Şirket yöneticileri Avrupa Birliği’ni “yapay zeka mevzuatı” konusunda uyardı

Avrupa Birliği liderlerine açık mektup gönderen 160’tan fazla şirket, yapay zeka ile ilgili planlanan düzenlemelerin Avrupa'daki firmaların rakipleriyle rekabetini zorlaştıracağı uyarısı yaptı. İmzacılar arasında Airbus, Renault, Heineken, META gibi büyük firmaların yetkilileri var

Şirket yöneticileri Avrupa Birliği’ni “yapay zeka mevzuatı” konusunda uyardı

Renault'dan Meta'ya kadar 160’tan fazla şirketin yöneticilerinin imzaladığı açık mektupta, Avrupa Birliği’nin hazırlığını sürdürdüğü Yapay Zeka mevzuatının Avrupa'nın rekabet gücünü ve teknolojik egemenliğini tehlikeye atacağı uyarısı yer aldı.

Avrupa Birliği bu ay ChatGPT gibi sistemlerin yapay zeka tarafından üretilen içeriği ifşa etmesini, deepfake olarak adlandırılan görsel ve işitsel içeriği manipüle etmek için kullanılan sahte görüntüleri gerçek olanlardan ayırt etmeye yardımcı olmasını ve yasadışı içeriğe karşı koruma sağlamasını gerektiren bir dizi taslak düzenlemeyi kabul etti.

Şirket yöneticileri ise açık mektupta, Avrupa Birliği'ni dünyanın en kapsamlı yapay zeka kurallarını yeniden düşünmeye çağırdı.

İmzacılar, yürürlüğe yakında girmesi beklenen düzenlemelerin Avrupa'daki şirketlerin özellikle ChatGPT gibi sistemlerin arkasındaki teknoloji söz konusu olduğunda uluslararası rakipleriyle rekabet etmesini zorlaştıracağını söyledi.

“Mevzuat yapay zekanın gelişimine pranga vurabilir”

Fransız uçak üreticisi Airbus ve otomobil üreticisi Renault'dan Hollandalı bira devi Heineken'e kadar birçok şirketin yetkililerinin imzaladığı mektupta, AB’nin çığır açan mevzuatının üretken yapay zekanın gelişimine pranga vurabileceği kaydedildi.

Mektupta, "Bu tür düzenlemeler, son derece yenilikçi şirketlerin faaliyetlerini yurtdışına taşımasına ve yatırımcıların paralarını Avrupa'daki yapay zeka geliştirme çalışmalarından çekmesine yol açabilir. Sonuç, Atlas Okyanusu’nun iki yakası arasında kritik bir üretkenlik uçurumu olacaktır" denildi.

Üretken yapay zekanın riskleri ve kullanım alanları hakkında henüz çok az şey bilinirken, "katı uyum" gerektiren yasaların etkisiz olacağını söyleyen imzacılar, AB'yi düzenlemeleri risklere daha geniş bir şekilde odaklanacak şekilde revize etmeye çağırdı.

Yapay zekanın hayatın her alanındaki etkilerine ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte, mektupta "bu modellerin düzgün bir şekilde eğitilmesi ve güvenli kullanımlarının sağlanması için açık bir ihtiyaç" olduğu da kabul edildi.

Şirket liderleri, kuralları düzenli olarak yeni gelişmelere uyarlayabilecek ve ortaya çıkan risklere yanıt verebilecek uzmanlardan oluşan bir düzenleyici kurum çağrısında bulundu. İmzacılar ayrıca transatlantik standartlara duyulan ihtiyaca da işaret etti.

Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi ve bir başka yapay zeka öncüsü olan Yann LeCun da Avrupalı yöneticilerin mektubunu imzaladı.

Bu mektup, kullanıcıların gözlerini kamaştıran ancak veri gizliliği, telif hakkı ihlali ve dezenformasyonla ilgili endişeleri artıran ve dünya çapında hükümetleri teknolojiyi dizginlemek için yarışa sokan yapay zekanın geleceği ile ilgili son girişim oldu.

Tasarının hazırlanmasına öncülük eden Avrupa Parlamentosu üyesi Dragos Tudorache ise "Metni dikkatlice okumadıklarına, daha ziyade bu konuda çıkarı olan birkaç kişinin uyarısına tepki verdiklerine ikna oldum" dedi. Tudorache, mektupta yer alan önerilerin halihazırda taslak mevzuatta yer aldığını söyledi.

AB’de yasanın iki yıldan önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor

AB halen Yapay Zeka Yasası üzerinde son rötuşları yapıyor ve kuralların iki yıldan önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor.

Mayıs ayında, yaklaşan yapay zeka yasalarına uymanın çok zorlaşması halinde ChatGPT'yi Avrupa'dan çekme tehdidinde bulunan OpenAI CEO’su Sam Altman, daha sonra geri adım atmış ve şirketinin Avrupa’dan çıkma planı olmadığını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLER

“Yapay zeka insanlık için varoluşsal bir tehdit”

Aralarında Microsoft ve Google'ın üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu bilim insanları ve teknoloji sektörü liderlerinin geçen ay bir bildiri ile uyardığı gibi, insanlığa yönelik daha varoluşsal tehditler konusunda da korkular var.

Sam Altman ve yapay zekanın vaftiz babası olarak bilinen bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, geçen ayki bildiriyi imzalayan yüzlerce önde gelen isim arasındaydı.