Almanya’nın birleşmesinin 33'üncü yılında sorunlar devam ediyor

Doğu Almanya ile Federal Almanya'nın birleşmesinin üzerinden tam 33 yıl geçmesine rağmen, Almanlar arasında tam bir bütünleşme özellikle ekonomik açıdan sağlanamadı. Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılışı Soğuk Savaş döneminin de sonu olmuştu

Almanya’nın birleşmesinin 33'üncü yılında sorunlar devam ediyor
Doğu ve Batı Almanya arasındaki "Berlin Duvarı" 9 Kasım 1989’da yıkılmıştı

Doğu Almanya ile Federal Almanya'nın birleşmesinin üzerinden tam 33 yıl geçmesine rağmen, Almanlar arasında tam bir bütünleşme özellikle ekonomik açıdan sağlanamadı.

40 yıl boyunda iki ülke arasındaki duvarın yol açtığı ayrılığın ardından yeniden aynı bayrak altında ve aynı sistemde buluşan Almanlar, son 33 yılda büyük değişiklikler ve aynı zamanda hala süren sorunlar yaşadı.

Birçok alanda bütünleşme farklı gerçekleşti ve 40 yıl boyunda kökleşen birbirine yabancılaşma bugün de aşılamadı.

Almanlar arasında tam bir bütünleşme sağlanamadı

Doğu eyaletlerine yapılan 560 milyar Euro'luk yatırıma rağmen, birkaç istisna dışında büyük sanayi kuruluşlarının bulunmadığı doğuda işsizlik oranı ve gençlerin göçü büyük bir sorun.

Doğu’da çalışanlar Batı Almanya’daki çalışanlara göre daha düşük maaşlar alıyor ve emeklilik maaşları da henüz denkleştirilmiş değil.

Federal İstatistik Ofisi tarafından "3 Ekim Birleşme Bayramı" nedeniyle yapılan özel bir analize göre, her beş Doğu Alman'dan biri saat başına brüt 13 Euro'dan az kazanıyor.

Verilere göre, Batı Alman eyaletlerinde ise sadece altı kişiden biri 13 Euro'dan az kazanıyor. Doğu'daki toplam beş milyon işçinin neredeyse bir milyonu ise bu saat ücretinin altında kalıyor.

Almanya Başbakan Olaf Scholz, beş Orta Asya ülkesinin liderleri ile Berlin’deki zirvede biraraya geldi.
İLGİLİ HABERLER

Almanya’yla Orta Asya ülkeleri arasında "Stratejik Ortaklık" kuruluyor

Rapora göre, ülkenin doğusundaki eyaletlerdeki kadınlar bu olumsuz durumdan özellikle etkileniyor ve her beş kadınan biri söz konusu miktarın altında kazanıyor.

Genel olarak, kaydedilen tüm saatlik ücretlerde Doğu ve Batı arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Veriler, eski Doğu Almanya sınırlarındaki bölgede nüfusun yaşlanması da önemli bir sorun olarak ortaya koyuyor.

Rapora göre 1991-2021 yılları arasında, çoğu 18-29 yaş arası genç yetişkinler olmak üzere yaklaşık dört milyon Doğu Alman Batı Almanya’daki eyaletlere göç etti.

Rapora göre 65 yaş üstü insanların oranı doğuda şehirlerde yüzde 22, kırsal bölgelerde ise yüzde 27.

Almanya'nın doğusunda yaşayanların yüzde 40'ı kendilerini açıkça "Doğu Alman" olarak tanımlarken, sadece yüzde 52'si "Alman" olarak tanımlıyor. Batı Almanya'da ise yüzde 76'sı kendini "Alman" olarak görürken, yüzde 18'i ise "Batı Alman" olarak görüyor. Doğu Almanların neredeyse yarısının kendilerini "ikinci sınıf vatandaş" gibi hissetmeleri de araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri.

Ekonomik ve demografik dengesizlik siyasi açıdan da kendisini hissettiriyor. Doğuluların çoğunluğu ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) Partisine destek veriyor. Doğu'daki eyaletlerde yüzde 35’lere varan oranda destek bulan partinin özelliği Batı Almanya’nın yerleşik sistem ve değerlerini eleştirmesi ve sorgulaması.

Ayrıca "Paralar size değil, mültecilere gidiyor, size ikinci sınıf Alman vatandaşı muamelesi yapılıyor" diyerek, Doğuluları en zayıf yerinden yakalıyor. Mültecilere ve yabancılara saldırılar, kundaklama eylemleri, şiddet içeren gösteriler ve vandalizm vakaları ağırlıklı olarak Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde meydana geliyor.

Alman Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) lideri Friedrich Merz
İLGİLİ HABERLER

Alman siyasetçinin "Sığınmacılar dişlerini yaptırırken vatandaşlar dişçiden randevu alamıyor" sözlerine tepki

Birleşme nasıl olmuştu?

Berlin Duvarı’nın 9 Kasım 1989’da yıkılışı ile başlayan süreçte Batı ve Doğu Almanya’nın 3 Ekim 1990’da yeniden birleşmesi Soğuk Savaş döneminin sonu şeklinde de tarihe geçti.

2. Dünya Savaşı sonrasında, 1949’da savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölünerek birbirinden kopmak zorunda kalan Almanya’nın doğusu ve batısı, Berlin Duvarı ile 1961’de tümüyle ayrıldı. Bu sürede Batı Almanya pazar ekonomisi ile hızlı bir ekonomik gelişme içine girerken, doğu ise ekonomik açıdan gelişmeyi başaramadı.

Berlin Duvarı’nın 9 Kasım’da yıkılışından sadece on ay sonra 12 Eylül 1990’da imzalanan "İki Artı Dört Anlaşması" ile iki Almanya’nın birleşmesinin önündeki engeller tamamen kalktı, iki ülke Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin Batı'ya ilhak etmesiyle Federal Almanya Cumhuriyeti adı altında 3 Ekim 1990’da resmen birleşti.

Uzmanlara göre, Alman halkının ekonomik ve sosyal açıdan yeniden tam anlamıyla birleşmesi daha uzun bir süre alacak.

Birleşik Almanya 30 yılı bu çelişki ve sorunlarla geride bırakırken, resmi tatil olan 3 Ekim Birleşme Bayramı Hamburg’da düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Kutlama kapsamındaki şenliklere Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz’un da katılması bekleniyor.

28 Ekim 2021 - Almanya'da polis, Polonya sınırından Almanya'ya geçecek olan bir minibüsü göçmen kontrolü yapmak üzere durdurmaya hazırlanıyor.
İLGİLİ HABERLER

Almanya sığınmacılara karşı sınırlarda kontrol uygulaması başlatmayı planlıyor

Cem Dalaman

İlgili Haber 
Almanya'da Geçen Bir Ömür ,Hızır Ekşi (1936-2021)