Hindistan Ne Zaman En Kalabalık Ülke Olacak?

Demografi uzmanları, Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i ne zaman geçeceğini tam olarak bilmiyor ama bunun çok yakında olacağına kesin gözüyle bakıyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi olmak, bazı sosyal ve ekonomik sonuçları da beraberinde getiriyor

Hindistan Ne Zaman En Kalabalık Ülke Olacak?
Yeni Delhi

Demografi uzmanları, Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i ne zaman geçeceğini tam olarak bilmiyor. Bunun nedeni, uzmanların bu değerlendirmeyi yapmak için tahminlerden dayanak alması. Ancak Hindistan'ın çok yakında artık dünyanın en kalabalık ülkesi olacağına kesin gözüyle bakıyor ya da hatta belki de çoktan bu unvanı ele geçirdiğini düşünüyor.

Çin, Birleşmiş Milletler nüfus verilerinin tutulmaya başlandığı yıl olan 1950'den bu yana dünyanın en kalabalık ülkesi olarak biliniyor. Hem Çin hem de Hindistan, 1 milyar 400 milyondan fazla nüfusa sahip. Bu iki ülkenin toplam nüfusu, dünyadaki 8 milyar kişinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Belçika'daki Louvain Katolik Üniversitesi'nden demografi uzmanı Bruno Schoumaker, "Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i ne zaman geçeceğini tam olarak bilmemiz imkansız. Sadece Hindistan'ın değil, Çin'in nüfusuyla ilgili belirsizlik var" dedi.

Yine de Hindistan ne zaman dünyanın en kalabalık ülkesi olacak?

Anketler ve doğum ve ölüm raporları gibi verilerden elde edilen matematiksel hesaplamalar,, Hindistan'ın bu ayın ortasında Çin'i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacağını öngörüyor. Ancak demografi uzmanları, verilerin belirsiz olduğu ve güncellenebileceği uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler nüfus tahminleri sorumlusu Patrick Gerland, "Bu kaba bir tahmin" diyor.

Hindistan'ın bu on yılın sonlarına kadar dünyanın en kalabalık ülkesi olacağı tahmin edilmiyordu. Ancak Çin'in doğurganlık oranındaki düşüş, Hindistan'ın dünyanın en kalabalık ülkesi olma yolundaki zamanlamayı hızlandırdı.

Hesaplamalar nasıl yapılıyor?

BM Nüfus Bölümü'nden demografi uzmanları, en güncel olduğuna inandıkları nüfus sayılarını elde etmek için, geniş kapsamlı veri kaynaklarına dayanan tahminler yürütüyor. Bu hesaplamalar için kullanılan verilerin son güncellemesi hem Hindistan hem de Çin için 2022 yılı Temmuz ayına ait.

Abu Dabi'deki Halife Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Stuart Gietel-Basten, nüfus uzmanlarının daha sonra Hindistan nüfusunun Çin nüfusunu ne zaman geçtiği sonucuna varmak için Stuart Gietel-Basten, "Elbette gerçek olan, bunların sadece birer tahmin olmasıdır. Ama en azından görece somut ve tutarlı metodolojiye dayanıyor" dedi.

Rakamlar nereden geliyor?

Hem Hindistan hem de Çin'in nüfus verilerinin temelinde, her on yılda bir yapılan nüfus sayımları yatıyor.

Çin'de son nüfus sayımı 2020 yılında yapıldı. Nüfus uzmanları, 2020'den bu yana Çin nüfusundaki artışı hesaplamak için doğum ve ölüm raporlarıyla diğer idari verileri kullandı.

Hindistan'daysa son nüfus sayımı 2011'de yapıldı. Ülkede 2021'de yapılması öngörülen son sayım, COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti. Merkezi Yeni Delhi'de bulunan Hindistan Nüfus Vakfı'ndan Alok Vajpeyi, kapıdan kapıya sayımın on yıldan uzun süredir yapılmamış olduğunu, bunun yerine anketlerin boşluğu doldurması için devreye girdiğini söyledi.

Bu anketlerin en önemlisi, Hindistan'da doğum, ölüm, doğurganlık ve diğer verileri içeren geniş kapsamlı nüfus anketi olan Örnek Kayıt Sistemi.

BM Nüfus Fonu'nun Hindistan temsilcisi Andrea Wojnar, anketteki sayıların doğruluğundan emin olduklarını "çünkü anketin çok sağlam bir metodoloji kullandığını" kaydetti.

Hindistan neden öne geçiyor?

Çin hükümetinin yedi yıl önce tek çocuk politikasından geri adım atmasına rağmen ülke nüfusu yaşlanıyor ve nüfus büyümesinde durgunluk yaşanıyor. Hükümet, iki yıl önce de çiftlerin üç çocuk sahibi olabileceğini açıklamıştı.

Hindistan ise son 30 yıldır daha genç nüfusa ve daha yüksek doğurganlık oranına sahip. Ülkedeki bebek ölümleri oranıysa geriliyor.

Hindistan'da her yıl doğan bebek sayısı tüm ülkelerden daha fazla. Texas A&M Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Dudley Poston, Jr., Çin'deki demografik eğilimin ise her yıl ölenlerin sayısının doğanların sayısından fazla olduğu Avrupa ülkeleriyle benzerlik gösterdiğini söylüyor.

Hindistan ve Çin nüfuslarındaki değişim neden önemli?

Dünyanın en kalabalık ülkesi olmak, bazı sosyal ve ekonomik sonuçları da beraberinde getiriyor. Hindistan için bu, ekonomik faaliyetleri körükleyen büyüyen bir işgücü anlamına geliyor. Çin içinse bu, yaşlanan nüfusu destekleyecek çalışma yaşındaki yetişkin sayısının azalması demek.

Washington'daki Nüfus Referans Bürosu'ndan Toshiko Kaneda'ya göre bir ülkede düşük doğum oranı kaydedildiğinde hükümetin daha fazla doğumu teşvik edici uygulamalara gitmesine rağmen nüfus büyümesini yeniden sağlamak genellikle zor oluyor.

Halife Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Profesör Stuart Gietel-Basten, "Psikolojik olarak Hindistan'la diğer alanlardaki rekabet de göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olmak, Çin için zor olacak. Dünyanın en kalabalık ülkesi unvanının Hindistan'a geçmesi, insanlık tarihi açısından önemli bir dönüm noktası" dedi.