Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 71,6: Memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran enflasyon oranını yüzde 1,64 duyurmasıyla yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,85 azalarak yüzde 71,6’ya geriledi. Memur ve emekli maaşları ve kira artışları bu orana göre güncelleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 71,60’a geriledi.
Beklentiler, Haziran’da resmi enflasyonun yüzde 2’nin üzerinde artması yönündeyken, bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aylık enflasyonun yüzde 4,27 ve yıllık enflasyonun ise yüzde 113,08 seviyesinde olduğunu duyurdu.
Mayıs ayında aylık resmi enflasyon 3,37 ve yıllık yüzde 75,45 oranındaydı.
Haziran verilerinin açıklanmasıyla, maaşları altı aylık enflasyona göre güncellenen memur ve emeklilerin zam oranını da belli oldu. TÜİK rakamlarına göre 2024’ün ilk yarısında yüzde 24,73 enflasyon gerçekleşti.
Yüzde 24,73’lük bu yükseliş, maaşları altı aylık enflasyon kadar artan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına doğrudan yansıyacak.
Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam ise, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Bu grup, yüzde 19,31 oranında zamma hak kazandı.
Asıl (kök) emekli maaşı 8 bin 18 liranın altında kalan emeklilerin eline geçen paranın enflasyon düzeltmesi ile artıp artmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Bu gruptaki emeklilere yüzde 24,73 zam yapılsa bile maaşları 10 bin TL’nin altında kalıyor. Maaşı 10 bin TL’nin altındaki emeklilerin maaşları Hazine yardımıyla 10 bin TL’ye tamamlanıyordu.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: “Dezenflasyon süreci başladı”
Hazine ve Sanayi Bakanı Mehmet Şimşek, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, enflasyon eğiliminin hükümetin yıl sonu hedefiyle uyumlu olduğunu ve dezenflasyon sürecinin başladığını söyledi.
Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacaklarını söyleyen Şimşek, “Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz” dedi.
Cevdet Yılmaz: “Enflasyondaki düşüş gelir dağılımı da olumlu etkileyecek”
Haziran’da aylık enflasyonun, beklenen de düşük olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerilemenin, fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını gösterdiğini söyledi.
Enflasyondaki düşüşün, ekonomide öngörülebilirlik sağlayacağı gibi gelir dağılımını olumlu etkileyeceğini söyleyen Yılmaz, yapısal reformlarla desteklenen bu süreçte büyüme, istihdam ve ihracat hedeflerinin de gözetildiğini belirtti.
Enflasyondaki düşüşün yılın ikinci yarısında hızlanacağını savunan Yılmaz, 2026’da tek haneli enflasyonun hedeflendiğini söyledi.
Temmuz kira artış oranı yüzde 65,07
Enflasyon verisiyle birlikte ev sahiplerinin kiralara uygulayabileceği maksimum artış oranı da belli oldu.
Kira artışına Haziran 2022’de getirilen “yüzde 25 zam sınırı” uygulaması, 1 Temmuz itibarıyla sona ermişti. Bu tarihten itibaren, Haziran 2022 öncesinde de olduğu gibi kiralara, “maksimum TÜFE 12 ay ortalamasına göre artış” sınırı getirilmişti.
Haziran resmi enflasyon verilerine göre ev sahipleri mülklerine en çok, 12 aylık enflasyon ortalaması olan yüzde 65,07 oranında zam uygulayabilecek.
Özel'den bir kez daha erken seçim çağrısı: "Yarın karar alalım iki ay sonra seçim olsun"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise bugün açıklanan enflasyon verisiyle birlikte maaş zamlarının belli olmasının ardından bir kez daha erken seçim çağrısı yaptı.
Özel, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kızı, eski Adalet Partisi Milletvekili Nilüfer Gürsoy için düzenlenen cenaze töreninden sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Bütün emekliler, bütün asgari ücretliler, bütün çiftçiler, bütün esnaf perişan durumda. Nasıl yapacağız hesabımızı? Parayı bol bol dağıtıp seçim ekonomisi uygulayıp, sonra milleti dört sene ızdırap çektirmenin, acı reçete içirmenin nasıl bir savunulabilir bir tarafı var? Sen asgari ücrete zammı vermezsen geçim olmazsa 'seçim olur' diyoruz."
Meydanlardaki emeklilerin, işçilerin erken seçim istediklerini ifade eden Özel, "Bizce yarın karar alınıp iki ay sonra hemen seçim olsun" dedi.