Somali Cumhurbaşkanı Göçer’in eşine taziyelerini bildirdi: Oğlunun dönüp dönmeyeceği hala belirsiz

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un ölümüne sebebiyet verdiği Yunus Emre Göçer’in eşine taziyelerini bildirdi. Adli Tıp Kurumu tarafından asli derecede kusurlu bulunan oğul Mahmud’un Türk yetkililere teslim olup olmayacağı ise hala belirsizliğini koruyor

Somali Cumhurbaşkanı Göçer’in eşine taziyelerini bildirdi: Oğlunun dönüp dönmeyeceği hala belirsiz
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, oğlu’nun ölümüne sebebiyet verdiği Yunus Emre Göçer’in eşine taziyelerini bildirdi.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un ölümüne sebebiyet verdiği Yunus Emre Göçer’in eşine taziyelerini bildirdi.

Bugün avukat İyaz Çimen’in ofisinde Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’e başsağlığı dileyen Somali Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Nur, Somali liderini telefonla arayarak ikiliyi konuşturdu.

Somali Cumhurbaşkanı telefonda Öznur Göçer’e, “Ben Somali Cumhurbaşkanı’yım. Muhammed Hasan’ın babasıyım, ailenize taziyelerimi bildiriyorum. Çok üzgünüm. Kalbimiz sizlerle. Kaybınız için çok üzgünüz. Türkiye’ye ve Türk yargısına saygılıyız. Her şey doğru istikamette yürüyecek. Bir baba olarak taziyelerimi iletiyorum. Oğlumuz Emre için dua ediyoruz” dedi.

Ancak Somali Cumhurbaşkanı oğlunun Türkiye’ye gelerek Türk adalet mekanizmasına teslim olup olmayacağı hakkında bilgi vermedi.

Adli Tıp da Cumhurbaşkanı’nın oğlunu asli kusurlu buldu

Adli Tıp Kurumu motokurye Yunus Emre Göçer’in ağır yaralı olarak geldiği hastanede hayatını kaybettiği kazada Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’i asli derecede kusurlu buldu.

Bugün dava dosyasına giren 15 Aralık tarihli raporda Şeyh Mahmud’un asli derecede kusurlu olmasına gerekçe olarak takip mesafesini korumaması ve hızını yeterince düşürmemesi gösterildi.

Adli tıp raporunda 5 Aralık günü kaldırıldığı hastanede ölen 38 yaşındaki iki çocuk babası Yunus Emre Göçer’in ise tali kusurlu olduğu belirtildi.

İlk raporlar ne diyordu?

30 Kasım’da meydana gelen kazanın ardından Göçer ağır yaralı olduğu için yalnızca Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun beyanı alınarak hazırlanan ilk trafik raporunda motokurye “asli kusurlu” olarak değerlendirilirken, Cumhuriyet Savcılığı’nın 7 Aralık tarihli trafik bilirkişi raporunda ise Muhammed Hasan Şeyh Mahmud “asli kusurlu” olarak tespit edilmişti.

Kaza günü akşam saatlerinde karakolda ifadesi alındıktan sonra ilk kaza raporunu esas alan savcı talimatıyla salıverilen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu, Göçer ailesinin avukatı İyaz Çimen’in tutuklanma ve yurtdışı çıkış yasağı taleplerine rağmen kazadan iki gün sonra 2 Aralık’ta Türkiye’den havayolu ile ayrıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud Türkiye’den ayrıldıktan beş gün sonra yurtdışına çıkış yasağı, altı gün sonra ise yakalama kararı çıkardı.

İyaz Çimen: “Taleplerimiz dikkate alınsaydı Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Türkiye’de olurdu”

Avukat Çimen, Türkiye’nin bu kaza nedeniyle tutuklama talepli bir kırmızı bülten çıkaramayacağını ancak Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun kendi arzusuyla Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu İyaz Çimen, “Bizim ısrarlı taleplerimiz dikkate alınsaydı Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu bugün Türkiye’de olurdu. Peki bundan sonra ne yapılabilir? Mahkeme istinabe yoluyla ifadesini isteyebilir. Bu da nasıl olur? Türkiye, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Somali Dışişleri Bakanlığı’ndan orada bir mahkeme aracılığıyla ifadesinin alınmasını talep edebilir. Ancak devlet yetkililerinin ve etkili siyasetçilerin sözleri bize bu kişinin Türkiye’ye gelebileceğini düşündürtüyor” dedi.

Bahçeli: “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Türk adaletinin önünde hesap vermekle yükümlüdür”

Avukat Çimen’in işaret ettiği açıklamalardan biri haftasonu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi.

Cumartesi günü Ankara’da İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan MHP lideri, “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun bir vatandaşımızın trafikte ölümüne yol açmasından hemen sonra ülkesine çekip gitmesi, bunun üzerine muhalefetin dedikodu çarkını döndürmesi hep bu aymazlık ve kurnazlığa destektir. Elbette Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Türk adaletinin önünde hesap vermekle yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

Babası “Mahkemeye teslim olması için kendisiyle konuşuyorum” demişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Somalili mevkidaşı ile görüştüğünü belirterek “önümüzdeki günlerde sanığın Türkiye’ye gelmesi ve adli makamlara çıkması gündemde olacak” demişti.

Kazadan bir hafta sonra Türkiye’nin Somali Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı’yı kabul eden Somali lideri Hasan Şeyh Mahmud 13 Aralık’ta yaptığı açıklamada, "Tutuklama emri yoktu. Bu bir kazaydı. Kaçmadı ve zaten bu amaçla bir avukat tuttu. Bir işi vardı ve ülke dışına çıktı. Geri dönüp mahkemeye teslim olması için kendisiyle konuşuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak bu sözlere rağmen Somali Cumhurbaşkanı, Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’e açtığı taziye telefonunda bu konuyla ilgili kendisini bağlayıcı bir ifade kullanmadı.

Göçer’in avukatı “taksirle öldürme” suçundan yargılama istiyor

Göçer’in avukatı İyaz Çimen Somali Cumhurbaşkanı’nın Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında yargılama yapılması halinde Türk Ceza Kanunu’nun “Hayata Karşı Suçlar” başlığı altında 85. Maddesi’nde düzenlenen “taksirle ölüme sebebiyet” vermenin suça konu olması gerektiğini söylüyor.

Bu madde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Göçer ailesinin maddi ve manevi tazminat davası açması da bekleniyor.

Hilmi Hacaloğlu