Küresel ticaretin önemli bölümünün standardını belirleyen Dünya Ticaret Örgütü'nün toplantısı başladı

Dünya ticaretinin yüzde 75’inin standartlarını belirleyen DTÖ toplantısı eşitsizlikler, ABD’nin dünya ticaretinde Çin’le Avrupa’nın yaklaşımlarına tepkileri ve yaklaşan seçimlerin belirsizliğinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı

Küresel ticaretin önemli bölümünün standardını belirleyen Dünya Ticaret Örgütü'nün toplantısı başladı
Dünya Ticaret Örgütü'nün iki yılda bir yapılan toplantısı Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı

Dünya ticaretinin yüzde 75’inin standartlarını belirleyen DTÖ toplantısı eşitsizlikler, ABD’nin dünya ticaretinde Çin’le Avrupa’nın yaklaşımlarına tepkileri ve yaklaşan seçimlerin belirsizliğinde başladı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), iki yılda bir düzenlenen toplantısını Birleşik Arap Emirlikleri'nde açtı.

DTÖ'nün 164 üye ülkesi, aşırı avlanmaya katkıda bulunan sübvansiyonların yasaklanması, filmler ve video oyunları gibi dijital medyaya uygulanan vergilere ve tarımsal konulara ilişkin vergilerin duraklatılmasının uzatılmasına yönelik bir anlaşmaları masaya yatıracak.

Toplantı, koronavirüs salgını ardından toparlanmanın ülkeler arasında eşitsiz kalması nedeniyle, organizasyon ve dünya ekonomisi açısından olumsuz rüzgarların etkisinde yapılacak.

Ayrıca, bu yıl için takvimlerde gezegen nüfusunun yarısını etkileyen 50'den fazla seçim var. Dünya çapında birbirini takip eden seçimlerin olacağı bir yıl öncesinde DTÖ için 5 Kasım'daki ABD Başkanlık seçimleri enkritik seçim olarak öne çıkıyor.

Tekrar aday olan ve ABD'yi DTÖ'den çekmekle tehdit eden ve hem dost hem de düşman olarak algılananlara defalarca gümrük vergileri uygulayan eski Başkan Donald Trump'ın kazanmasının küresel ticareti yeniden sarsabileceği yorumları yapılıyor.

Nijerya ve Amerikan çifte vatandaşı olan DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, dünya ticaretinin yüzde 75’inin DTÖ kurallarında ve standartlarında yapıldığını hatırlatarak, örgütün hayati önemine dikkat çekti.

Okonjo-Iweala, "DTÖ'de odaklandığımız şey, yapmamız gereken uygun reformların neler olduğudur. Nerede, kim iktidara gelirse gelsin" dedi. DTÖ'nün önemsiz hale geldiğini savunanlara tepki gösterdi.

Ancak Başkan Joe Biden yeniden seçilse bile ABD'nin DTÖ konusunda derin çekinceleri var.

Amerika, son üç yönetim döneminde temyiz mahkemesine atamaları engelledi ve artık faaliyet göstermiyor. Washington, yargıçların davalara karar verirken sıklıkla yetkilerini aştığını söylüyor.

ABD ayrıca Çin'i, 2001 yılında DTÖ'ye katıldığında olduğu gibi hâlâ kendisini gelişmekte olan bir ülke olarak tanımladığı için eleştirdi.

Washington, Avrupa ve diğerleri, Pekin'in gelişmekte olan endüstrilere erişimi uygunsuz bir şekilde engellediğini ve yabancı şirketlere teknolojiyi devretmeleri için baskı yaptığını veya fikri hakları çaldığını söylüyor. ABD ayrıca Çin'in dünya pazarlarını ucuz çelik, alüminyum ve diğer ürünlerle doldurduğunu belirtiyor.