NATO’da İsveç için katılım töreni: İsveç bayrağı Türk bayrağının yanında

NATO'nun 32'nci üyesi olan İsveç için Brüksel'de tören düzenlendi. İsveç bayrağı, NATO teamülleri gereği ülkelerin isim sırasına göre dizilmesi nedeniyle Türk bayrağının yanında yerini aldı

NATO’da İsveç için katılım töreni: İsveç bayrağı Türk bayrağının yanında
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, “şahsi desteği ve kişisel kararlılığı” için Stoltenberg’e teşekkür etti. Kristersson, “Bizden beklentilerin farkındayız, bizim beklentilerimiz de çok yüksek” dedi.

Türkiye ve Macaristan’ın direnişini iki yıllık pazarlık süreci ile aştıktan sonra, 7 Mart’ta katılım belgelerini Washington’a sunarak NATO’nun 32’nci üyesi olan İsveç için katılım töreni düzenlendi.

Brüksel’de NATO karargahında düzenlenen resmi katılım töreninde, İsveç bayrağı göndere çekilerek, diğer 31 NATO üyesi ülke bayrakları arasında dalgalandırıldı.

Törene NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç Veliaht Prensesi Victoria, hükümet üyeleri, İsveç’teki tüm siyasi parti liderleri ve davetliler katıldı.

NATO'nun 32'nci üyesi olan İsveç için Brüksel'de tören düzenlendi.
NATO'nun 32'nci üyesi olan İsveç için Brüksel'de tören düzenlendi.

Yağmur altında düzenlenen katılım töreninde ilk sözü Genel Sekreter Stoltenberg aldı. “Bugün tarihi bir gün. NATO artık daha büyük ve daha güçlü” diyerek sözlerine başlayan Stoltenberg, İsveç’in artık NATO masasında hak ettiği yeri aldığını, NATO politikalarını ve kararlarını şekillendirmede eşit söz hakkına sahip olacağını söyledi.

“NATO’nun kapısı açık kalmaya devam ediyor”

İsveç’in 200 yılı aşkın bir süredir bağlantısızlığın ardından Rus tehdidine karşı NATO’ya katıldığını vurgulan Stoltenberg, “İsveç artık müttefiklerin özgürlük ve güvenliğinin nihai garantisi olan 5. Madde kapsamında sağlanan korumadan yararlanıyor. İsveç, yetenekli silahlı kuvvetleri ve birinci sınıf bir savunma sanayisini beraberinde getiriyor. İsveç'in katılımı NATO'yu daha güçlü, İsveç'i ve İttifak'ın tamamını daha güvenli hale getirecek” diye konuştu.

Bu katılımın NATO'nun kapısının açık kaldığını ve her ulusun kendi yolunu seçme hakkına sahip olduğunu gösterdiğini kaydeden Stoltenberg, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için. NATO’ya hoş geldiniz” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in İttifak’ı zayıflatma girişiminde "başarısız olduğunu" söyleyen Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a söz vermeden önce "NATO daha büyük ve daha güçlü" vurgusu yaptı.

“Mütevazı ama gururlu”

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, “şahsi desteği ve kişisel kararlılığı” için Stoltenberg’e teşekkür etti. Kristersson, “Bizden beklentilerin farkındayız, bizim beklentilerimiz de çok yüksek” dedi.

Bölgeye yönelik tehditlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana “hiç bu kadar ciddi olmadığını” vurgulayan Başbakan, “İsveç artık NATO’nun gururlu üyesi. 200 yıllık askeri bağlantısızlık dönemine son verdik. Ama onlarca yıldır zaten buna hazırlanıyorduk. Aslında İsveç eve döndü, ortak güvenliğimizin evine. Biz sizi siz seçtik, siz de bizi. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. Mütevazı ama gururluyuz” diye konuştu.

Kristersson, Veliaht Prenses ve ülkedeki 6 siyasi parti liderinin katılımının İsveç halkının bu projeyi desteklediğini gösteren önemli bir sembol olduğunu belirtti.

Türk bayrağı ile yan yana

Konuşmaların ardından “sarı-mavi” İsveç bayrağı, İsveç ve NATO milli marşları eşliğinde göndere çekilerek, 31 NATO üyesinin bayrakları arasında yerini aldı.

İsveç bayrağı, NATO teamülleri gereği ülkelerin isim sırasına göre dizilmesi nedeniyle Türk bayrağının yanında yerini aldı.
İsveç bayrağı, NATO teamülleri gereği ülkelerin isim sırasına göre dizilmesi nedeniyle Türk bayrağının yanında yerini aldı.

NATO teamülleri gereği isim sırasına göre dizilmesi nedeniyle, yeni katılan üyenin bayrağı İspanya ve Türkiye bayrakları arasında yükseldi.

NATO karargahının girişinde sırasıyla İspanya, İsveç, Türkiye İngiltere ve ABD bayrakları yan yana duruyor.

Baltık Denizi artık NATO denizi

Finlandiya ve İsveç, NATO’nun Madrid zirvesinde eş zamanlı olarak 2022'de NATO'ya katılım adaylıklarını açıklamıştı.

Uzun süren müzakerelerin sonunda, 200 yıldır bağlantısız kalmayı seçen her iki ülke de bugün artık resmen NATO üyesi.

Geçen yıl Finlandiya'nın, geçen hafta da İsveç'in katılımının kesinleşmesi, Rusya dışında Baltık Denizi'ne kıyısı olan tüm ülkelerin artık NATO üyesi olduğu anlamına geliyor.

Bu katılım kararına tepkisini gösteren Moskova ise, “karşı önlemler” alacaklarını açıklamıştı.

Arzu Çakır