Üretken yapay zeka istihdamı olumsuz etkileyecek mi?

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yapılan bir çalışma, üretken yapay zekanın, muhtemelen çoğu kişinin işini tamamen devralmayacağı, bunun yerine görevlerinin bir kısmını otomatikleştirerek onları başka işler yapmak için serbest bırakacağı sonucuna vardı

Üretken yapay zeka istihdamı olumsuz etkileyecek mi?
BM tarafından yapılan bir çalışma, üretken yapay zekanın muhtemelen çoğu kişinin işini tamamen devralmayacağı, bunun yerine görevlerinin bir kısmını otomatikleştirerek onları başka işler yapmak için serbest bırakacağı sonucuna vardı.

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapay zeka ve çalışma dünyasına dair olumlu bir rapor geldi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan bir çalışma, üretken yapay zekanın muhtemelen çoğu kişinin işini tamamen devralmayacağı, bunun yerine görevlerinin bir kısmını otomatikleştirerek onları başka işler yapmak için serbest bırakacağı sonucuna vardı.

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan raporda, yapay zeka uygulamalarının çalışma dünyasında kadın ve erkek çalışanlar üzerinde farklı etkileri olacağına vurgu yapılıyor.

ABD'nin başkenti Washington'da bir mahkeme, insan katkısı olmadan yapay zekayla elde edilen bir sanat eserinin Amerikan yasaları uyarınca telif hakkı sahibi olamayacağına hükmetti.  
İLGİLİ HABERLER

Washington Bölge Mahkemesi'nden yapay zeka kararı: “Yapay zekayla üretilen sanatın telif hakkı olamaz”

Rapora göre, üretken yapay zekanın potansiyel etkileri erkekler ve kadınlar için önemli ölçüde farklılık gösterecek ve kadın istihdamının iki katından fazlası otomasyondan potansiyel olarak etkilenecek. Bunun nedeni olarak da özellikle yüksek ve orta gelirli ülkelerde kadınların, ofis işlerinde daha fazla yer alıyor olmaları gösteriliyor.

Ofis işlerinin, ülkeler ekonomik olarak geliştikçe geleneksel olarak kadın istihdamının önemli bir kaynağını oluşturduğu değerlendirmesi yapılıyor. Rapora göre bu noktada, üretken yapay zekanın bir sonucu olarak bazı ofis işlerinin ortadan tamamen kalkması ve dolayısıyla kadın istihdamının bundan olumsuz etkilenmesi mümkün olabilir.

Gelinen noktada yapay zekanın istihdam konusundaki durumuyla, 1900’lü yılların başında üretimde montaj hatlarının ortaya çıkmaya başlaması ve 1950’lerde bilgisayarların iş hayatına girerek çalışanları işlerinden edeceği korkusuyla benzerlik taşıdığı değerlendirilmesi yapılıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan raporda, genel olarak yapay zekanın da mevcut işlerde tamamlayıcı bir unsur olarak yer alacağı ifade ediliyor.

Bu noktada yapay zeka uygulamalarından genel olarak ses ve görüntü işlemeye dayalı meslek dallarının daha fazla etkilenebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Yönetim ve satış birimleri gibi alanların yapay zeka nedeniyle istihdam kaybından en az etkilenecek alanlar olabileceği vurgulanan raporda, yine de yapay zekanın istihdam üzerinde etkilerinin gözardı edilmemesi gerektiği uyarısında da bulunuluyor.