Reuters ve AFP, Gazetecilere Yönelik Ölümcül Saldırıdan İsrail Tankının Sorumlu Olduğunu Açıkladı

Reuters ve AFP, Gazetecilere Yönelik Ölümcül Saldırıdan İsrail Tankının Sorumlu Olduğunu Açıkladı
Reuters görsel gazetecisi Issam Abdallah, 4 Temmuz 2023'te Lübnan'ın Saaideh kentinde fotoğraf için poz verirken elinde bir kedi yavrusu var.

Reuters ve Agence France-Presse, Ekim ayında güney Lübnan'da bir gazetecinin ölümüne ve altı kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyla ilgili bir soruşturma yayınladılar ve bulgularının grubun İsrail tank atışlarıyla vurulduğunu gösterdiğini söylediler.

Medya kuruluşlarının her biri, video kayıtlarını, uydu görüntülerini, tanık ifadelerini ve mühimmat parçalarını incelemek için dışarıdan uzmanlarla birlikte çalıştı ve mermilerin yalnızca İsrail ordusu tarafından kullanılan 120 mm'lik tank mermileri olduğu sonucuna vardı.

Saldırı, 13 Ekim'de gazetecilerin İsrail ordusuyla Filistinli savaşçılar arasında sınır ötesi çatışmaların yaşandığı yakın bölgelerin videosunu çekmek için Lübnan'ın sınır köyü Alma el-Şaab yakınlarında toplanması sırasında gerçekleşti.

Reuters ve AFP, gazetecilerin kurşun geçirmez yelek ve kask takan basın mensupları olduğunun açıkça belirlendiğini söyledi.

Haber ajansları, ilk tank mermisinin gruba isabet ettiğini ve hemen ardından ikinci merminin geldiğini söyledi. Reuters muhabiri Issam Abdallah öldürülürken, Reuters'teki iki meslektaşı ve bir AFP gazetecisi de yaralananlar arasında yer aldı.

Reuters Genel Yayın Yönetmeni Alessandra Galloni yaptığı açıklamada, "Issam'ın öldürülmesini kınıyoruz" dedi. “İsrail'i bunun nasıl olabileceğini açıklamaya ve onun ölümünden ve AFP'den Christina Assi'nin, meslektaşlarımız Thaier Al-Sudani ve Maher Nazeh ile diğer üç gazetecinin yaralanmasından sorumlu olanlardan hesap sormaya çağırıyoruz. Issam, Reuters'te çok sevilen, parlak ve tutkulu bir gazeteciydi."

Reuters, İsrail Savunma Kuvvetleri uluslararası sözcüsü Yarbay Richard Hecht'in "Gazetecileri hedef almıyoruz" şeklindeki sözlerini aktardı.

AFP Küresel Haber Direktörü Phil Chetwynd, İsrail'i olup bitenlerle ilgili net bir açıklama yapmaya çağırdı.

Chetwynd, "Medya olduğu açıkça tanımlanan bir grup gazetecinin hedef alınması hem açıklanamaz hem de kabul edilemez" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü saldırıyla ilgili kendi soruşturmasını yürüttü ve Perşembe günü yaptığı açıklamada, bulgularının "gazetecilerin süregelen çatışmalardan oldukça uzakta olduklarını, medya mensubu oldukları açıkça teşhis edilebildiğini ve iki kişi tarafından vurulmadan önce en az 75 dakika hareketsiz kaldıklarını gösterdiğini" söyledi. Ardı ardına saldırılar."

HRW, gazetecilerin çalıştığı yerin yakınında askeri bir hedef olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. Grup, saldırıların "görünüşe göre sivillere yönelik kasıtlı saldırılar olduğunu ve bunun bir savaş suçu olduğunu" söyledi.

Uluslararası Af Örgütü de saldırıyı inceleyerek bunun "sivillere yönelik, savaş suçu olarak soruşturulması gereken doğrudan bir saldırı olduğu" sonucuna vardı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktör Yardımcısı Aya Majzoub yaptığı açıklamada, "Isam Abdallah'ın hukuka aykırı bir şekilde öldürülmesinden ve diğer altı gazetecinin yaralanmasından sorumlu olanlar hesap vermeli" dedi. “Hiçbir gazeteci sırf işini yaptığı için hedef alınmamalı veya öldürülmemelidir. İsrail'in gazetecileri cezasız bir şekilde öldürmesine ve saldırmasına izin verilmemelidir. Bu ölümcül saldırıyla ilgili bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılmalı.”

Bu rapora ilişkin bazı bilgiler Agence France-Presse ve Reuters'ten geldi