Avrupa’da “Eris” endişesi

Corona virüsünün yeni varyantı “Eris”in yayılması ve vakaların artması endişeye neden oluyor. Almanya’da bugünden itibaren Eris ve diğer alt varyantlarına karşı etkili olduğu iddia edilen güncellenmiş yeni aşıların yapılmasına başlanırken, Fransa’da ise aşı kampanyası 2 hafta önceye alındı

Avrupa’da “Eris” endişesi
Almanya’da bugünden itibaren Eris ve diğer alt varyantlarına karşı etkili olduğu iddia edilen yeni aşıların yapılmasına başlanırken, Fransa’da ise aşı kampanyası 2 hafta önceye alındı

BERLİN/PARİS - Avrupa’da COVID-19’a yol açan Corona virüsünün yeni varyantı “Eris”in yayılması ve vakaların artması endişeye neden oluyor.

Almanya’da bugünden itibaren Eris ve diğer alt varyantlarına karşı etkili olduğu iddia edilen güncellenmiş yeni aşıların yapılmasına başlanırken, Fransa’da ise aşı kampanyası 2 hafta önceye alındı.

Aşılamaların başlanması nedeniyle bir açıklama yapan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yaşlıları ve hastanelerde veya bakım evlerinde çalışanlar gibi risk altındaki grupları uyarlanmış aşıyı yaptırmaya çağırdı.

Lauterbach, "Covid enfeksiyonu soğuk algınlığı değil. 60 yaş üstü ya da risk faktörleri olan insanlar için küçümsenecek bir durum da değil" dedi. Lauterbach, sonbaharda yine "çok sayıda Covid-19 enfeksiyonu vakası" olacağını iddia etti, ancak Almanya’nın, "enfeksiyon durumunun daha iyi izlenmesi ve nüfusun temel bağışıklığı nedeniyle çok daha hazırlıklı" olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı, "Bu nedenle temas kısıtlamaları anlamında önlemlerin tekrar gerekli olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

“Almanya’da iki aydır vakalar artıyor”

Almanya Aşılama Daimi Komisyonu da (Stiko), hastalığın ağır seyretme riski yüksek olan kişilere takviye aşısı yaptırmalarını önerdi. Almanya’da halk sağlığından sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), ülkede yaklaşık iki aydır vakalarının artışta olduğunu bildirdi.

Günlük vaka sayısının son dört hafta öncesine kıyasla iki katına çıktığını duyuran RKI, Almanya'daki güncel enfeksiyon sayısının bin 421 olduğunu, son 7 gün içinde günde ortalama 772 yeni enfeksiyon kaydedildiğini açıklarken, geçen hafta içinde 100 bin kişi başına 6,5 yeni enfeksiyon tespit edildiğini de aktardı.

Biontech'in yöneticisi Profesör Uğur Şahin ise yaptığı açıklamada, dünya genelindeki yeni enfeksiyonların büyük çoğunluğunun Covid-19'un alt varyantlarından kaynaklandığını söyledi. "Amacımız, dünya çapında insanlara dolaşımdaki virüs varyantlarına veya alt hatlarına uyarlanmış Covid-19 aşıları sağlamak" diyen Şahin, yeni aşıların kullanımının daha kolay olacağını, nitekim aşıların tek dozluk şekilde üretildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
İLGİLİ HABERLER

Sağlık Bakanı Koca: “Corona virüsünün yeni varyantı Türkiye’de 9 kişide görüldü”

Daha önceki aşılar genelde en az iki dozluk olarak üretiliyor ve açılmaları halinde kısa süre içinde kullanılmaları gerekiyordu.

Fransa’da ise aşılamanın iki hafta önce başlanmasına karar verildi. Fransa Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, Sağlık Risklerini İzleme ve Önleme Komitesi'nin (Covars) "Güçlendirici aşıya mümkün olan en kısa sürede erişim sağlanmalı" uyarısının ardından, kampanyayı öne çekmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.
Rousseau, virüsün dolaşımıyla ilgili belirsizliklerle karşı karşıya kaldığında, 8 Eylül'de Covars ile iletişime geçerek Covid'e karşı aşı kampanyasının başlatılmasının hızlandırılmasının gerekli olup olmadığı konusunda görüş istediğini belirtti.

Covars’ın Covid aşısının "kırılgan nüfusa" ve virüse doğrudan maruz kalan nüfusa daha hızlı açılmasını tavsiye ettiğini belirten Bakan, "Covars’ın görüşünü dikkate alarak kampanyanın 2 hafta öne çekilmesine karara verdik. Geçen haftadan bu yana vaka sayısı yüzde 30 civarında arttı. Virüs gözle görülür biçimde dolaşıyor, her birimiz etrafımızda vakaları görebiliyoruz" dedi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi güncellenmiş COVID-19 aşılarına onay verdi.
İLGİLİ HABERLER

FDA güncellenmiş COVID aşılarının acil kullanımını onayladı

65 yaş ve üzeri öncelikli davet edildi

Fransa’da hükümet öncelikli olarak risk altındaki kişilere çağrı yaptı. Cuma günü tüm hastane ve bakım merkezlerine gönderilen "acil DGS" mesajında, "bu kampanyanın hedef kitlesinin özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler, ağır hastalıkları olan, bağışıklık sistemi zayıf veya savunmasız kişiler, hamile kadınlar ile huzurevi sakinlerinin yanı sıra virüs ile doğrudan ve düzenli temasta olan sağlık ve sosyal sektörlerdeki profesyonellerin" öncelikli aşılanması istendi.

Fransa’daki aşı kampanyasında, başlangıçta mevcut çoğunlukta dolaşan varyant XBB.1.5'e uyarlanan yeni Pfizer aşısı kullanılacak. Bakan Aurelien Rousseau AFP'ye yaptığı açıklamada, halihazırda Fransa'ya 2,5 milyon doz BioNTech-Pfizer aşısının teslim edildiğini, Kasım ayında ise 13,5 milyon doz sipariş edildiğini söyledi.

Fransız Bakan, "Bu bir alarm değil, ama virüs burada ve en savunmasız insanlar için etkili olan aşıları öne çıkarıyoruz. Diğer taraftan da el yıkama ve maske takma gibi bariyer önlemlerine de devam edilmesi gerekiyor" dedi.

BionTech ve Moderna onaylandı Novavax onay bekliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 18 Mayıs'ta aşıların baskın olan XBB.1 türlerine uyarlanmasını önerdi. Avrupa pazarlarında, bu XBB.1.5'i hedef alan üç yeni aşı geliştirildi. Avrupa Sağlık Ajansı, 1 Eylül'de BioNTech-Pfizer'in RNA aşısının Avrupa’da pazarlama iznini onayladı. Moderna'nın benzer nitelikteki aşısı da 15 Eylül’de Pazar onayını aldı.

Novavax'tan ise protein bazlı bir aşı halen değerlendirme aşamasında. Avrupa Sağlık Ajansı, “3 aşının da umut verici etkililik belirtileri gösterdiğini” kaydediyor.