Yurt Dışında Seçimin İkinci Turu Heyecanı Başlıyor

Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi, 20-24 Mayıs tarihlerinde 5 gün süreyle yapılacak. Yurt dışında yaşayan, 3 milyon 416 bin 150 seçmen sandık başına gidecek

Yurt Dışında Seçimin İkinci Turu Heyecanı Başlıyor

Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında oy verme işlemi, 20-24 Mayıs tarihlerinde 5 gün süreyle yapılacak. Yurt dışında yaşayan, 3 milyon 416 bin 150 seçmen, ilk turda yüzde 50 barajını aşamayarak ikinci tura kalan Cumhurbaşkanı adayları, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında seçim yapmak üzere sandığa gidecek.

Yurt dışında, 73 ülkede, 167 noktada açılan toplam 5 bin 114 sandıkta, birinci tur seçimleri yapıldı ve 1 milyon 839 bin 810 bin Türk vatandaşı oy kullandı. Yurt dışında yapılan 6 seçimde, katılımın artması trendi ilk turda da yaşandı. Bundan önceki 2018 seçimlerinde yüzde 50,09 olan katılım oranı bu seçimlerde 53,85'e çıktı.

Yurtdışında 16 ilave sandık

Yurt dışında 20 Mayıs itibariyle başlanacak ikinci tur oy kullanma işlemi için ilk turda olduğu gibi yurtdışında toplam 16 ilave sandık merkezi kuruldu.

Fransa'daki seçmenler, ikinci tur için Bordeaux, Lyon, Marsilya, Nantes, Paris ve Strasbourg'da, 20-24 Mayıs tarihleri arasında sabah 08.00 akşam 22.00 saatleri arasında oylarını kullanabilecekler.

İlave sandık kurulan Clermont-Ferrand, Orleans ve Mulhouse kentlerinde de oylar 20-21 Mayıs günlerinde, 09.00- 21.00 saatleri arasında kullanılabilecek.

Fransa'nın başkenti Paris’te, konsolosluk binasında kurulan seçim merkezini, Paris Büyükelçisi Ali Onaner ve Paris Başkonsolosu Serdar Belentepe ile ziyaret eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, ziyaretinin ardından incelemeleri hakkında bilgi verdi.

Paris Büyükelçisi Ali Onaner, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ve Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Kül
Paris Büyükelçisi Ali Onaner, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ve Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Kül

Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, "Yurt dışında seçimlerin vatandaşlarımızın en kolay, en rahat ve en huzurlu şekilde oy kullanabilecekleri koşullarda gerçekleştirilmesini sağlamak için çalışıyoruz. 73 ülkede, 51 temsilciliğimizde, 167 noktada açılan toplam 5 bin 114 sandıkta, malumunuz birinci tur seçimleri gerçekleştirdik. Fransa'da 6 ilde kurulan sandıklara ek olarak, ilk turda olduğu gibi 3 ilave sandık merkezi kuruldu. Bu ilave sandıkların kurulmasının katılımın artmasına katkı sağladığını düşünüyoruz" dedi.

Yüksek katılım için 5 gün yeterli olacak mı?

İlk turda 13 gün boyunca yapılan seçimlerin, 5 gün gibi kısa bir sürede aynı sonucu vermesi, katılım artışı sağlanacak mı? Yoğun katılım uzun kuyruklara neden olacak mı? soruları gündeme geldi.

Bu konuda Dışişleri Bakanlığı olarak yoğun çalışma yürüttüklerini belirten Yasin Erdem Serim, "Öncelikle aday sayısı, oy pusulası çok daha kolay bir şekilde oy kullanmaya elverişli olacak. Sadece iki aday arasında seçim yapılacak. Bu oy kullanma işleminin süresini çok büyük oranda kısaltacak. Ayrıca daha önce kurulan hafta içi 10 sandık, hafta sonu 15 sandık rakamlarını da yükselttik. 25 sandık hafta içi, 30 sandık hafta sonu kurulacak. Bu rakamlar başlı başına bir rekor sayılabilir. Ve sabah 08.00 akşam 22.00 arasında oy kullanılacak. Bir de ilk turda, ilk 5 gün sandığa katılımın çok yoğun olduğunu, sonradan bu rakamın düştüğünü tespit ettik. O nedenle 5 gün boyunca yapılacak seçimlerin katılımın artmasını sağlayabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Sandık güvenliği

İkinci tur seçimlere ilişkin bir başka soru da Marsilya ve Amsterdam kentlerinde yaşanan sert kavgalı olayların engellenebilmesi konusu.

Dışişleri Bakan Yarımcısı Serim, bu kavgaların sandık etrafında ya da kuyruklarda değil, denetim alanlarının dışında yaşandığına dikkat çekerek "Yurt dışında seçimlerin vatandaşlarımızın en kolay, en rahat ve en huzurlu şekilde oy kullanabilecekleri koşullarda gerçekleştirilmesini sağlamak için çok çalıştık. Sorun yaşanan sandıkların etrafında da güvenlik önlemlerimizi artırdık. Fransız makamlarının konuya ilişkin katkısından çok memnunuz. Gerçekten onlara da teşekkür etmek istiyorum. Yerel güvenliği onlar, sandık güvenliğini de biz sağlıyoruz. Ve son derece uyumlu bir çalışma ile, güvenlik önlemlerini daha da artırarak oy kullanma işleminin huzur içinde geçmesini sağlayacağız. Tüm dünyada sadece 2 sandık merkezinde bu olaylar oldu. Genele baktığınızda, bu büyük bir başarı aslında. Vatandaşlarımızı yoğun bir katılımla, güven içinde oylarını kullanmaya davet ediyoruz. Umarız daha fazla katılım olur. Bunun için imkanları zorladık" dedi.

Paris'in ardından yurt dışı sandıklarında en sert olayların yaşandığı Marsilya'ya giderek seçim hazırlıkları konusunda bilgi alacağını belirten Serim, bu çalışmalar sonucu, 2018 seçimlerinde 3 milyon 44 bin 237 olan seçmen rakamının, yeni seçmenlerle birlikte, ilk turda 3 milyon 416 bin 150'ye çıktığını, ikinci turda da bu rakamları yakalamayı ve aşmayı hedeflediklerini belirtti.

Fransa'da 397 bin seçmen

Dışişleri Bakanlığı Seçim Koordinasyon Merkezi ve YSK rakamlarına göre, Fransa'da 2018 'de 340 bin 751 olan seçmen sayısı bu seçimlerde 397 bin 86'ya yükseldi. Tüm yurt dışı temsilciliklerinde toplam 3 bin 461 sandık kurulacak. Bu sayı birinci turda 5 bin 114 idi.

Fransa'da ikinci tur için açılacak sandık sayısı 402'yi bulacak. Paris'te hafta içi 25, hafta sonu 30 sandık kurulacak. Katılım oranı ilk turda Fransa'da yüzde 49,77'ye ulaştı, 197 bin 634 kişi sandık başına giderek oy kullandı. Bir önceki 2018 seçimlerinde katılım oranı Fransa'da yüzde 46,38 olarak gerçekleşmişti.

Fransa'da oy kullanma işlemi 24 Mayıs Çarşamba günü akşam 22'de sona erecek.

İLGİLİ HABERLER

Erdoğan’dan yurt dışı seçmenlere çağrı

Arzu Çakır

İlgili Haber