çok iltica başvurusunun yapıldığı ülke ise Almanya. Toplam başvuruların yüzde 30’u Almanya, yüzde 17’si İspanya ve yüzde 16’sı Fransa’ya yapılıyor.

Almanya başvuruları kendisini geriden takip eden iki ülkenin de iki katına yakın.

AB İltica Ajansı, bu artış nedeniyle birçok Avrupa ülkesinin "başvuruları işleme koyma baskısı altında" olduğuna, karar bekleyen dosya sayısının 2022'ye göre yüzde 34 arttığına dikkat çekiyor. Ajans, bu taleplerden yaklaşık yüzde 41'inin olumlu yanıt aldığını da kaydetti.

Rusya’nın işgalinden kaçan yaklaşık 4 milyon Ukraynalı mülteci ise şu anda AB bünyesinde geçici korumadan yararlanıyor.

Almanya'da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ancak bunların sadece yüzde 9,8‘i hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip.
İLGİLİ HABERLER

Alman vatandaşı olmak kolaylaşıyor

Türklerin başvuru kabul oranlarında düşüş

AB ajansının rakamlarında dikkat çeken bir başka detay da, Suriyeli (yüzde 95) ve Afganların (yüzde 58) iltica başvuruları aynı oranlarda kabul görmeye devam ederken, kabul oranı 4 yıl boyunca sürekli azalan Türklerin 2019’daki yüzde 54 olan başvuru kabul oranının, yüzde 28’e gerilemiş olması. Rus ve İran vatandaşlarının kabul oranı ise artış gösteriyor.

Arzu Çakır