Finlandiya Resmen NATO Üyesi Oldu

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Brüksel'deki NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a resmi belgeleri teslim ederek Finlandiya'nın katılım sürecini tamamladı. NATO'nun genişlemesine tepki gösteren Rusya, Finlandiya'nın üyeliğine ”karşı önlemler” alacağını bildirdi

Finlandiya Resmen NATO Üyesi Oldu

Finlandiya bugün NATO üyesi olarak güvenlik politikasında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlattığı tarihi değişimini noktaladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Brüksel'deki NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a resmi belgeleri teslim ederek Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini tamamladı.

Finlandiya'nın NATO üyesi olması, ittifakın Rusya'yla paylaştığı sınırın uzunluğunu yaklaşık iki kat arttıracak ve Ukrayna'daki savaşın devam ettiği bu dönemde ittifakın doğu kanadını güçlendirecek.

Finlandiya'nın NATO'ya katılımını memnunlukla karşılayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna işgalinin gerekçelerinden birinin NATO'nun genişlemesine karşı olması olduğunu vurguladı.

Brüksel'de konuşan Stoltenberg, ”Putin istediğinin tam zıttını alıyor. Bugün Finlandiya, yakında da İsveç, ittifakın tam üyeleri olacak” dedi.

Finlandiya'nın NATO'ya üye olma girişimini uzun zamandır eleştiren Moskova, üyelik sürecinin tamamlanmasını tepkiyle karşıladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, NATO'nun genişlemesinin ”Rusya'nın güvenliğine ve ulusal çıkarlarına saldırı” anlamına geldiğini kaydetti ve Moskova'nın NATO'nun Finlandiya'daki askeri faaliyetlerini yakından izleyeceğini söyledi.

Kremlin ayrıca Rusya'nın Finlandiya'nın NATO üyeliğine ”karşı önemler” almak zorunda kalacağını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Finlandiya'nın NATO üyesi olmasının Ukrayna'daki çatışmaların tırmanması olasılığını arttıracağını söyledi.

Ancak Şoygu, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü ve ”özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekatın sonucunu etkilemeyeceğini kaydetti.

Moskova, Ukrayna'yı 2022 Şubat ayında işgal etme nedenlerinden birinin, Batı'nın Rusya'yı tehdit etmek için Ukrayna'yı bir platform olarak kullanma planlarından kaynaklanan tehdidi bertaraf etmek olduğunu savunuyor.

Rusya ayrıca Ukrayna'yı milyarlarca dolarlık silah yardımı paketleri ve mali yardımlarla destekleyen Batı'ya ve NATO'ya karşı ”hibrit savaş” verdiğini iddia ediyor.

Rusya'dan Belarus adımı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya'nın yakın müttefiki Belarus'un nükleer saldırı kapasitesini güçlendirmek için adımlar attığını söyledi.

Şoygu, Belarus askeri uçaklarının artık nükleer savaş başlığı taşıyabildiğini, Rusya'nın hem konvansiyonel hem de nükleer füze taşıma kapasitesine sahip İskender roket sistemlerini Belarus'a naklettiğini belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, geçen ay, Belarus topraklarında taktiksel nükleer silah konuşlandıracaklarını kaydetmişti.

Rusya, dün de, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına karşılık olarak batı ve kuzeybatı bölgelerindeki askeri kapasitesini güçlendireceğini bildirdi.

Ukrayna hükümetiyse Finlandiya'nın NATO üyeliğini memnunlukla karşıladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin genel sekreteri Andriy Yermak, Telegram'da, ”Finlandiya doğru olanı tercih etti. NATO, Ukrayna için de kilit gayedir” dedi.

Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise ”Belki de bunun Putin'e teşekkür etmemizi gerektirecek tek şey olduğunu söyleyebilirim çünkü Putin bir kez daha önlemek istediğini iddia ettiği bir durumun öncüsü oldu” dedi.

Askeri tarafsızlık döneminin sonu

NATO üyeliği, Finlandiya açısından askeri tarafsızlık döneminin sonu anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin işgal girişimini püskürten Finlandiya, o dönemden bu yana komşusu Rusya'yla dostluk ilişkisi sürdürme yolunu tercih etmişti.

Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı 2022 yılı Şubat ayında işgal etmesi, Finlandiya'nın NATO'nun ortak savunma birliği altında güvenlik arayışına girmesine neden oldu.

NATO Antlaşması'nın 5'inci maddesi, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da üye ülkelerden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceğini öngörüyor.

Finlandiya NATO'ya resmen üye olmadan önce de ülkenin silahlı kuvvetleri, NATO ve üye ülkelere yaklaşmaya başlamıştı.

Finlandiya savunma kuvvetleri, Amerika ve diğer üye ülkelerin hava kuvvetlerinin Finlandiya hava sahasında NATO gözetim uçuşları yapmaya başladığını bildirdi.

İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak için geçen yıl birlikte başvuru yapmış, ancak İsveç'in başvurusu, Türkiye ve Macaristan'ın itirazlarına takılmıştı.

İsveç'ten mesaj

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstroem, Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde üyelik sürecini tamamlamayı arzuladıklarını söyledi.

Tobias Billstroem, ”Bu İsveç için son derece önemli. Türk ya da Macar meclislerinin üyeliğimizi daha fazla geciktirmesi için hiçbir sebep yok” dedi.

İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'nın hava kuvvetleri komutanları, 24 Mart'ta, Rusya'dan kaynaklanan ve giderek artan tehdide karşı koymak için birleşik Kuzey hava savunması oluşturmak amacıyla bir niyet mektubu imzaladıklarını açıklamıştı.

Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jan Dam, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ”Birbirimizin gözetim sistemlerindeki radar verilerini kullanmak için hava sahası gözetimimizi birleştirip birleştiremeyeceğimizi görmek istiyoruz” dedi.