Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Almanya’ya maliyeti en az 200 milyar Euro

Almanya’nın saygın ekonomik araştırma kurumlarına göre Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ülkeye doğrudan maliyeti en az 200 milyar Euro. Ülkedeki Ukraynalı sığınmacı sayısının ise toplam 1,1 milyona ulaştığı tahmin ediliyor

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Almanya’ya maliyeti en az 200 milyar Euro
Almanya, geride kalan iki yıl içinde ABD'den sonra Ukrayna'ya en büyük destek sağlayan ülke oldu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz.

Küresel ve bölgesel dengeleri alt üst eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın daha ilk günlerinde tarafını net bir şekilde belirleyen Almanya, Başbakan Olaf Scholz’un sıklıkla dile getirdiği gibi geride kalan iki yıl içinde ABD'den sonra Ukrayna'ya en büyük destek sağlayan ülke oldu.

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin sonuçlarının Alman ekonomisine doğrudan yansıdığını ve ülke ekonomisine maliyetinin en az 200 milyar Euro olduğunu açıkladı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) verilerine göre, yüksek enerji maliyetleri Almanya'daki büyümeyi 2022'de yüzde 2,5 puan, başka bir deyişle 100 milyar Euro oranında, 2023'te de yine benzer bir miktarda, yani toplamda 200 milyar Euro azalttı.

DIW Başkanı Marcel Fratzscher, söz konusu miktarı “sadece doğrudan kayba yol açan finansal maliyetler” olarak nitelerken, savaş nedeniyle "özellikle Çin ile artan jeopolitik ve jeoekonomik çatışmalardan kısa ve orta vadeli başka maliyetler" ortaya çıkacağını, bunların ihracata dayalı şirketleri zorlayacağını açıkladı.

Fratzscher, Ukrayna'daki savaşın Almanya’ya maliyetinin özellikle düşük gelirli insanları zorladığını, enflasyon ve gıdadaki fiyat artışının bu insanları yüksek gelirli insanlara kıyasla iki ila üç kat daha fazla etkilediğini duyurdu.

Ülkenin bir diğer saygın ekonomik araştırma kurumu Alman Ekonomi Enstitüsü (IFW) verilerine göre ise, Ukrayna'daki savaş Almanya'ya şimdiye kadar yaklaşık 240 milyar Euro'ya mal oldu.

DIW, 2022'deki kayıpları yaklaşık 100 milyar Euro olarak tanımlarken, 2023'te 140 milyar Euro'ya yükseldiğini duyurdu.

Söz konusu araştırmalara, Almanya’da yaşayan Ukraynalı sığınmacılar için yapılan harcamalar da eklendi. Federal İstatistik Ofisi'nin son verilerine göre, yalnızca 2022’de Ukrayna'dan 962 bin net göç yaşandı. Geçen yıl gelenlerle birlikte toplam 1,1 milyon Ukraynalı’nın Almanya’da sığınmacı olduğu tahmin ediliyor.

Bu sayı, 2014-2016 arasında Suriye, Afganistan ve Irak'tan gerçekleşen 834 bin net göçün toplamından fazlasını oluşturuyor. Ukraynalı mültecilerin masrafları, eyaletler ve yerel yönetimler tarafından karşılanıyor.

Başkent Berlin'e günübirlik bir resmi ziyaret düzenleyen Zelenski, bu ortaklığın, Ukrayna‘nın NATO üyesi olana kadar aradaki boşluğu dolduracağını söyledi.  
İLGİLİ HABERLER

Ukrayna ve Almanya arasında güvenlik ortaklığı

Almanya’dan Ukrayna’ya destek sözü

Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Almanya, diğer Batılı ülkelerle birlikte Ukrayna'yı askeri ve mali olarak destekliyor.

Dışişleri Bakanlığı'na göre Almanya Ukrayna'ya 31 Ocak 2024 itibariyle 28 milyar Euro değerinde askeri ve mali yardım sağladı.

Geçen hafta Berlin’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile biraraya gelen Başbakan Olaf Scholz, Almanya'nın şimdiye dek Ukrayna'ya taahhütlerle birlikte 28 milyar Euro silah ve ekonomik destek verdiğini doğrulayarak, ek olarak bu yıl içinde tank, mühimmat ve hava savunma sistemlerinin bulunduğu 1,1 milyar Euro’luk ek bir askeri destek paketi sağlama kararı aldıklarını ifade etmişti.

Zelenski ve Scholz, Berlin’de iki ülke arasında güvenlik işbirliği ve uzun vadeli desteğe ilişkin 10 yıllık bir anlaşma da imzaladı. Anlaşmada, Almanya’nın desteğinin önümüzdeki yıllarda, savaşın insani, sosyal, ekonomik ve mali sonuçlarını hafifletmek için Ukrayna halkına yönelik askeri olmayan kapsamlı yardımları da kapsayacağı belirtildi.

Cem Dalaman