TÜİK: “Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonominin yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüme kaydettiğini açıkladı. Verilere göre ikinci çeyrekte sanayi daraldı, hizmetler büyüdü

TÜİK: “Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü”
TÜİK verilerine göre bu yılın ikinci çeyreğinde sanayi daraldı, hizmetler büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonominin yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüme kaydettiğini açıkladı.

Veriler Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de iç tüketimin büyümeyi sırtladığını gösterdi.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı. Mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 artarken ihracatı yüzde 9 azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan
İLGİLİ HABERLER

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

İhracatta en uzun daralma

İthalatta ikinci çeyrekte görülen artış 3 yılın en yüksek artışı olurken, ihracat tarafında birbirini izleyen üç çeyrekte yaşanan düşüşle birlikte pandemi sürecinden bu yana en uzun daralma serisi kaydedildi.

İkinci çeyrekte büyümeye iç tüketimin katkısı 10,7 puan olurken, devletin harcamaları 0,7; yatırımlar 1,3 katkı verdi. Net ihracat ise büyümenin 6,3 puanını sildi. Stok değişimleri de büyümenin 2,6 puanını götürdü.

Sanayide daralma, hizmetlerde büyüme

Sektörel bazda bakıldığında ise yılın ikinci çeyreğinde sanayideki daralmaya karşın hizmetler tarafındaki büyüme dikkat çekti.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde ikinci çeyrekte diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 arttı.

Sanayi yüzde 2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 1,2 azaldı. Böylelikle sanayide birbirini izleyen 3. çeyrekte de daralma kaydedildi. 2. çeyrekte büyümeye 1,3 puan katkı yapan yatırımların detaylarına bakıldığında makine teçhizat yatırımlarındaki yukarı yönlü ivme dikkat çekti.

İkinci çeyrekte makine-teçhizat yatırımları yüzde 7,4 arttı. Böylelikle son 3 çeyreğin en hızlı artışı görüldü. İnşaat yatırımlarında ise yüzde 2,5'lik artış izlendi.

Ekonomistler Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ila 4 arasında büyüyeceğini öngörüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) logosu
İLGİLİ HABERLER

Merkez Bankası'ndan beklentinin üzerinde faiz kararı