İstanbul’da güvenlik zirvesi: “Artan terör eylemleri, PKK’yı semirtme senaryolarının sinsi birer parçasıdır”

Irak Kürt Bölgesi’nde bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde Pençe-Kilit harekâtı yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri güçlerine karşı sızma saldırısında, 9 askerin hayatını kaybetmesi sonrası İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında “Güvenlik Zirvesi” toplandı

İstanbul’da güvenlik zirvesi: “Artan terör eylemleri, PKK’yı semirtme senaryolarının sinsi birer parçasıdır”
Güvenlik zirvesi İstanbul'da toplandı

Irak Kürt Bölgesi’nde bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde Pençe-Kilit harekâtı yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri güçlerine karşı sızma saldırısında, 9 askerin hayatını kaybetmesi sonrası İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında “Güvenlik Zirvesi” toplandı.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki Çalışma Ofisi’nde bir saat süren toplantı sonrası yapılan açıklamada, saldırısı sonrası başlatılan operasyonlarda 36’sı Irak’ın kuzeyinde, 9’u Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 45 PKK’lının etkisiz hale getirildiğini belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Harekatı bölgesine sızmaya çalışan PKK’lılarla yaşanan çatışmada dokuz askerin hayatını kaybettiğini, beş askerin yaralandığını bildirdi
İLGİLİ HABERLER

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde çatışma: Hayatını kaybeden asker sayısı 9'a yükseldi


Açıklamada, “Bu mücadelemiz son terörist etkisiz hale getirilinceye, Irak ve Suriye'deki terör bataklıkları tamamen kurutuluncaya kadar devam edecektir. Sınırlarımız içinde yok olma noktasına gelen bölücü terör örgütü, başarılı sınır ötesi operasyonlarımız neticesinde çok ağır kayıplar vermiştir. Terör örgütü, Suriye ve Irak sahasında köşeye sıkıştıkça, örgütü yeniden palazlandırma, yeniden canlandırma girişimleri de hız kazanmıştır” denildi.

“Güney sınırları boyunca bir ‘teröristan’ kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye düşmanı güçlerin taşeronu olarak tanımlanan PKK’dan hesabın misliyle sorulacağı vurgulandı.
Açıklamada, “Son dönemde hudutlarımız dışında görev yapan birliklerimize yönelik artan terör eylemleri, örgütü semirtme senaryolarının sinsi birer parçasıdır. Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir ‘teröristan’ kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir. Meşru müdafaa hakkımız ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, nerede bir terör tehdidi, kampı, sığınağı, oluşumu veya kümelenmesi varsa arkasında kim olduğuna bakmadan, kalıcı olarak imha etmek temel önceliğimizdir. Türkiye düşmanlarının taşeronluğunu üstlenen bölücü alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabı misliyle sorulmaktadır ve sorulacaktır” ifadelerin yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantıda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile birlikte Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

Erdoğan uzun süre sonra Akşener ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güvenlik Zirvesi öncesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le telefonda görüştü.

Liderler görüşmelerde Pençe-Kilit harekâtında yaşananlar ve terörle mücadelenin seyri hakkında fikir alışverişinde bulundular.

İYİ Parti ileri Meral Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonda görüştü.
İYİ Parti ileri Meral Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nden sonra Millet İttifakı’ndan ayrılan İYİ Parti’yi Ekim ayında Cumhur İttifakı’na davet etmiş, Akşener ise “İttifak siyasetinin derinleştirdiği kutuplaşma, ülkemize zarar veriyor. Gelin, siz de aynı bizim gibi 81 ilde kendi adaylarınızla seçime girin; Türk siyaseti normalleşsin” yanıtını vermişti.

Özgür Özel: “Güvenlik toplantısı saraylarda yapılırken, acılar sıvasız evlerde, cam yerine naylon çekilmiş evlerde yaşanıyor”

23 Aralık’ta 12 Türk askerinin hayatını kaybettiği PKK saldırısı sonrası TBMM’de AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin imza koyduğu bildiriye katılmayan ve farklı bir bildiri yayımladığı için sert eleştirilere muhatap olan CHP’nin lideri Özgür Özel ise bölgede yeterli önlem alınmadığına ilişkin eleştirilerini yineledi.

Bugün olağanüstü olarak yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı, “Cevapsız bırakılan sorular cevaplansaydı, eksikler giderilseydi, birbirinin tıpatıp aynısı hain saldırı 9 evladımızı daha alabilir miydi? Hadi attığınız imzalar durdursaydı şehitlerimizi. O yüzden sorular sormaya, evlatlarımızın hakkını aramaya devam edeceğiz. ‘Evlatlarımızın kanı yerde kalmaz’ diyorsunuz, 15 gün sonra silah arkadaşlarının kanı dökülüyor. ‘Biz evlatlarımızın kanı akmasın, tedbir alın, akılcı olun’ diyoruz O üs bölgesinde kalınacaksa, güvenlik tedbirleri tam alınacak. ‘Alınamayacaksa o evlatlar orada feda edilmeyecek’ diyoruz. Güvenlik toplantısı saraylarda yapılırken, acılar sıvasız evlerde, cam yerine naylon çekilmiş evlerde yaşanıyor” diye konuştu.

CHP lideri Özgür Özel, son terör saldırılarının ardından hükümeti eleştirdi.
CHP lideri Özgür Özel, son terör saldırılarının ardından hükümeti eleştirdi.

Özel’in konuşmasında “cam yerine naylon çekilmiş evler” sözleriyle, dünkü saldırıda hayatını kaybedenlerden sözleşmeli er Müslüm Özdemir’in ailesinin, 6 Şubat depreminde evleri yıkıldığı için Kahramanmaraş’ta bir çadırkentte kalmasına atıfta bulundu.

Sahip oldukları konteyner ısınmadığı için çadıra geçen ailenin tek ısıtıcısı varken oğullarının vefatı sonrası 10 ısıtıcının götürüldüğü belirtiliyor.

CHP: “20 aydır süren Pençe-Kilit harekatının siyasi ve askeri hedefleri, bu hedeflere ulaşılma durumu nedir?

CHP MYK ise yayımladığı bildiride, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırırken hükümet tarafından cevaplanmasını istediği altı soru sordu:

Bildiride, “20 aydır süren Pençe-Kilit harekatının siyasi ve askeri hedefleri, bu hedeflere ulaşılma durumu nedir? Bölgede teröristlerin faaliyetlerine ilişkin istihbarat temininde zafiyet var mıdır? Teröristlerin saldırıları, üs bölgelerinin mevsimsel koşullara karşı yeterli korumaya ve gerekli tahkimata sahip olmaması sebebiyle mi önlenemiyor? İnsansız hava araçlarının mevsimsel koşullar nedeniyle uçamadığı durumlarda gözetleme zafiyetini giderecek ilave tedbirler alınıyor mu? Üs bölgelerinin termal kamera vb. gözetleme sistemleri nicelik ve nitelik olarak yeterli mi? Yetersizse neden hızla giderilmiyor? Özellikle ‘altın saat’ olarak tabir edilen süre içinde sağlık desteği ve tıbbi müdahale için imkân ve kabiliyetler yeterli mi? Askeri sağlık sisteminin ilga edilmesinin bu zafiyetteki payı nedir?” denildi.

Hilmi Hacaloğlu